VIKEND RECEPT

Jeli ste je svakakvu, ali ovakvu još ne. Pronašli smo genijalni recept za lažnu Sachericu iz jedne posude

Iza njega stoji Irena Gavran s bloga Pregacha

Jasno nam je da bismo uoči blagdana i pojačanog unošenja kalorija možda mogli pisati o nekim zdravijim, lakšim receptima, ali pronašli smo jedan koji doista nismo mogli ne podijeliti s vama. Riječ je o omiljenoj Sacher torti koju ste svi, sigurni smo, jeli spravljenu po različitim, ali opet sličnim receptima. No, vrlo vjerojatno ovakav, za tzv. lažnu Sacher tortu iz jedne posude, bez miksera, a s čokoladnom kremom. još niste probali. Za njega je zaslužna Irena Gavran s bloga i istoimenog Instagram profila Pregacha, a cijelog vam ga donosimo u nastavku.

UMJESTO SACHER TORTE

@pregacha

Što trebamo?

Biskvit

150g maslaca (može i margarin ako koristite)
200g glatkog brašna (Irena je koristila Farina Tip 00)
Pola praška za pecivo
30g kakaa
150g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
125 ml tekućeg jogurta

Krema

100g maslaca
200g tamne čokolade
200ml vrhnja za šlag
70g šećera u prahu
+pekmez za mazati biskvite

@pregacha

Kako pripremamo?

Prvo napravite kremu. U posudu za kuhanje stavite maslac narezan na kockice, čokoladu nasjeckanu na sitnije komade, vrhnje za šlag i šećer. Stavite na srednju vatru i kuhate dok se krema ne ujednači, a čokolada i maslac u potpunosti ne otope. Inače, po zimi kremu možete hladiti na sobnoj temperaturi, gdje ne grijete, pa će trebati par sati da se ohladi. A možete u hladnjaku do par sati. Bitno je da se krema stisne, ali da ostane maziva. Za biskvit otopite maslac i ostavite sa strane.

Kalup za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje na dnu, a obruč namastite. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva nek se zagrijava. U veću posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte i šećere i pomiješajte pjenjačom. Tim suhim sastojcima dodajte otopljeni maslac, razmućena jaja i jogurt, te miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smjesu istresite u pripremljeni kalup, poravnajte dobro i stavite peći 30-40 min, ovisno o vašoj pećnici. Provjerite čačkalicom, te ako čačkalica izađe čista – gotov je.

Kad se biskvit ohladilo, prerežite ga na pola. Jednu polovicu biskvita stavite na tanjur za posluživanje, pa na njega vratite obruč od kalupa za torte. Namažite biskvit s dvije žlice pekmeza. Na biskvit premazan pekmezom stavite 2/3 kreme i ravnomjerno ju razmažite. Drugu polovicu biskvita isto namažite s dvije žlice pekmeza i to onu stranu koju ćete staviti na kremu. Pažljivo to napravite, kako vam biskvit ne bi popucao u rukama.

Na kraju, po tom biskvitu razmažite preostalu kremu, pa tortu stavite na hlađenje. Nakon hlađenja, maknite obruč. Torta je jako stisnuta kad ju izvadite iz hladnjaka, pa ju prije posluživanja možete izvaditi desetak minuta ranije.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube