KULTURA

Izložba Jovanka Broz – u boji obavezna je stanica ako se ovih dana nađete u blizini Beograda

Izložba je zaista raskošna pa se isplati potegnuti do Beograda i samo zbog nje

RTS (Radio televizija Srbije) je 20. rujna počeo emitirati igrano-dokumentarnu seriju Jovanka Broz i tajne službe o kojoj ovih dana svi pričaju. Serija prati, piše Telegram, odnos Jovanke Broz i UDBE te njezin kontroverzni odnos s Titom, imat će deset epizoda koje se emitiraju svakog ponedjeljka u 22 sata na RTS-u, a do sada su prikazane njih četiri. Serija je zaintrigirala mnoge, a nas je još više zaintrigirala izložba koja je prati.

Radi se o izložbi imena Jovanka Broz – u boji koja je povodom emitiranja serije otvorena u predvorju RTS-a 17. rujna. To je prvi put, piše RTS, da su pred publikom predstavljeni originalni komadi koje je nosila prva dama Jugoslavije. Donirala ih je njezina obitelj, a između ostalih impresivnih komada izložena je i haljina u kojoj se Jovanka prvi put pojavila u ulozi prve dame.

100 PARI CIPELA, 85 PARI RUKAVICA

Iza Jovanke navodno je ostalo 676 haljina i kompleta, 100 pari cipela, 85 pari rukavica i njezina uniforma. Sve je bilo uredno složeno u 55 kutija od kojih većina nije otvarana osam godina, od Jovankine smrti. Sve je komade obitelj pokojne prve dame donirala uz uvjet da se nakon izložbe u predvorju RTS-a otpreme u Muzej primijenjene umjetnosti kako bi se i u narednim godinama mogli izlagati na samostalnim i skupnim izložbama.

View this post on Instagram

A post shared by Walk with Tito (@walkwithtito)

Izložba u hodnicima RTS-a tako donosi niz spomenutih komada, od svakodnevnih koje je Jovanka nosila tijekom službenih dužnosti u regiji do onih koje je nosila na putovanja u inozemstvo. Ti su komadi uvijek bili posebno izrađeni kako bi na neki način odavali počast zemlji i narodu kojem je dolazila u posjet.

Na izložbi su osim haljina i kompleta izložene i brojne cipele, rukavice, torbe, ali i niz oglavlja koje je također obožavala. Izložba će biti otvorena sve do 30. studenog.

View this post on Instagram

A post shared by Tanja Vojcic (@tanja_vojcic)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube