Recepti

Iz Rusije s ljubavlju: Šest jednostavnih recepata ruske kuhinje za najzabavnije navijanje

Da navijanje bude što zabavnije tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, pronašle smo recepte za odlična jela tamošnje kuhinje

Ako ste fan nogometa i jedva čekate da počne Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, znate da navijanje ne može proći bez dobre klope, grickalica i pića. Da ne bi sve ostalo samo na smokiju i čipsu, izabrale smo šest jela koje definitivno vrijedi probati.

Inače, ruska kuhinja u sebi ima elemente francuske kuhinje, ali i jela zemalja bivšeg SSSR-a zbog čega zapravo predstavlja zanimljiv spoj okusa. Uživajte u pripremanju i jelu!

Domaći boršč

Što trebate?

  • 1 kg junetine
  • 1 manja glavica kupusa
  • 150 g luka
  • 500 g mrkve
  • 500 g krumpira
  • 500 g cikle
  • 50 g maslaca
  • 50 ml octa
  • 1 goveđa kocka
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • lovor, peršin, crni mljeveni papar
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • šećer

Kako pripremate?

Za početak meso stavite u 2,5 litre vode, dodajte mu Vegetu, kocku i malo soli te ostavite da prokuha. Pjenu obavezno skinite s površine, a kada je meso gotovo, narežite ga na duguljaste komade.

Ogulite ciklu, naribajte je te stavite u malo vode s octom te kuhajte oko 20 minuta. U međuvremenu narežite kupus na rezance, krumpir na kocke, luk na kockice, a mrkvu naribajte. Juhi od mesa dodajte kupus i kuhajte ga 15 minuta, zatim dodajte krumpir i nastavite kuhati.

Luk i mrkvu prodinstajte na maslacu, dodajte im koncentrat rajčice te zajedno s ciklom dodajte kupusu. Začinite po želji paprom, lovorom, peršinom, češnjakom i dodajte malo šećera kako bi ublažio kiselost rajčice.

Peljmeni

Što trebate?

Tijesto

  • 1,5 šalica brašna (od 2 dcl)
  • 2 jaja
  • pola žličice soli
  • pola šalice vode

Nadjev

  • 250 g mljevene junetine
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 2 luka
  • žličica soli
  • pola žličice papra

Kako pripremate?

Od sastojaka zamijesite glatko tijesto te ga ostavite pola sata da miruje. Pomiješajte meso, sitno nasjeckan luk, sol i papar. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki oblikujte kao kobasicu promjera oko 2 cm te ih narežite na komade od 3 cm.

Razvaljajte ih na 2 mm te čašom napravite krugove. Na svaki stavite žličicu smjese, preklopite tijesto i stisnite krajeve kako smjesa ne bi iscurila van. Peljmene kuhajte u slanoj vodi oko sedam minuta, a poslužite ih u bistroj juhi, same ili s kiselim vrhnjem.

Shchi

Što trebate?

  • 500 g junetine
  • 300 g svježeg kupusa
  • 2-4 krumpira
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • sol, peršin i začini po želji

Kako pripremate?

Meso u komadu stavite u lonac s vodom koja ga mora potpuno pokriti. Kuhajte ga 35 minuta dok nije napola mekano, zatim dodajte mrkvu i 1 cijelu glavicu luka te posolite. Kuhajte još 15 minuta, a kada je gotovo, sve izvadite van i meso narežite na komadiće.

U temeljac dodajte oguljeni i na kockice narezani krumpir te sitno nasjeckan kupus. Preostalu glavicu luka sitno nasjeckajte, a mrkvu naribajte te kratko prodinstajte na masnoći. Mrkvu i luk dodajte krumpiru i kupusu, ubacite meso te kuhajte još 7 minuta. Na kraju začinite po želji i uživajte!

Vatruški sa sirom

Što trebate?

Tijesto

  • 630 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 3 jaja
  • 3 žličice suhog kvasca
  • 1/2 šalice (od 2,5 dcl) šećera
  • 1 i 1/2 šalice soli

Nadjev

  • 5 krumpira
  • luk
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • prstohvat soli
  • žlica maslinova ulja
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • naribani sir
  • 1 jaje
  • 1 žličica vode
  • 3 žlice maslaca za premazivanje

Kako pripremate?

Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, brašno i šećer, pokrijte i ostavite na toplom oko 20 minuta. Pomiješajte ostatak brašna, šećera i soli pa u to dodajte smjesu s kvascem, jaja i rastopljeni maslac. Umijesite tijesto, pokrijte ga i sotavite da se diže sat i pol.

Ogulite krumpire i skuhajte ih u slanoj vodi, a luk narežite i dinstajte ga dok ne potamni. Krumpir zgnječite i dodajte mu luk, mlijeko i začinite po želji. Namastite papir za pečenje i stavite ga u protvan, a od tijesta napravite loptice. Poslažite ih u protvan s razmakom od 2 cm.

Svaku lopticu spljoštite čašom te u udubinu stavite žlicu smjese od krumpira. Na to dodajte malo ksielog vrhnja i naribanog sira, sve pokrijte i ostavite oko 15 minuta. Tijesto premažite žumanjkom, zagrijte pećicu na 190 °C i pecite vatruške oko 20 minuta. Kada su pečeni, premažite ih rastopljenim maslacem.

Čak-čak

Što trebate?

  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • šnita margarina
  • žlica šećera
  • 50 ml mlijeka

Sirup

  • 4 žlice šećera
  • 6 žlica meda
  • 1 limun
  • 1 naranča

Kako pripremate?

Pomiješajte jaja, margarin, šećer, sol te dodajte brašno i mlijeko. Tijesto umijesite rukama dok nije tvrđe. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, razvaljajte na debljinu od 2 mm te ga narežite na trakice.

Trakice pržite u vrućem ulju oko 2 minute. Šećer i med rastopite na vatri dok se ne karamelizira, potom dodajte naribanu koru limuna i naranče te sok od pola limuna i pola naranče. Miješajte na vatri dok se sirup ne zgusne i na kraju ga prelijte preko tijesta i promiješajte. Po želji možete oblikovati malo gnijezdo.

Blini – Ruske palačinke

Što trebate?

  • 250 ml kefira
  • 120 g glatkog brašna
  • 120 g heljdinog brašna
  • 2 jaja (odvojiti žumanjke, a od bjelanjaka istući snijeg)
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli

Kako pripremate?

Pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol. U njih umiješajte kefir, žumanjke i snijeg od bjelanjaka te ostavite pola sata na toplom da malo odstoji.

Pecite palačinke (veće ili manje) i jedite ih s čim god želite.