GASTRO TEST

Isprobali smo sedam različitih kupovnih pekmeza od šljiva. Evo dojmova

FOTO: Aleksandar Selak

Obišli smo nekoliko supermarketa, dućana zdrave hrane i drogerija te testirale različite opcije

Kad ste se zadnji put počastili finim pekmezom od šljiva, domaćim ili kupovnim? U jednom našem nedavnom redakcijskom razgovoru zaključili smo da mi nismo dugo, i da je krajnje vrijeme da nešto po tom pitanju i učinimo. A kako se još uvijek nismo odvažili na pripremu domaćeg (budemo prvom prilikom!), odlučili smo se isprobati one kupovne. Obišli smo Plodine, Bio&Bio, Bipu, Spar, Konzum, Lidl i Kaufland te kupili po jednu staklenku.

Posve amaterske dojmove naše izvršne urednice Veronike Švob, urednice dizajna i interijera Latice Martinis Filković i fotografa Aleksandra Selaka možete provjeriti u nastavku.

Aleksandar Selak

Bakina tajna, Šljiva domaći pekmez, 375 grama (Plodine)

Cijena: 29,99 kuna

Dojam: “Sviđa mi se. Nije presladak, dovoljno je gust. Kupila bih ga ponovno”, rekla je Veronika, a Latica dodala kako se sviđa i njoj, što razinom slatkoće, što time koliko je asocira na domaći pekmez. “I meni je dobar, sličan Podravkinom koji inače jako volim. Jedino mi tekstura djeluje manje obrađeno, kao da osjetim kožu šljive na dijelovima”, komentirao je Aleksandar.

Aleksandar Selak

Ekozona pekmez od šljiva, 315 grama (Bio&Bio)

Cijena: 18,90 kuna

Dojam: “Okej mi je. Nisam oduševljen, okus me ne podsjeća na domaće i malo mi je previše rijedak”, započeo je Aleksandar. Teksturu kašice zamjerila je Veronika, kao i nedostatak okusa, a Latica se složila – tekstura bi morala biti gušća.

Aleksandar Selak

Dida Boža Pekmez šljiva, 240 grama (Bipa)

Cijena: 24,90 kuna

Dojam: “Super mi je ovaj! Podsjeća me na legendarni Podravkin pekmez od šljiva. Tekstura je fina gusta, a čini mi se kao da malo osjećam i prepečene šljive”, komentirala je Veronika. “I meni je dobar, ali rekao bih da mi je ipak mrvicu prekiseo”, dodao je Aleksandar, a s njegovim se komentarom složila i Latica.

Aleksandar Selak

Spar Powidl naturrein pekmez od šljiva, 450 grama (Spar)

Cijena: 15,99 kuna

Dojam: “Jako je sladak i ima mi okus pravog industrijskog proizvoda”, odmah je rekla Latica, a Veronika se našalila da bi ovo u vrtiću mogla zamisliti kao kaznu na kakvom tvrdom kruhu. “I meni je ovaj najgori dosad. Presladak, prekiseo, nikako ne bih ponovio”, zaključio je Aleksandar.

Aleksandar Selak

K plus pekmez od šljiva, 869 grama (Konzum)

Cijena: 19,99 kuna

Dojam: Aleksandar je rekao da mu ovaj nije tako loš; od njega je najmanje očekivao, a na kraju mu zamjera tek što je mrvicu prekiseo. “Srednja žalost, što se mene tiče. Iskoristila bih ga eventualno u kolačima, nikako ga ne bih mazala na kruh”, komentirala je Latica. “Volim pekmez koji mogu jesti na žlicu, a to ovaj definitivno nije”, dodala je Veronika.

Aleksandar Selak

Okusi zavičaja Pekmez od šljiva, 430 grama (Lidl)

Cijena: 12,99 kuna

Dojam: “Možda je malo slađi, ali meni paše. Ovo je i inače moj favorit”, rekla je Latica, a Veronika konstatirala da je njoj zbilja presladak. “A meni je ovo jedan od lošijih, presladak je i prerijedak”, dodao je Aleksandar.

Aleksandar Selak

Podravka pekmez od šljiva, 440 grama (Kaufland)

Cijena: 16,99 kuna

Dojam: “Ovaj pekmez svi pamtimo iz djetinjstva i, što reći, i dalje je odličan. Meni najbolji od svih koje sam probala. Dovoljno sladak, kiseo, ma super”, entuzijastično je komentirala Veronika, a Latica je dodala da ovaj okus i kod nje spada u vječne klasike koji uvijek prolaze. “Slažem se. Uvijek ga imam u frižideru, najdraži mi je slatki namaz i zapravo nemam što drugo reći”, zaključio je Aleksandar.