GASTRO TEST

Isprobali smo sedam različitih kupovnih bademovih mlijeka. Ovo su naši dojmovi

Obišli smo nekoliko supermarketa, dućana zdrave hrane i drogerija te testirale različite opcije

U našem redakcijskom hladnjaku nikad ne nedostaje mlijeka, pod uvjetom da se u mlijeko ubraja i ono koje nije životinjskog podrijetla. Neovisno o tome što nitko od nas nije vegan, svi smo se nekako spontano prebacili na zdravije varijante ovog napitka. S obzirom na to da vrlo često kupujemo razna rižina, zobena, sojina, bademova ili kombinirana mlijeka, posve se prirodno dogodilo da smo jedno od njih odlučili testirati u našem tjednom gastro testu. Naša glavna urednica, Nives Bošnjak, fotograf Aleksandar Selak i ja, otišli smo u Tvornicu zdrave hrane, Konzum, Müller, DM, Tommy, Spar i Kaufland te uzeli po jednu, gdje god je to bilo moguće nezašećerenu opciju, bademovog mlijeka (koje se izvorno radi samo od vode i badema) i redom ih testirali. Naše posve amaterske dojmove provjerite u nastavku.

Aleksandar Selak

Nutrigold napitak od badema (Tvornica zdrave hrane)

Cijena: 17 kuna

Sastav: voda, badem 2,3%, morska sol, emulgator (suncokretov lecitin), stabilizator (gellan guma)

Dojam: “Meni je ovo dobro. Boja je malo tamnija nego što bih očekivao, i okus mi možda malo više vuče na zobeno, ali svejedno”, rekao je Aleksandar. Nives se složila da nedostaje okus badema, i da je okus mrvicu brašnast, dok sam ja zaključila kako se slažem sa svim što su rekli, uz napomenu da bih ovaj napitak bez problema koristila, recimo, u smoothieju.

Aleksandar Selak

Bio zone napitak od badema (Konzum)

Cijena: 17,99 kuna

Sastav: voda, badem 5%, stabilizator (gellan guma), sol, tragovi orašastih plodova

Dojam: “Okus mi je nedorečen, ne sviđa mi se. I tekstura mi je previše vodenasta”, započeo je Aleksandar. “Ne znam što bih rekla, nemam neko mišljenje. Nedostaje mi ponovno okus badema. Nije strašno loše, ali nije ni dobro”, dodala je Nives, dok je moj komentar bio ponovno tek da potpisujem sve već izrečeno.

Aleksandar Selak

Bioprimo Mandeldrink natur (Müller)

Cijena: 20,99 kuna

Sastav: voda, bademi 5%, rižin škrob, protein graška

Dojam: Što se mene tiče, ovo je desert među napicima; ima okus tekućeg marcipana. Ako to tražite, ovo je dosta dobra opcija. “Da, ukusno je, jako se osjeti marcipan, i izabrala bih ga da radim neki kolač, možda i smoothie”, rekla je Nives. Aleksandar je dodao da je i njemu ovo solidna opcija, a istaknuo je i vrlo kremastu teksturu zbog koje bi ovaj napitak najradije birao za staviti u kavu.

Aleksandar Selak

BIO Mandel drink natur (DM)

Cijena: 21,90 kuna

Sastav: voda, badem 7%, morska sol

Dojam: I ovaj napitak kod mene ima prolaznu ocjenu, čak i solidno visoku. Imam dojam prirodne arome badema, okus mi je taman. “Slažem se, lijepo se osjeti badem, nije preslatko”, dodala je Nives, a Aleksandar dodao kako ovaj napitak i privatno najčešće kupuje.

Aleksandar Selak

Riso Scotti Mandeldrink natur (Tommy)

Cijena: 20,99 kuna

Sastav: voda, badem 5%, stabilizator (E418)

Dojam: “Nikako mi se ne sviđa. Okus je jako umjetan, i boja je drugačija od ostalih. Ne bih ga više volio piti ako ne moram”, rekao je Aleksandar. “Meni nije čak toliko umjetan okus, koliko mislim da su koristili skroz sirove bademe, bez ikakve obrade. Tekstura mi je vodenasta, a malo vidim i grudice. Nisam impresionirana”, komentirala je Nives. Ja sam na kraju zaključila da je okus umjetnog tekućeg marcipana prisutan i ovdje, ali izveden jako loše. Ništa mi se nije svidjelo.

Aleksandar Selak

Veggie Mandel drink (Spar)

Cijena: 16,14 kuna

Sastav: voda, šećer, badem 2%, kalcijev karbonat, stabilizator (gellan guma), nejodirana sol, emulgator (lecitin), vitamini E, D, B12, riboflavini

Dojam: “Puno mi je preslatko. Imam dojam da pijem neki slatki napitak u kojem badem vodi posve sporednu riječ”, rekla je Nives. I Aleksandar se složio da je sve skupa preslatko, iako je napomenuo da bi možda funkcioniralo u kavi, dok je moj osnovni problem bio što uopće nisam osjetila badem.

Aleksandar Selak

Alpro almond (Kaufland)

Cijena: 21,99 kuna

Sastav: voda, badem 2,3%, trikalcijev fosfat, morska sol, stabilizatori (brašno sjemenke rogača, gellan guma), emulgator (lecitini), vitamini B2, B12, D2

Dojam: Ovaj okus znam otprije, dobar mi je. Ovo je prvo bademovo mlijeko koje sam ikad probala i vjerojatno sam na njega i najviše navikla.”Meni je isto ukusno, nježno. Nema onaj trpki okus kakav neka bademova mlijeka znaju imati”, komentirala je Nives, a Aleksandar je rekao da se i njemu jako sviđa, čak i više od onog iz DM-a koji inače kupuje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba