Isprobali smo Green Goddess salatu s TikToka o kojoj bruji cijeli svijet. Evo isplati li se raditi
Pripremite se, traži dosta sastojaka koje vjerojatno nemate pri ruci i ne može se reći da je povoljna
Nastavljamo s testiranjem viralnih recepata koji se masovno repliciraju na TikToku. Prošli smo vam put pisali sve o iskustvu s tzv. jogurtom tostom, čiji nas okus nije oduševio, a danas smo odlučili kušati jednu od trenutačno najpopularnijih salata svijeta. Jelo nosi naziv Green Goddess (eng. zelena božica) salata, iako može funkcionirati i kao umak za nachose, nadjev na prepečencu i još nebrojeno mnogo opcija. Osmislila ga je blogerica Melissa Ben-Ishay, koja stoji iza bloga Baked By Melissa, a sastoji se od hrpe zelenih sastojaka. Na papiru, odnosno ekranu, djelovala nam je dosta primamljivo, pa smo iz prve ruke odlučili provjeriti je li hype opravdan. Popis sastojaka, način pripreme i naše konačne dojmove možete pronaći u nastavku.
GREEN GODDESS
Sastojci
Za salatu
1 manja glavica svježeg zelenog kupusa
2-3 baby krastavca ili jedan obični
vezica mladog luka
šaka vlasca
Za dresing
šaka svježeg bosilja
šaka svježeg špinata
2 režnja češnjaka
trećina veće glavice luka
sok dva limuna
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice indijskih oraščića ili drugih orašida
1/3 šalice nutritivnog kvasca
1 žličica soli
2 žlice rižinog octa
malo vlasca (opcionalno)
Priprema
Sve sastojke za salatu nasjeckajte na najsitnije moguće komade, Melissa preporučuje veličine konfeta. Sve ih skupa stavite u veću zdjelu za miješanje. Sastojke za dresing ubacite u blender, počevši s tekućima, i blendajte oko jedne minute, dok ne dobijete klasičnu teksturu dresinga. Dresing prelijte preko sastojaka za salatu, dobro sve promiješajte, a po potrebi dodajte soli i papra.
ZAKLJUČAK
Nema kuhanja, nema paljenja pećnice, ali oko ovog jela smo se svejedno dobro namučili. Sjeckanje na najsitnije moguće komade zvuči jednostavnije nego što je, pogotovo kad se radi o tolikoj količini povrća. A unatoč tome što smo bili uvjereni da smo posao odradili solidno, vidjeli smo da je povrće u originalnom receptu ipak daleko sitnije. Osim toga, moramo odmah napomenuti da sastojke za Green Goddess salatu većina nema kod kuće, što znači da se treba uputiti u kupovinu s opsežnim popisom i pripremiti se na to da ćete potrošiti nešto preko stotinu kuna.
Uzevši sve to u obzir, bismo li je radili ponovno? Vjerojatno ne. Da se razumijemo, salata nije neukusna (iako bi joj se, po našem skromnom mišljenju, mogla dodati zelena chilli papričica za dozu kicka) i s guštom smo je pojeli, ali okus nije toliko spektakularan da bi opravdao trud i, prije svega, novac. Ako vam sastojci svejedno zvuče jako primamljivo i želite je sami isprobati, dapače. Opisali bismo je kao zdravu verziju coleslawa, salatu koja bi odlično išla uz jako začinjeno pečeno meso ili, u našem slučaju, pikantne nachose. Sve u svemu, može funkcionirati kao zdravi comfort prilog ili dip, ali nećemo je uvrstiti u rotaciju jela koje redovito pripremamo.