GASTRO TEST

Isprobale smo Yello, novu dostavu namirnica za kućno kuhanje uz precizne recepte. Prilično smo zadovoljne

FOTO: TMG CREATIVE

Današnji smo ručak u redakciji skuhale uz pomoć prvog meal kita na domaćem tržištu. Evo kako nam je ispao

Koncept tzv. meal kita na zapadnom je tržištu odavno poznat. Različite platforme nude unaprijed zakazano tjedno naručivanje hrane za kuhanje kod kuće, a na zadanu adresu tako u dogovoreno vrijeme stiže točna količina namirnica koja je potrebna za pripremu točno određenog recepta, koji također dobivate u paketu. Recepti su mahom jednostavni, a njihova priprema ne traje dulje od tridesetak minuta. Kuhani ručak tako imate u rekordnom roku, bez istraživanja recepata, bez odlaska u nabavu i bez bacanja namirnica koje ste nekad kupili, a nikad ih niste stigli iskoristiti.

Zvuči li vam ovaj opis zanimljivo, imam dobre vijesti. Jedna je takva platforma upravo pokrenuta i u Hrvatskoj. Yello je specijaliziran za narudžbu i dostavu meal kitova, i domaćoj publici kao takav nudi posve nove iskustvo kuhanja, ali i kupovine namirnica. Kao pravi gastro entuzijast, ekspresno sam se uputila na njihovu web stranicu i provjerila kako sve skupa funkcionira. Evo što sam doznala kroz prvih nekoliko minuta čitanja; svaki se tjedan nudi drugačiji jelovnik sastavljen od zanimljivih recepata za razna svjetska i domaća jela, poput Pad Thaija, Cezar salate, humusa, Ribollite, kotleta s kaduljom i pilećih ražnjića u satay umaku.

Probrane namirnice lokalnih dobavljača i besplatna dostava diljem zemlje

Dostavljaju diljem zemlje, većinom pakiraju u staklenu i papirnatu ambalažu jer vode računa o zagađenju okoliša, a namirnice, kad god je to moguće, uzimaju od lokalnih dobavljača. U njihovim paketima nećete naći, a ovo mi se posebno svidjelo, proizvode poput kocke za juhu s umjetnim pojačivačima okusa. Umjesto toga, stići će vam svježe začinsko bilje, poput mente ili vlasca. Sve skupa ovako na prvu, što se mene tiče, zvuči i više nego primamljivo. Nakon kratkih konzultacija s kolegicom Laticom, odlučujemo da ćemo Yello isprobati na poslu. Ni jedna ni druga, istina za volju, nismo vične kuhanju, ali volimo jesti, a po potrebi čak i izlaziti iz zone komfora. Brzinsko kuhanje na poslu jela koje dosad još nismo pripremale? Može.

Proces naručivanja prilično je jednostavan. Za početak trebate odabrati kuhate li za dvije ili četiri osobe, a onda i za koliko dana, dva, tri ili četiri. Što se tiče cijena, čine nam se korektnima; četiri porcije jela za dvodnevno kuhanje koštaju otprilike 184 kuna (cijene pojedinih jela mogu varirati za nekoliko kuna), dok, primjerice četiri porcije za kroz četiri dana koštaju 512 kuna.

Sandro Lendler

Nakon što ste to odabrali, možete, ali i ne morate označiti imate li preferencija, poput jela na žlicu, jela bogatih proteinima, jela koja su jako brzo gotova, … Sljedeći je korak odabir konkretnih jela, od kojih sam neke već ranije i navela. Iskreno, ovaj nam je korak bio teži nego što zamišljale. Naprosto, sve izgleda prilično dobro. Odluka je na kraju pala na Mandžurijsku piletinu i Falafel s tabboulehom, a cijeli smo proces završile odabirom vremena dostave, podacima za dostavu i plaćanjem.

Dva jako ukusna ručka spremile smo kroz tridesetak minuta

I doista, naš je paket stigao u točno dogovoreno vrijeme, u papirnatoj, posve ekološki prihvatljivoj ambalaži. Mene je dopala priprema Mandžurijske piletine, dok se Latica bacila na pripremu falafela i salate. U našim smo kutijama pronašle točnu količinu namirnica koje nam trebaju za pripremu ručka za dvije osobe, kao i vrlo precizne recepte koji nisu ostavili prostor ni za jedan upitnik nad glavom. Sve aktualne Yello recepte možete pogledati ovdje, zbog čega vam ih neću opisivati u detalje. No, moram reći kako je moje jelo tražilo tek to da znam nasjeckati povrće i meso, skuhati rižu, napraviti smjesu od jaja i škroba za prženje mesa, ispržiti meso te ga na kraju dodati dinstanom povrću.

Sandro Lendler

Moja se kolegica također minimalno umorila. Salatu tabbouleh napravila je tako što je kratko namočen kuskusu dodala cherry rajčice, svježi peršin, mentu, limun te maslinovo ulje, gotovu smjesu falafela oblikovala je u loptice i stavila u duboko ulje, i na kraju sve poslužila s dipom od grčkog jogurta. I jedna i druga smo s kuhanjem bile gotove kroz otprilike pola sata, zadovoljno zaključivši kako nas nitko više ne može optužiti da u kuhinji nismo efikasne. Porcije su obilne, a u okusima smo zbilja uživale. Da ne bi bilo da se radi tek o našim subjektivnim dojmovima, ponosno ističemo kako su nas pohvalili i drugi kolege koji su kušali hranu.

Ukupni dojam? Apsolutno smo zadovoljne i s Yellom bismo ponovno kuhale kad god. Ako ne želite gubiti vrijeme na razmišljanje o vašem idućem obroku, a klasičnih vam je dostava ipak već preko glave, ili se jednostavno želite osjećati dobro jer ste bez problema skuhali zbilja ukusno jelo, isto savjetujemo i vama.

Mandžurijska piletina
Sandro Lendler
Falafel s tabboulehom
Sandro Lendler