FINA HRANA

Isprobale smo par jela iz restorana Ribice i tri točkice ako se ovaj vikend zaželite morskih specijaliteta

FOTO: Vjekoslav Skledar

Stiže nam sve toplije vrijeme pa smo se malo zaželjele morskih specijaliteta, tek toliko da nas malo podsjeti na more, ljeto i one divne morske mirise.

Zaletjele smo se do ribljeg restorana Ribice i tri točkice koji uvijek imaju ponudu svježih morskih specijaliteta i vrhunskih vina. Nalaze se u samom centru grada, na adresi Preradovićeva 7/1, a čim uđete unutra oduševit će vas morski ambijent i zidovi oslikani rukom riječkog slikara Vjekoslava Voje Radoičića.

Meni im se kroz godinu mijenja, ovisno o sezonskim namirnicama, a među jelima ćete pronaći marinirane inćune, salate s kozicama ili hobotnicom, riblje paštete, carpaccia. Od toplih predjela tu su frito misto, komiška pogača, frigani gavuni ili ražnjići od kozica na žaru. Ako odmah birate glavna jela najjednostavnije je početi sa širokom ponudom rižota i tjestenina, tagliolina, raviola i domaćih njoka. Ponuda ribe varira jer je vezana za ono što prethodnu noć ulove i donesu ribari ili o tome što se nudi na gradskim ribarnicama.

Chef Danijel Gretić ispričao nam je kako su gostima omiljeni recepti srdele sa žara, lignje, grdobina ili klasični filet od orade i brancina. Specijalitet restorana je bakalar, ali i škampi na buzaru te pašticada od tune s njokima. Za ovaj vikend dao nam je tri recepta – za file brancina uz crveni rižoto sa šparogama, file jadranske tune uz mladu blitvu s krumpirom te gulaš od sipe i liganja uz aromatiziranu palentu.

File brancina i crveni rižoto

Vjekoslav Skledar

ŠTO TREBATE?

  • 4 brancina
  • 180 grama riže
  • 160 grama zelenih šparoga
  • 1 kuhana cikla
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • maslac

KAKO PRIPREMATE?

Brancin očistimo i filetiramo, zelene šparoge ogulimo i blanširamo, a kuhanu ciklu ispasiramo te dodamo temeljac riblji ili povrtni. Kada zavrije dodamo rižu uz stalno miješanje. File brancina začinimo te pečemo na laganoj vatri uz grančicu svježeg ružmarina. Kada je riža pri kraju začinimo je te dodamo narezane šparoge nakon par minuta maknemo sa vatre te umiješamo maslac. Serviramo file brancina te pokraj rižoto.

Gulaš od sipe i liganja

Vjekoslav Skledar

ŠTO TREBATE?

  • 1 kg sipe
  • 0,5 kg liganja
  • mrkva
  • luk
  • celer korijen
  • začinsko bilje
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • crvena paprika mljevena
  • čili papričica
  • palenta
  • papar
  • sol

Kako pripremate?

Sipu i lignje očistimo, operemo te narežemo na kockice. Mrkvu i celer naribamo, a luk nakosamo te stvimo na laganu vatru da se produnsta. Dodamo sipu i lignje te nakon 10ak minuta dodamo vodu ili riblji temeljac da prekrije sipu i lignje. Dodamo začine, crvenu mljevenu papriku i čili po želji. Kuhamo dok sipa i lignje ne omekšaju. Palentu kuhamo na vodi sa dodatkom maslinovog ulja i soli te grančicom ružmarina. Gulaš serviramo uz aromatiziranu palentu.

File tune uz mladu blitvu

Vjekoslav Skledar

ŠTO TREBATE?

  • 0,8 kg jadranske tune
  • 0,4 kg blitve
  • 0,6 kg krumpira
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • ružmarin
  • češnjak po želji

KAKO PRIPREMATE?

Tunu narežemo na četiri jednaka dijela te je mariniramo sa ružmarinom, soli i maslinovim uljem. Ostavimo da odstoji oko sat vremena. Blitvu operemo i narežemo na sitnije trakice te je blanširamo. Krumpir kuhamo u ljusci te ga ogulimo i narežemo na kockice. U posudu stavimo maslinovo ulje te blitvu i krumpir. Dodamo začine po želji isto kao i češnjak. Tunu pečemo na laganoj vatri uz dodatak ružmarina i pečemo je prema želji. Serviramo uz blitvu s krumpirom.