Nekad je nužno odabrati stranu
NOVO MJESTO

Isprobale smo par jela iz novog restorana Lokal Mali u centru Zagreba, dosta smo oduševljene

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prije dva tjedna se na prostoru bivšeg Ducka, na adresi Teslina 17 otvorio novi restoran Lokal Mali s čijeg smo menija isprobale par jela

Lokal Mali zamišljen je kao opuštajuće mjesto gdje se može pojesti zanimljivo jelo sačinjeno od lokalnih namirnica. Navikle smo da ovakva mjesta u gradu neprestano iskaču, ali ovaj je nešto ipak malo posebnije. Chef restorana Vedran Stojanac svojim menijem prati sezonu pojedine namirnice od farme do stola i od njih kreira posebna jela.

Fuzija okusa uz sezonske namirnice

Premda vam se možda na prvu čini da su jela s menija uobičajenih namirnica, fuzija okusa koja nastaje pri svakom jelu stvarno je nevjerojatno dobra. Meni se mijenja ovisno o sezonskim namirnicama, a mi smo isprobale tri jela – salatu od pečene cikle i stabljike celera s kajmakom te umakom od potočarke, file grdobine s pireom od žute mrkve, domaće šparoge i pjena od škampa te selekciju janjetine na kremi od krumpira sa zapečenim mladim lukom i čipsom od raštike.

Moram reći da sam na rijetko kojem mjestu u gradu okusila ovakve kombinacije koje se odlično slažu jedna s drugom. Jela su poprilično atraktivna i navode vas da isprobate sve, a mi smo se odlučile na tri koja su nam se s menija tog dana činila najzanimljivija.

File grdobine s pireom od žute mrkve, domaće šparoge i pjena od škampa svidjet će se svim riboljupcima. Po prvi puta sam imala priliku isprobati pire od žute mrkve čija me kremastost osvojila. Cjelovit okus grdobine odlično se slaže sa šparogama, a bolji prilog nisu mogli smisliti. Cijena je 110 kuna.

Vjekoslav Skledar
Salata od pečene cikle i stabljike celera s kajmakom te umakom od potočarke odlično je predjelo, posebice ako kao ja volite ciklu. Pripremljena je na način da nije niti kisela ni slatka, već se odlično slaže uz okus celera, a kajmak daje potrebnu kiselost koja upotpunjuje cijelo jelo. Cijena je 55 kuna.
Vjekoslav Skledar

Janjetina na kremi od krumpira sa zapečenim mladim lukom i čipsom od raštike posebna je i zbog mesa i zbog priloga. Krumpir je također kremast, a posebnost je u tome, priča nam chef Stojanac, da se u pripremi koristi i kora krumpira koja se posebno priprema kako bi se upotpunio okus pirea. Janjetinu inače jako volim, a ovdje je bila pripremljena medium rare što je bilo jako dobro. Cijena je 120 kuna.

Bogat meni i za najzahtjevnije

Na meniju, koji se mijenja par puta godišnje možete birati između carpaccia od jadranske bijele ribe s kiselim rotkvicama, mizuno salatice, salate od pečene cikle i lista celera s mladim kozjim sirom i umakom od potočarke, domaće cappellaccie punjene mladom janjetinom na kremi od luka ili žablje krake u tempuri na zobi s prokulicama. Za žablje krake nam chef govori kako su apsolutni hit.

Tu je još i rižoto od divljih šparoga i škampa, svinjski vrat na kremi od pastrnjaka sa sotiranim komoračem i granny smith jabukom, izbormlade janjetine na kremi od krumpira sa zapečenim mladim lukom i čipsom od raštike. File grdobine s pireom od žute mrkve s pjenom od škampa, ili gof na kremi od narančastog batata te farinata i tapenada od jadranske skuše jela su koja će izabrati ljubitelji ribe. Dakako, hranu prate i priodna vina koja imaju svoje zakonitosti na području tretiranja vinograda.