RECEPT

Isprobale smo jako jednostavan recept za kruh koji svatko može napraviti. Evo kako

FOTO: Matea Brkić Lovrić

Ovaj recept je jako jednostavan, a savjetujemo vam da ga krenete raditi uvečer kako biste ujutro imali kruh

Ovih dana ne izlazimo iz kuće svaki dan samo kako bi otišli do trgovine ili pekarnice po kruh. Kupnje su vrlo rijetke i promišljene, a većina nas je upravo zbog toga počela peći vlastiti kruh kod kuće.

Istražujući razne recepte za kruh kao i različite kvasce, naišle smo na ovaj vrlo jednostavan recept za kruh koji se ne mijesi, a zaista je ukusan i prozračan. Recept s detaljnim fotografijama svakog kroaka otkrijte u nastavku.

ŠTO TREBAMO

1 šalica (3dl) glatkog pšeničnog brašna
2 šalice (3dl) nekog drugog brašna (mi smo koristile pirovo)
2 čajne žličice soli
1/3 suhog kvasca ili malo manje od pola svježeg kvasca
3 dcl mlake vode

KAKO PRIPREMAMO

U veliku posudu stavimo i pomiješamo jednu šalicu glatkog brašna te dvije šalice pirovog brašna, suhi kvasac te sol. Nakon što smo pomiješale suhe sastojke u zdjelu dodajemo 3 dcl mlake ili tople vode (nikako vruće) te sve sjedinimo kuhačom ili rukom. Trebali biste dobiti ljepljivu smjesu poput ove na fotografiji ispod koja se može izliti u posudu za pečenje.

Potom prekrijte kruh krpom te pustite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno četiri sata, a poželjno je ostaviti ga da stoji cijelu noć.

Kruh se zatim peče u vatrostalnoj posudi s poklopcem na masnom papiru. (Ako nemate poklopac, slobodno se poslužite poklopcem od lonca ili folijom).

Prije toga, upalite pećnicu na 250 stupnjeva i stavite praznu posudu u kojoj ćete peći kruh da se zagrije. Nakon što se pećnica zagrijala, stavite masni papir u vatrostalnu posudu i izlijte kruh u posudu oprezno jer će tada već biti vrlo vruća. Možete nožem urezati crte koje će se tijekom pečenja pojaviti na kruhu, time ćete postići onaj popucali izgled kruha kao iz pekare.

Stavite kruh u pećnicu na 30 minuta. Nakon 30 minuta otklopite i pecite još 15 minuta da se zapeče kora. Možda će trebati i koju minutu duže, pratite. Nakon što dobije lijepu koricu, izvadite ga iz pećnice i maknite papir. Stavite ga na neku rešetku ili bilo što slično što imate i stavite šalicu na njega. Šalica nam služi da se para vrati unutra, što će rezultirati time da kruh bude mekan, a korica ne bude tvrda.

REZULTAT: