Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Tri vikend recepta za domaće slastice iz kuharice poznate gastro blogerice Sanje Miljac

Hrvatska gastro blogerica Sanja Mijac poznatija kao Domaćica podijelila je s nama tri recepta za domaće slastice

Sanja Mijac živi u Virovitici, ima 30. godina i blog Domaćica koji je počela pisati prije više od šest godina. Na svom blogu objavljuje recepte sa, kako nam kaže, jednostavnom hranom, ali i piše teme iz svakodnevnog života majke. Od malena je učila sve tajne domaće kuhinje od svoje majke i kuhanjem je vratila svoju kreativnost i zaigranost. Osim bloga u prodaji je i njena kuharica Iz života domaćice po cijeni od 224 kune koja je trenutno rasprodana, no uskoro će ponovno biti dostupna. Kuharica ima 320 stranica, a ova tri recepta za slastice iz nje su nam se najviše svidjela.

Mramorni kolač

Što trebamo?

  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 230 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 ml mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • 5 žlica narančinog soka ili vode
  • čokolada i kokos

Kako pripremamo?

Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje. Pjenasto umutite maslac sa šećerima.
Stalno miksajući dodavajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Izmiksajte da se spoji. Smjesu podijelite na dva dijela. Kakao i narančin sok izmiješajte u zasebnoj posudici pa umiješajte u jedan dio smjese. Smjesu naizmjenično stavljajte u kalup. Pecite otprilike 30 minuta.

Po želji kolač prelijte otopljenom čokoladom. Ako ne želite miris i okus naranče, narančin sok zamijenite vodom pa po mramornom kolaču možete posuti kokos kao što sam ja napravila.

Kuglof s limunom

Što trebamo?

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 Dolcela limun šećer
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 150 ml ulja
  • 120 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Kako pripremamo?

Pećnicu upalite na 180°C i ostavite da se grije. Kalup za kuglof namastite i lagano pobrašnite ili pospite grisom. Ja sam ga radila i u silikonskom i u običnom kalupu, uvijek uspije. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerima.

Dodajte im ostale sastojke. Izmiksajte da se spoji. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći 40 minuta. Provjerite je li pečen, ukoliko treba ostavite ga malo duže kako bi vam se dao lijepo izvaditi iz kalupa. Po želji kuglof pospite šećerom u prahu, rastopljenom čokoladom ili šećernom glazurom. Ukoliko imate domaće limune, možete ubaciti i koricu jednog limuna.

Banana kruh

Što trebamo?

  • 3 zrele banane
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca ili 50 ml ulja, možete staviti i margarin
  • 1.5 šalica mekog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone
  • po želji kokos čokolada, orasi, bademi, lješnjaci…

Kako pripremamo?

Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i skroz otopljeni maslac. Sve zajedno dobro izmiješajte. Zatim u to dodajte brašno, šećer i sodu bikarbonu. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte pjenjačom. Po želji sada dodajte šaku kokosa, čokolade po želji, šaku oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća, kakaa…

Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje, smjesu izlijte u tepsiju, malo poravnajte i stavite peći oko 40 minuta. Probajte sa čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha. Normalno je da kolač potamni, neće izgoriti, ne brinite. Ja sam pekla u tepsiji srednjeg promjera, onoj starinskoj bakinoj, ona je 17*29 cm. Pa se držite tih nekih okvira. Kolač čuvajte u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba