Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

SUPER FOOD

Imamo tri recepta iz nove knjige Jamieja Olivera. Poprilično su jednostavni

Jamie Oliver je početkom kolovoza predstavio novu kuharicu

Kuharica je nazvana “Jamie Cooks Italy”, a donosi recepte za najbolje tjestenine, focaccije, ribu, kolače i sve ostale specijalitete koje je slavni britanski kuhar otkrio kroz karijeru.

Iako je već pisao kuharice o talijanskoj kuhinji, ova se čini posebnija od drugih jer je Jamie dublje ušao u izradu tjestenine i tradicionalnih recepata što već sada otkriva u istoimenoj emisiji. U njoj putuje sa svojim suradnikom Genarom Contaldom kroz Italiju i priprema recepte iz knjige.

Neke od recepata iz knjige koja još nije prevedena na hrvatski, Jamie je ovih dana otkrio na svojim službenim stranicama, a mi smo izdvojile tri koji su idealni za večeru za prijatelje ili nedjeljnji ručak.

Punjena focaccia

Što trebate?

500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca (jedan paketić)
maslinovo ulje
750 g boba
4 režnja češnjaka
1 stručak svježeg peršina
50 g pecorina i parmezana
1 limun
30 g finih krušnih mrvica

Kako pripremate?

U veliku zdjelu stavite brašno i 5 g morske soli pa u sredini rukom napravite udubinu. U drugoj posudi pomiješajte suhi kvasac i 300 ml mlake vode pa ostavite par minuta, a onda polako ulijevajte u smjesu brašna i soli i odmah u tekući dio polagano umiješajte brašno kako biste dobili tijesto. Mijesite desetak minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično pa ga stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže sat vremena.

Zatim napravite nadjev tako da u zdjeli pomiješate bob, sitno sjeckani češnjak, sitno sjeckani peršin i 75 ml maslinovog ulja. Unutra sitno naribajte pecorino ili parmezan, koricu jednog limuna, dodajte sok jednog limuna pa sve promiješajte i ostavite sa strane.

Nakon toga nauljite pleh za pečenje i po njemu posipajte lagano krušne mrvice. Tijesto razvaljajte duplo dulje od pleha pa prerežite i prvu polovicu stavite na dno pleha. Na nju stavite nadjev tako da višak ulja koji od njega ostane ostavite u zdjeli pa prekrijte drugom polovicom tijesta i poprskajte je preostalim uljem. Napravite male udubine u tijestu vršcima prstiju pa opet prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, a onda pecite 25 minuta na 220ºC ili dok ne dobije zlatnu boju.

Riba u ludoj vodi

Što trebate?

2 mlada luka
½ komorača
1 mrkva
200 g zrelih cherry rajčica
3 režnja češnjaka
½ svježeg crvenog čilija
8-10 maslina
maslinovo ulje
2 komada od 350 g cijele svježe očišćene ribe po izboru (lubin, cipal, gof…)
1 stručak svježih začina (peršin, menta, zeleni dio komorača)
150 ml bijelog vina
1 limuna
maslinovo ulje

Kako pripremate?

Očistite sve povrće pa narežite na listiće mladi luk, mrkvu, češnjak i čili, komorač na trakice, a cherry rajčice na polovice. Masline očistite od koštica i ostavite cijele ili raspolovljene. U veliku tavu dodajte malo maslinovog ulja pa pržite luk, komorač i mrkvu pa nakon četiri minute dodajte rajčice, češnjak, čili i masline i pirjajte dvije minute. Ribu plitko zarežite na koži s obje strane, unutra napunite svježim začinima pa stavite na povrće. Zalijte sve vinom i pustite da se reducira do pola količine. Zatim dodajte 300 ml vode odnosno toliko da imate centimetar vode u tavi pa pokrijte i pustite da se krčka osam minuta.

Otklopite pa oko minutu zalijevajte ribu sokom iz tave pa provjerite odvaja li se meso od kosti odnosno je li riba gotova, a zatim je prebacite na tanjur i poslužite uz povrće, maslinovo ulje i ostatak svježih začina koje ste pomiješali s koricom limuna i limunovim sokom.

Pita od limuna s amalfijske obale

Što trebate?

Za tijesto

250 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
75 ml maslinovog ulja
75 ml bijelog vina
½ žličice zrnaca vanilije iz svježe mahune

Za nadjev

5 velikih limuna
500 g kvalitetne ricotte
150 g šećera
2 velika jaja

Kako pripremate?

Za tijesto stavite brašno i šećer u prahu u zdjelu i dodajte prstohvat soli. U sredini prstima napravite udubinu pa dodajte maslinovo ulje, vino i vaniliju. Vilicom povežite smjesu pa mijesite par minuta dok se sve ne poveže i onda umotajte u prianjajuću foliju i ostavite u frižideru pola sata. Zatim tijesto razvaljajte do debljine od oko 3 mm i stavite na okrugli kalup za pečenje od oko 25 cm promjera, izbodite dno vilicom, prekrijte prianjajućom folijom pa tako stavite u zamrzivač na sat i pol.

Pećnicu zagrijte na 180ºC pa tijesto pecite 25 minuta bez nadjeva. U međuvremenu fino naribajte koricu jednog limuna, iscijedite limune dok ne dobijete 150 ml soka pa sve pjenjačom umutite s ostalim sastojcima za nadjev. Zatim sve ulijte u kalup s tijestom i pecite 30 minuta. Kad je gotovo ostavite da se hladi pa pospite s još šećera u prahu za kraj.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba