FOTO

Saša Šekoranja otkrio je svoj dugoočekivani blagdanski izlog. Donosimo vam spektakularne fotke

Zbog pandemije Šekoranja je skoro odustao od svoje tradicije, ali onda je ipak odlučio svojim sugrađanima podariti malo blagdanske čarolije

“Ne očekujte senzaciju, nije baš neko inspirativno vrijeme” poručio je Saša Šekoranja na svom Facebooku uoči predstavljanja blagdanskog izloga u Dežmanovom prolazu od kojeg je ove godine skoro odustao. Kako nam govori ovaj cijenjeni akademski slikar, scenograf, dizajner interijera i aranžer cvijeća, premišljao se oko izloga, raditi ga ili ne, no na kraju je ipak odlučio da uslijed svega što nam se zbiva barem on može u svojih par metara izloga napraviti nešto veselo, ludo i ponuditi dozu blještavila. Kako je sinoć sve bilo spremno, mi smo ga posjetili, i naravno da nas je Šekoranja kao i uvijek naprosto osvojio.

“Nije to bila jednostavna odluka jer se užasavam Covida-19, a s druge strane, ja ništa ne mogu raditi sam nego s timom ljudi. Tu smo jedni za druge jer nema drugog načina da napravite izloge i aranžmane. Nema tu ništa po špranci ili nacrtu. Kolegice Željka i Marijana općenito izgledaju kao svemirci dok mi dodaju stvari za aranžmane. Imaju i masku i vizire. A dok su dečki montirali kulise za izlog ja sam bježao na ulicu i davao im upute preko telefona. Bome, ni Matiji Vujici nije bilo lako sa mnom odijevati lutke i piliti im potpetice. A o ekonomskom riziku neću ni govoriti. Sutra svi možemo u lockdown ako ljudi ovo ne shvate ozbiljno” kazao je zabrinuto Šekoranja pričajući nam kako je izgledalo nastajanje ove blagdanske čarolije s njegovim potpisom u ovim ludim vremenima.

Sandro Lendler

Što se tiče koncepta, dodaje kako nije imao nešto specijalno zadano. Kaže kako je najprije nabavio ogromne starinske vitrine – baš kao one iz prirodoslovnog muzeja. Znao je kako će ih pretrpati instalacijama, aranžmanima, snježnim sovama pod staklenim zvonima, perjem. Htio je da djeluje sve onako nekako starinski, ali pomaknuto. “Imaš osjećaj kao da ulaziš u nečiji svijet mašte. Ovaj izlog je nešto između dućana znatiželje i antikvarijata. Baš je filmski i bajkovito” dodaje te naglašava kako se posebno raspametio kada je pronašao četrdesetak antiknih svijećnjaka iz 17. i 18. stoljeća.

“I tako je počeo najluđi miks ikada gdje žene u večernjim haljinama drže na lajni zlatne kormorane, a oko njih bliješti svijet od zlata ispunjen borovinom, zlatnim žitom i svijećnjacima. Optimistično, prenatrpano, duhovito. Prizor izgleda kao slika u kojoj je toliko svega previše da ne znate što ste vidjeli. Znači, opet sam radio teatar umjesto da ljudima lijepo pokažem što mogu kupiti. Tješim se samo da smo se već navikli jedni na druge” opisuje nam svoje dojmove ovaj umjetnik.

Sandro Lendler

Naravno, kako i sam kaže, ništa kod njega ne može proći bez ptica i to ne bilo kakvih nego onih rajskih, blještavih papiga i tukana. Govori kako mu baš nekako suludo izgledaju u bijeloj šumi te da u njegovom opusu blagdanskih izloga uvijek ima i malo Hitchcocka.

“Kao sve je rafinirano i lijepo, ali ipak je pomalo spooky. Uvijek postoji ta nelagoda kad vidiš lutke u izlogu na način na koji ih ne očekuješ. Zapravo, provociram. Volim taj element nepredvidivosti i iznenađenja i da ne bude sve prebanalno i sladunjavo. Život nije vrtna zabava!” poručuje Šekoranja, a mi vam predstavljamo njegovu još jednu u nizu blagdanskih čarolija koja će vas u Dežmanovom prolazu zasigurno narednih tjedana zaintrigirati i odvući pažnju od svakodnevice.

Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler

Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba