GASTRO

Hungry Mile dao nam je jednostavni recept za zdrave palačinke koje jedemo bez grižnje savjesti

FOTO: Aleksandar Selak

Poznati domaći gastro bloger uvjerio nas je da zdravi obroci uopće ne moraju biti komplicirani za pripremu

Nije tajna da se u našoj redakciji najviše od svega voli jesti – slatko. Čokolade nam ne potraju više od nekoliko minuta, sladoled u ljetnim mjesecima jedemo češće nego što bismo htjeli priznati, a samokontrolom se generalno ne možemo previše ponositi. No, i tome smo odlučili doskočiti. Bez brige, nismo otišli toliko daleko da bismo u potpunosti izbacili slatko. Umjesto toga, dragog prijatelja redakcije, poznatog gastro blogera Milu Butorca, poznatijeg na Instagramu pod nadimkom Hungry Mile, zamolili smo za malu pomoć.

Aleksandar Selak

Već otprije znamo sve o tome koliko je stručan u kuhinji, koliko su mu recepti maštoviti, ali i koliko ih zna približiti ljudima koji se kuhanjem ne bave profesionalno. Rekli smo mu sve o tome kako želimo razbiti predrasude (prvenstveno naše!) o tome da slatki obroci ne mogu biti zdravi ili ukusni, a na kraju smo zajedno zaključili da želimo krenuti sa zdravim palačinkama. Odlučio je pokazati nam kako se pripremaju od početka do kraja, koristeći ključne sastojke poput banane, integralnog brašna i DAR zob natur biljnog napitka. Cijeli recept možete pronaći u nastavku.

MINI PALAČINKE

Aleksandar Selak

Sastojci (za oko 20 palačinki)

2 velike zrele banane
2 jaja
mali prstohvat soli
pola žličice cimeta
100 g integralnog brašna
100 ml DAR zob natur biljnog napitka
1 žličica praška za pecivo

Priprema

Napomena: budući da ne ide šećer, bolje je da su banane što zrelije, ali ako i nisu jako zrele, svejedno ih možete napraviti s onim žućim bananama, pa po želji dodati možda žlicu meda.

1. Banane zgnječite vilicom pa im dodajte jaja i povežite.
2. Dodajte i ostale sastojke, povežite i ostavite otprilike 10 do 15 minuta da smjesa malo nabubri.
3. Tavu zagrijte i lagano, u maloj količini, namastite s kuhinjskim ručnikom (suncokretovim ili kokosovim uljem) pa lijevajte po žlicu smjese za palačinke. Ključno je da su palačinke manje kako bi se mogle lijepo okretati, jer kod većih postoji mogućnost pucanja prilikom okretanja.
4. Pecite ih 1 do 2 minute s jedne strane, odnosno dok se na gornjoj površini ne pojave mjehurići, pa još 1 minutu s druge strane.
5. Poslužite ih uz razrađeni grčki jogurt i ukuhano šumsko voće, te voće po izboru; ili jednostavno – uz neki vama drag pekmez ili čokoladni namaz.

Aleksandar Selak

Ukuhano voće

250 g smrznutog šumskog voća
2 žlice vode
malo svježe ribane korice limuna i par kapi soka
1 vanilin šećer
2 velike žlice meda ili šećera

Voće kuhajte s vodom, limun koricom i vanilin šećerom dok ne omekša. Zgnječite ga vilicom, pa mu dodajte med i promiješajte da se otopi. Sklonite s vatre i konzumirajte prohlađeno, te pojedite u roku dan, dva. Ili vruće spremite u čistu i steriliziranu teglicu, pa kad se ohladi čuvajte u frižideru do 10 dana.

Budite kreativni i osvojite poklon paket DAR biljnih napitaka

Ako vam se ovaj recept svidio, okusite dar prirode i isprobajte neki od četiri okusa DAR biljnih napitaka,bilo da želite pripremiti nutritivno balansiran doručak, obogatiti najdraža jela i pića ili samo guštati u zdravom i ukusnom napitku. Dobra je vijest da ga sada možete osvojiti i u nagradnom natječaju a sve što od vas tražimo je malo kreative jer 10 najkreativnijih čitatelja osvaja DAR poklon paket.

Nagradni natječaj je završen, dobitnici su: Siniša Kruljac, Igor Hranić, Dalibor Sisul, Ivica Žalac, Sanja Kruljac, Jasenka Dvorski Petričev, Melita Peranić, Milena Markovski, Anita Matuško, Šani Ključec