Nekad je nužno odabrati stranu
Gastro

Hotel Esplanade ima najbolji adventski brunch u gradu. Posjetile smo ga i isprobale sve

FOTO: Aleksandar Selak

Brunch u Esplanadi jedna je od najbolje čuvanih gastro tajni u Zagrebu

Za slučaj da se u tjednima prije Božića zaželite dobre hrane, a ne privlače vas adventske gužve po centru grada i čekanje u redovima na štandovima, mogli biste razmisliti o posjetu kultnom zagrebačkom hotelu Esplanade. Točnije, hvaljenom restoranu Zinfandel’s čiji tim predvodi glavna kuharica Ana Grgić, koji se nalazi tik uz prekrasnu Oleander terasu i koji nedjeljom postaje mjesto na kojem održava vjerojatno najbolji brunch u Zagrebu, a pita li se nas, vjerojatno i šire.

Brojni stalni posjetitelji hotela, bilo domaćih ili stranih, već vrlo dobro poznaju koncept ovog bruncha, zbog čega se uvijek savjetuje rezervacija stola. Vrijeme radnje? Nedjeljom od od 12 do 15 sati.

Blagdansko ruho prekrasnog restorana Zinfandel’s

Brunch u hotelu Esplanade dostupan je tijekom cijele godine, ali nekako je najposebniji upravo u vrijeme Adventa; već sam po sebi prekrasni interijer restorana dobiva novo, prigodno okićeno ruho, pale se svijeće i lampice, a moramo spomenuti i prekrasnu glazbenu pratnju mlade vokalistice Dore Škender, koja izvodi jazz klasike, soul evergreene i tradicionalne božićne pjesme i cijelu atmosferu čini još čarobnijom.

No, nijedan interijer, glazbena pratnja ili ugođaj sami po sebi ne bi bili dovoljan razloga konstantnog povratka starih i privlačenja novih gostiju. Uz sve navedeno, moramo spomenuti vrhunsko osoblje koje će uvijek učiniti da se osjećate maksimalno dobrodošlima, vinska karta koja je među boljima u gradu i, naravno, hrana koju predstavlja sasvim posebni doživljaj.

Bife, slane opcije

Kako sve to skupa izgleda u praksi, imale smo se prilike uvjeriti ove nedjelje, kad smo odlučile otići na ovaj brunch. Cijena iznosi 350 kuna po osobi, odnosno 175 kuna za djecu, dok je za mlađe od šest godina on besplatan. Po dolasku, ljubazno će vas osoblje otpratiti do vašeg stola, smjestiti vas, a onda i ponuditi čašu pjenušca.

Uz prve ispijene gutljaje, uputit će vas se i da se poslužite bifeom, kojim se slobodno možete služiti tijekom cijelog bruncha. Od sushija i sashimija, preko dalmatinskog pršuta, paškog sira i slavonskog kulena, pa sve do raznih salata, na njemu možete pronaći doista široku selekciju jela i, priznajemo, morale smo se natjerati da uzmemo tek manje količine hrane, budući da ono najbolje tek slijedi.

Tatarski biftek ili zapečeni štrukli?

Bife, slane opcije YouTube

Nakon što završite s bife dijelom, ponudit će vam se da odaberete što želite za prvi slijed. S tzv. postaje glavnog konobara birate svoje hladno predjelo – tatarski biftek ili Cezar salatu, a oboje se priprema pred vašim stolom. Toplo predjelo donosi još jednu nedoumicu – slavne Esplanadine zapečene štrukle ili juhu, koja se mijenja od bruncha do bruncha (jučer je u ponudi bila kremasta juha od graha s kroketom dimljene šunke). Naš je odabir ovaj put pao na klasike, odnosno tatarski i štrukle. Apsolutno nismo požalile, ali uvjerene smo da bi jednako dobro iskustvo imale i da smo odabrale salatu i juhu.

Bife, slane opcije

Za glavno jelo možete birati između pet opcija koje se također mijenjaju svake nedjelje i, upozoravamo vas, uglavnom će vam najveći problem biti koje točno odabrati. Jučer se, među ostalim, nudila fina pita od junećeg bifteka i vrganja i rikola sa sušenim rajčicama, zatim teleći file s kremom od celera i umakom od tartufa, kao i uvijek fenomenalni rižoto Ane Grgić, ovaj put u inačici s bučom i paškim sirom.

Ostane li vam nakon svega ovog mjesta za desert, ponovno će vas se uputiti na bife i velik izbor raznih slatkih opcija, poput svježeg voća, tartova, torti, krema i kolača. Mi smo na kraju još naručile kavu i jednoglasno zaključile kako smo upravo pojele najbolji obrok u dugo, dugo vremena i kako ćemo se ovdje vratiti vrlo skoro.

Teleći file s kremom od celera i umakom od tartufa
Pita od junećeg bifteka i vrganja, rikola sa sušenim rajčicama
Bife, slatke opcije AFP