Chef iz beogradskog restorana Homa s nama je podijelio tri vikend recepta
Vikend je najbolje vrijeme za finu hranu, a ovaj put je s nama recepte podijelio chef iz beogradskog restorana Homa
Volimo finu hranu, a još više kad dolazi od vrhunskih kuhara. Kako svakog vikenda s vama dijelimo fine recepte, ovaj put smo odlučili zatražiti chefa Filipa Ćirića iz beogradskog restorana Homa da s nama podijeli svoja tri recepta. Odlučio je s nama podijeliti recepte za grilani file skuše s dresingom od kefira i currya, punjenu suhu papriku te ramstek. U Homa restoranu hrana je latinsko-američka sa srpskim prizvukom tako da vjerujemo da će vam se ovi recepti svidjeti kao i nama.
Grilani file skuše
Što trebamo?
- 2 fileta skuše
- 1 dl kefira
- curry u prahu
- limeta
- sol i papar
- klice
- rukola
- mladi luk
- halapeno papričica
Kako pripremamo?
2 fileta očišćene skuše posoliti s obje strane pa grilati na vatri oko 2 minute na svakoj strani. Dresing radite tako da 1 dl kefira pomiješate sa pola kavene žlićice curry-a u prahu pa dodajte sok od limete i malo soli po ukusu. Za salatu pripremite klice, dragoljub, crvenu rukolu, mladi luk i halapeno papričicu. Narežite i pomiješajte sve pa zalijte s malo octa po ukusu.
PUNJENA SUHA PAPRIKA
Što trebamo?
- 200 grama mung grah
- 100 grama suhih šljiva
- 400 grama crnog luka
- ulje
- kumin
- crvena paprika
- papar i sol
- 100 grama ljubičastog luka
- 200 grama paprike
- 500ml soka od rajčice
- korijader i žalfija
- ovčje kiselo mlijeko
Kako pripremamo?
200 grama mung graha potopiti u vodu na pola sata da se skuha. Popržite 400g crnog luka na ulju, sjeckanog na rebarca dok ne postane proziran i slatkast. Skinuti s vatre i dodati 100g sjeckanih suhih šljiva. Dodajte kumin, dimljenu papriku, sol i papar po ukusu. Sve to dobro pomiješajte sa kuhanim grahom dok se dobije kompaktna smjesa.
Nakon toga punjenjem puniti suhe paprike koje ste prije toga potopili u toplu vodu (oko sat vremena) da omekšaju. Nakon toga radite sos od paprike i rajčice. Izdinstajte luk i paprike na malo ulja pa dodajte sok od rajčice, kuhajte oko minutu pa sve skupa izblendajte. Dodajte sol i papar po ukusu pa na kraju dodajte korijander i žalfiju. Sve to infuzirajte poklopljeno oko pola sata pa procijedite.
Služiti sa ovčjim kiselim mlijekom.
Ramstek
Što trebamo?
- 250 grama ramsteka
- 50 grama šitake gljiva
- 50 grama graška
- 30 grama pečenog lješnjaka
- 120 grama maslaca
- 5 žumanjaka
- 7 žlica vode
- pola žlice ulja od tartufa
- sol
- sok od limuna
Kako pripremamo?
Komad ramsteka dobro posoliti i grilati sa svih strana. Završite ga u pećnici na 180 stupnjeva oko 7 minuta da bi bio srednje pečen. Na pola žlice maslaca sotirajte šitake gljive, grašak i lješnjak. Za holandez 5 žumanjaka i 7 žlica vode kuhati na pari i miješati žlicom za mutenje dok se jaja ne skuhaju i dobiju teksturu glatkog pudinga. Na to dodajte pola žlice ulja od tartufa, sol i sok od limuna po ukusu te 100 grama otopljenog maslaca. Sve skupa lagano promiješati pa servirati kao na slici. Ukrasiti začinskim biljem.