PRIČA

Idis Turato sažeo je Rijeku u jednu genijalnu multimedijalnu izložbu. Naš fotograf bio je ondje

Idis Turato i Ida Križaj Leko rekli su nam više o izložbi Fiume Fantastika: Fenomeni grada u Rijeci koja je zbilja poseban umjetnički projekt

Fiume Fantastika: Fenomeni grada središnja je izložba programskog pravca Slatko i slano realizirana u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koju u Rijeci možete pogledati do 1. prosinca. Riječ je o zbilja posebnom umjetničkom projektu koji je zasnovan na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, a sama izložba prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane povijesti Rijeke tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

Izložba koja priča priču o gradu

Sandro Lendler

“Ideja o izložbi Fiume Fantastika rodila se kao rezultat jednog načina rada kakvog koriste mnogi zadnjih desetak godina, kao primjerice Bruno Latour koji u ZKM-u (Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe) radi istraživanja i izložbe u kojima i s kojima tumači i istražuje fenomene antropocena. Imamo recimo i Wesa Andersona i Jumana Maloufa s izložbom Spitzmaus Mummy in a Coffin and other Treasures u Kunsthistorisches Museumu u Beču s kojom Anderson priča priču koja nije samo povijesna već je njegova interpretacija. Tako i mi s izložbom Fiume Fantastika pričamo jednu priču o gradu, koristimo povijesne činjenice kako bismo pokazali i ispričali neku projekciju grada budućnosti” objasnio nam je arhitekt i glavni kustos izložbe Idis Turato, koji s Idom Križaj Leko, Renatom Stankovićem i Moranom Matković, a zajedno okupljeni pod DeltaLabom, vode produkciju spomenute izložbe.

Stvoren je novi gradski centar

Sandro Lendler

Kako dalje dodaje, njihova vizija s Fiume Fantastikom bila je stvoriti novi gradski centar, novo gradsko čvorište, novi gradski korzo koji je potpuno natkriven, zaštićen od atmosferilija, ali dovoljno prostran da se njime može šetati kao nekim gradom. Na tom je korzu, priča Turato, smješteno je 10 paviljona koji izgledaju poput kuća od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone. Prolazeći tako kroz paviljone-kuće otvara vam se mogućnost da ih analizirate, kao i njihove teme te zapravo steknete spoznaju koja je identična šetnji po nekom velikom nepoznatom gradu.

Paviljoni kao kuće kroz koje možete prolaziti

Sandro Lendler

Na tu temu više nam je otkrila i Ida Križaj Leko, konkretno zaslužna za arhitekturu i oblikovanje izložbe. Govori kako je sam postav izložbe, točnije njezina arhitektura velikim dijelom i odgovor na kontekst same zgrade Exportdrvo koja ima orijentaciju sjever – jug i prostor je na kojemu se metaforički spajaju grad i more. “Naime, kroz istraživanje detektirali smo 10 fenomena koje smo odlučili oprostoriti i materijalizirati tj. arhitektonskim jezikom rečeno – pretvoriti u kuće” objašnjava Križaj Leko te ističe kako je sama fantastičnost izložbe rezultat rada, istraživanja i niza radionica cjelokupnog tima koji uz spomenute čine još Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš, Deyan Sudjic, Luka Skansi, Tvrtko Jakovina, Federico Carlo Simonelli, Igor Bezinović, Velid Đekić, Jana Horvat te brojni drugi suradnici.

Križaj Leko za kraj govori i kako su u cijelom procesu slobodno kombinirali problemske teme, izlagačke žanrove i medije s različitim materijalima od kojih je u biti i izgrađena izložba Fiume Fantastika koja stvara mozaik priča o urbanoj povijesti Rijeke. Dio atmosfere izložbe Fiume Fantastika: Fenomeni grada koju je posjetio naš fotograf Sandro Lendler donosimo vam u sklopu teksta nakon čega vjerujemo da ćete je rado posjetiti i sami uživo.

Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler

Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Hrvoje Franjić

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba