vijest

Genijalno. Zagrebački ZOO od danas je jedini na svijetu koji se može pohvaliti s ove dvije vrste

Zagrebački ZOO može se pohvaliti da je jedini u svijetu koji ima dvije iznimno vrijedne jedinke. To su famozna čovječja ribica i glodavac dinarski voluhar

Za Zoološki vrt grada Zagreba, 2019. godina bila je izrazito plodna. Na svijet je ondje stiglo čak tristo sisavaca, ptica, gmazova i vodozemaca. No, sudeći prema posljednjoj vijesti čini se i kako je 2020. započela u revijalnom tonu.

Naime, zagrebački Zoološki vrt danas je postao jedini ZOO na svijetu u kojem se može vidjeti čovječja ribica, endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša, kao i glodavac dinarski voluhar, također endemska vrsta s krševitih područja Jugoistočne Europe.

Davor Puklavec/PIXSELL

Kako je riječ o iznimno vrijednim jedinkama, poduzeto je sve kako bi se one maksimalno zaštitile i adaptirale. Tako su im ondje pažljivo napravljene nastambe koje im omogućuju život nalik na onom u prirodnom staništu.

“Čovječja ribica endem je podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Na njezin opstanak u prirodi utječu čovjek i klimatske promjene. Zagrebački Zoološki vrt sudjeluje u istraživanju i zaštiti vrste, a isto čini i za drugu endemsku vrstu dinarskog krša koja također u ZOO-u dobiva svoju nastambu – dinarskog voluhara koji je pravi ‘živi fosil’, jedini pripadnik svojeg roda koji se razvijao posljednja četiri milijuna godina”, izjavio je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok za HRT.

Pa, ako dugo niste bili u ZOO, upravo ste dobili dva razloga da se tamo čim prije zaputite.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba