Bijenale

Genijalnim radom umjetnika Igora Grubića otvoren je hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu

Otvorenjem izložbe naslova “Tragovi nestajanja (u tri čina)” svečano je jučer u Veneciji inauguriran Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2019

Hrvatski paviljon jučer je svečano otvoren na 58. Venecijanskom bijenalu – Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, najvažnijoj reviji suvremene umjetnosti u svijetu koja ove godine uključuje 90 nacionalnih paviljona. Predstavlja nas Igor Grubić, jedan od najznačajnijih umjetnika svoje generacije i jedan od međunarodno najzapaženijih hrvatskih suvremenih umjetnika, i to s radom “Tragovi nestajanja (u tri čina)”, a koji je posvećen vizualnim umjetnostima.

Ono što je zanimljivo jest da je rad nastajao čak 13 godina, a čine ga tri fotoeseja na temu promjena koje nam je donijela tranzicija, kako u industriji, tako i u načinu stanovanja, vizurama gradova, pa onda i u ideologijama i promjenama uvjerenja. Sam projekt prilično je bogat, pa će se u sklopu njega prikazati i Grubićev eksperimentalni animirani film “Kako se kalio čelik” u trajanju od 13 minuta.

Installation at #CroatianPavilion well in progress.Artist Igor Grubic, curator Katerina Gregos. Designers Rihards Funts…

Gepostet von Croatian Pavilion – La Biennale di Venezia am Freitag, 3. Mai 2019

Kada govorimo o spomenutim fotoesejima, oni su prezentirani u tri čina i naslovljeni “Divlja kuća”, “Filigranski pločnik” te “Dekonstrukcija tvornice”. Svaki od njih posvećen je jednoj temi kao što su primjerice, praćenje načina stanovanja u komuni zagrebačkih beskućnika ili pak nestajanje malih obrtnika iz centra Zagreba, Beograda itd. Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Katerina Gregos rekla je kako je zapravo riječ o kompleksnom dugogodišnjem projektu koji je prije svega istinski rad ljubavi.

Hrvatski paviljon u Veneciji, koji je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, prostire se na 300 četvornih metara, a postavljen je u prostor bivše palače iz 16. stoljeća koji se ove godine koristio prvi put kao nacionalni paviljon.

Venecijanski bijenale trajat će do 24. studenog, a događanja s hrvatskog paviljona možete pratiti i na službenoj Facebook stranici.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube