GASTRO VODIČ

Gdje god na obali bili, u blizini možete pronaći neku dobru konobu. Provjerite naš vodič

Ako ste u potrazi za autentičnim lokalnim gastronomskim iskustvom, razmislite o posjetu ovim mjestima

FOTO: Instagram/tmg creative

Ako ste u potrazi za autentičnim lokalnim gastronomskim iskustvom, razmislite o posjetu ovim mjestima

Kad razmišljamo o destinaciji za provođenje godišnjeg odmora, uvijek provjerimo i nalazi li se u blizini i kakvo mjesto s ukusnom hranom. Za slučaj da ste i vi, poput nas, željni nekih lokalnih, autentičnih priča, savjetujemo vam da razmislite o tome da posjetite neku od hvaljenih konobi diljem Istre i Dalmacije. Cijene će ondje uglavnom biti umjerene, porcije izdašne, a okusi maksimalno raskošni. Provjerene konobe u kojima se uvijek traži mjesto više, provjerite u nastavku.

Konoba Morgan, Brtonigla

Nanese li vas put u Istru, svakako razmislite o posjeti ovom mjestu. Terasa dolazi s pogledom koji je teško opisati riječima, a hrana, od domaćih džemova, preko narezaka, pa sve do delicija poput goveđih obraza s njokima od buće, uvijek je na razini.

Konoba Buščina, Umag

Želite li probati provjerene istarske specijalitete, poput jela s boškarinom ili tartufima, pružite šansu Buščini. Osim toga, nude i vrlo dobre steakove.

Konoba Puli Pineta, Žminj

Još jedan istarski adut, idealan za ljubitelje rustikalnog ugođaja i jednostavne, ali vrlo ukusne hrane, kao što su domaće tjestenine ili meso ‘na padelu’.

Boškinac, Novalja

Uz fine dining restoran ovjenčan Michelinovom zvjezdicom, Boškinac nudi i opciju konobe, gdje su jela jednostavnija. Kušajte ribu s gradela i povrćem, pečeno meso s krumpirom ili tek paške nareske uz masline – nećete se razočarati u svakom slučaju.

Konoba Boba, Murter

Chef i vlasnik, Vjeko Bašić, 2018. proglašen je chefom godine prema izboru prestižnog Gault&Millaua, zbog čega vas neće čuditi kad kažemo da ova konoba nudi ipak nešto višu razinu kuhinje, s lokalnim namirnicama i zaokruženom pričom koja osvaja na prvu.

Konoba Vinko, Konjevrate

Budete li blizini Skradina, dileme nema – ovo je konoba koju morate posjetiti. Zašto? Pa postoje dva vrlo konkretna razloga; slavni Skradinski rižoto i pečeni odojak.

Konoba Marenda, Šibenik

Ovdje se spravljaju jela poznata svima, poput girica, juhe s lešo mesom, buncek s pašta fažolom i punjenih paprika. Cijene su niske, a porcije vrlo izdašne.

Pimpinella, Split

Zateknete li se u Splitu, i poželite jesti pravu domaću kuhinju, poput pašticade s njokima ili janjetine ispod peke, navratite u Pimpinellu.

Orsan, Dubrovnik

Suprotno uvriježenom mišljenju, u Dubrovniku se može jesti i vrlo ukusna, domaća hrana po prihvatljivim cijenama. Pravi je dokaz tome ova konoba poznata po morskim specijalitetima, u kojoj redovito jedu i lokalci.