GASTRO

Gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska organizira prvi hrvatski Grand Chapitre

Trodnevno druženje internacionalnih gastronoma u Rovinju

Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska i hotelska grupacija Maistra s hotelima Grand Hotel Park, Hotel Lone i Hotel Adriatic domaćini su prvom hrvatskom Grand Chapitre-u, trodnevnom druženju internacionalnih gastronoma koje će se održati od 30. rujna do 3. listopada 2021. u Rovinju.

Philipe Godard i Dalibor Greganić

Grand Chapitre je posebna ceremonija koja će se održati u Grand Hotelu Park Rovinj, a vodit će ju međunarodni šefovi Chaîne des Rôtisseurs organizacije. Ona podrazumijeva inauguracijsku svečanost na kojoj će se pridružiti mnogi domaći i strani visoki dužnosnici te gala večeru na kojoj će se primiti novi članovi te dodijeliti Chaîne obilježja. Kruna gurmanskog dijela Grand Chapitrea je gala večera koju priprema Chef Jeffrey Vella.

Radovan Marčić

Velika zvijezda ovog trodnevnog gurmanskog događanja je američka chefica, TV zvijezda i uspješna restoraterka Lidija Bastianich. Prije pandemije koja je narušila odnose u cijelom svijetu, pa tako i na restoranskoj karti New Yorka i SAD-a, Lidija Bastianich je sa sinom i kćeri upravljala s 12 restorana te s više od 1000 zaposlenika. Dva je puta za svoje televizijske serijale dobila najprestižniju američku televizijsku nagradu Emmy. Napisala je trinaest knjiga prodanih u više od milijun i pol primjeraka.

Radovan Marčić, Consellier Gastronomique du baillage National, o Chefici Lidiji Bastianich kaže: “U kuharskom se svijetu rijetko može sresti osoba poput Lidije Bastianich koja je s jedne strane toliko jednostavna, čovječna i topla, a s druge strane toliko mudra, stručna i profesionalna. Lidija je potpuno opuštena i nenametljiva i užitak je biti s njom u društvu, osobito nama gourmetima koji obožavamo raspravljati o hrani i baš zato mislimo da će njena radionica biti puno više od demonstracije kuhanja pojedinih jela. Vjerujemo da ćete uživati u priči žene koja je u svijetu gastronomije od malog restorana u Astoriji u Queensu, sudbinskom mjestu svih Hrvata koji su doselili u New York, postala prva dama američke gastronomije i dosegnula planetarnu slavu.”

 

Chaîne des Rôtisseurs pripada najstarijem, najvećem i najpoznatijem međunarodnom gastronomskom udruženju koje broji preko 25.000 članova u 80 zemalja na pet kontinenata. Osnivanjem hrvatskoga ogranka 2018. godine, udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska se uključila u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta koji dijele svoja iskustva i zajedničkim snagama streme ka još boljem. Dalibor Greganić, Bailli Délégué du Bailliage National, kaže da je posebna misija hrvatske podružnice Chaîne des Rôtisseurs omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da u specijaliziranim školama unaprijede svoje znanje te da sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima (Junes Chef Rôtisseurs i Junes Sommeliers).

Zajedničko svim hrvatskim članovima jest inovativnost u okusima, hrabrost i autentičnost u pripremi hrane te nenadmašna strast za istinskim razvojem gastronomije, vinarstva i maslinarstva. Kvaliteta je kod njih uvijek na prvome mjestu, a svaki od njih izniman je predstavnik hrvatske gastronomske scene.

Broj članova povećava se iz dana u dan, a ovo su neki od najistaknutijih. Hoteli: Hotel Adriatic, Grand Park Hotel, Boškinac, Esplanade Zagreb Hotel, Hotel Osijek, Kukuriku Hotel. Restorani:Alla Beccaccia (Fažana), Bora bar (Veli Lošinj), Boškinac (Stara Novalja), Giannino (Rovinj), Kod Špilje (Otruševec), Kod Marka (Šipan), Lumiere (Osijek), Makarun (Split), Mala hiža (Čakovec), NAV (Zagreb), NOEL (Zagreb), Pergola (Savudrija), Proto (Dubrovnik), Puntulina (Rovinj), Restoran Davor (Jelsa), Stari podrum (Momjan), Terbotz (Čakovec), Zinfandel’s (Zagreb). Vinari i maslinari:
Kutjevo d.d., Ipša, Tonči Marijan, Kozlović, Matošević, Rizman.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba