Volimo tjesteninu

Gastro škola tjestenine: svakoj pašti njezin umak za savršen okus

FOTO: Mihovil Radauš

Zamisliti raznovrsan jelovnik bez tjestenine gotovo je nemoguće. Njezinih je oblika uistinu mnogo, a u Hrvatskoj su najpopularniji široki rezanci, fusilli, spaghetti, pužići, penne i školjke. Bez obzira koji je oblik vama najdraži, dobro je svakoj tjestenini pridružiti odgovarajući umak za potpuni užitak.

S obzirom na format, veličinu, površinu, debljinu, širinu i šupljinu tjestenine varira i okus popratnog umaka: tjestenina delikatnijeg oblika (poput farfalla) i glatke površine posebno je prikladna za lagane i delikatne umake na bazi povrća, dok su, s druge strane, tortiglioni (jedna od mnogih varijanti makarona, čije ime i struktura označavaju karakterističan način spiralnog tokarenja) prikladniji za robusnije okuse poput ragùa.

Neravna i naborana površina „hvata“ bolje tekuće i rjeđe, dok se glatka tekstura bolje sljubljuje s kremastim umacima.

Tjestenina u obliku školjke najbolja će biti s laganijim umacima, dok se, s druge strane, širina Tagliatella lijepi za jezik i stoga „traži“ bogatiji okus. Tagliatelle ili široki rezanci upravo su u nas najpopularnija tjestenina još od davnina. Prvi su ih pripremali stari Grci oblikujući tijesto od durum pšenice, za koju se često koristio i naziv „makaroni pšenica“. Legenda pak kaže da je Talijanima inspiracija za Tagliatelle bila kosa Lucrezie Borgie. Povodom njenog vjenčanja s Alfonsom d’Erste, poetični i vješti kuhar joj je posvetio ovaj poseban oblik. Nijedan drugi oblik tjestenine nema romantičnije podrijetlo. Tradicija pripreme od najboljeg durum pšenice zadržala se i danas, a o maštovitosti majstora ovisi kakav će okus, boju i oblik u konačnici tjestenina imati.

Valjani rezanci od kvalitenog duruma i s dodatkom jaja savršen su izbor za svakodnevna jela, kao i gastro delicije. Gotovi su u samo pet minuta, a svaka će kombinacija biti ukusna, bilo da ih servirate s nekim bogatijim umakom ili jednostavnijim dodacima poput finog ulja i začina.

Valjani rezanci s špinatom obrok će učiniti punovrijednim. Osim što su dobili na hranjivosti, špinat im je dao i specifično ugodan miris, ali ono što ih zaista ističe jest privlačan izgled. Posebna zelena boja doći će do izražaja ako ih kombinirate s bijelim umacima, npr. od vrhnja ili češnjaka.

 

Prijedlozi umaka prema obliku tjestenine

Valjani rezanci: široka tjestenina koja dolazi u formi gnijezda, idealna je za bogate umake, ali i one jednostavne od, primjerice, maslinovog ulja i začina

Fusilli: spiralno oblikovana tjestenina, često u raznim bojama, savršena uz hladne salate, s umacima sa skutom ilu u složencima

Spaghetti: dugačko rezana tanka tjestenina, najbolja je nezačinjena uz nezamjetne količine rajčice, umake na bazi ulja, umake od ribe, carbonaru

Pužići: ovaj manji format manja tjestenine s rupama idealan je za bogate i guste umake koji ih miješanjem ispuniti te će svi okusi doći do punog izražaja

Penne: tjestenina kosog kratkog reza, šuplja iznutra, najbolja uz lagane umake od ribe ili povrća te hladne salate

Školjke: tjestenina manjih dimenzija, idealna uz lagane umake na bazi ulja, hladne ljetne salate, složence

 

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom