NOVO MJESTO

Francuska slastičarnica La Marquise otvorila se i u Petrinjskoj. Bile smo tamo

Već treća u nizu slastičarna La Marquise smjestila se u Petrinjskoj, u neposrednoj blizini restorana Time

Celine i Sebastien Vermant u Zagreb su doselili prije gotovo dvije godine, a od tada ne prestaju raditi na širenju svoje franšize. Tako su danas otvorili treću francusku patisserie u Petrinjskoj 31. La Marquise je ujedno pekarnica i slastičarnica, a nakon one u Maksimiru i u Dunkovićevoj, ovdje imaju par noviteta.

Cijela slastičarna je kombinacija Francuske i Hrvatske. Tako je ime francusko, recepti su kombinacije, a zaposlenici su također iz obe zemlje. Prostor u Petrinjskoj, u kojemu se sada nalaze, prije je bio prodavaonica tehnike. Potpuno su ga preuredili dodavši novi zid kako bi odvojili prodajni dio od kuhinje, a uz to su dodali svoje tapete i zanimljive pločice na podu. Prostor je slično uređen kao onaj u Maksimiru pa tako prevladava siva i crna boja uz zlatne detalje.

Malen, ali simpatičan prostor s kojim su imali dosta problema

Ispričali su nam kako su s otvaranjem u Petrinjskoj imali nekoliko problema. “Dugo smo odgađali otvaranje jer smo imali problema sa hladnjakom. Donijeli smo ga iz Francuske i izgleda kako se nije dobro prilagodio ovoj temperaturi. Sve slastice trebaju biti na temperaturi od 3 stupnja, a to nismo mogli postići”, rekla nam je Celine. Tako su s renovacijom počeli prije godinu i pol, ali se zbog svih komplikacija slastičarnica tek sada otvorila.

Prije nego su doselili u Zagreb, Celine i njen suprug često su bili u posjeti kod svojih prijatelja. “Imamo veliko društvo u Zagrebu pa smo provodili ovdje puno vremena. Zaljubili smo se u grad i prijatelji su nas uspjeli nagovoriti da otvorimo slastičarnice. Tako smo prvu trgovinu otvorili u studenom prošle godine”, zaključila je Celine. Ostale prodavaonice nalaze se na lokacijama gdje uglavnom dolaze lokalni stanovnici, pa se nadaju da će u Petrinjskoj dolaziti još i turisti koji šeću gradom.

Nova slastičarnica ima i slane novitete

Za razliku od ostalih svojih slastičarnica, u Petrinjskoj u ponudi imaju i slana jela, pa tako imaju salate, sendviče, tartove, quiche te topli francuski sendvič. Cijena salata je 22 kune i možete birati između salate s piletinom, rajčicom, krastavcom i cheddar sirom te one s mozzarellom, cherry rajčicom, pestom i pršutom.

Sendviči su 19 kuna, a kruh koji se koristi u sendvičima izrađen je u njihovoj kuhinji pa smatraju da zbog kvalitetnih sastojaka imaju prednost nad ostalim pekarama. “Svako jutro dolazimo u 5.30 u kuhinju i radimo slana jela. Tako su sva slana jela izrađena kod nas prije prodaje, a slastice donosimo iz druge slastičarne gdje nam je i proizvodnja”, objašnjava Celine. Za izradu tijesta je zaslužan njezin suprug, chef Sebastien.

Poprilično velika ponuda slatkih jela

Kao i u ostalim njihovim slastičarnama, velika je ponuda slatkih jela. Tako možete kupiti eclaire za 24 kune, tartove od 20 do 28 kuna, macarone za 8 kuna te razne kolače koji koštaju od 22 do 24 kune. Dosta zanimljivi su i keksi od maline za 10 kuna te crumble torta za 22 kune. Simpatična Celine nam je priznala kako ona zapravo nema svoje favorite. “Vjerojatno kao i svaki kuhar, ja svoju hranu ne jedem. Znam da je ukusna, no s obzirom na to da ju mi radimo, nije mi toliko interesantna. Bez obzira na to izdvojila bih tart s narančom jer je jako svjež, kao i trapeziene”, dodala je.

Recepti koji se izrađuju u La Marquise kombinacija su francuskih i hrvatskih ideja. Jedan od noviteta su i punjeni kroasani. Celine nam je ispričala kako u Francuskoj zapravo ne rade punjene kroasane. “Kroasani kod nas su drugačijeg izgleda i imamo jedino prazne. Zapravo je hrvatska ideja u kroasane dodati džemove. Tako smo napravili kroasane s marelicom, lješnjakom i pistacijom. Svi džemovi su također izrađeni u našoj kuhinji, a i ne dodajemo aditive”, dodala je. Uz to su jela bezglutenska, a cijene su malo više od onoga što ćete platiti u nekoj zagrebačkoj slastičarnici.