Nekad je nužno odabrati stranu
SUPER FOOD

Fitness trenerica i slastičarka Nikolina Dianežević s nama je podijelila tri vikend recepta za slasne deserte

Ovog vikenda jelo nam se nešto slatko pa smo zamolile fitness trenericu i slastičarku Nikolinu Dianežević tri zdrava recepta

Food blogerica, fitness trenerica i slastičarka Nikolina Dianežević, koja nas je prije par mjeseci posjetila u redakciji i skuhala nam odlična jela, već dosta dugo se bavi kuhanjem koje je uspješno spojila s vježbanjem.

Na svom Instagramu često objavljuje zdrave specijalitete, a nama su za oko zapeli deserti pa smo je zamolile da s nama podijeli recepte za ove delicije.

Raw torta od kokosa i badema

Što trebate?

Za podlogu:

  • 180 g oraha
  • 1 žličica cimeta
  • 70 g datulja (bez koštica)
  • 1 banana
  • Malo soka od limuna
  • Malo kokosovog brašna i kokosovog ulja za premazati kalup

Za kremu od kokosa:

  • 90 g datulja (bez koštica)
  • 120 g kokosa
  • 100 ml svježe cjeđenog soka od naranče
  • Ribana korica neprskane naranče
  • Oko 180 ml vode

Za kremu od badema:

  • 230 g badema (mogu biti i “obični” i blanširani)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 ml agavinog sirupa
  • 150 ml vode

Kako pripremate?

Podloga – U blenderu dobro usitnite orahe s cimetom i datuljama. Datulje bi trebale biti malo mekše, a ukoliko su baš jako suhe, pustite ih da se namaču oko sat vremena u hladnoj vodi). Ocijedite pa ih dodajte postupno, a kada postignete ljepljivu teksturu smjese, utisnite ju u kalup promjera oko 18-20 cm, koji je prethodno premazan kokosovim uljem i posut kokosom. Nakon što sve dobro utisnete i poravnate špatulom ili žlicom, diljem podloge poslažite bananu rezanu na tanke kolutiće. Poprskajte limunovim sokom.

Kremu od kokosa – U blender stavite datulje (također bi trebale biti malo mekše i ne potpuno suhe), brašno kokosa, sok naranče, naribane korice naranče i vode. Dobro izblendajte (oko 2-3 minute) da postignete kremastu teksturu i usitnite sve komadiće. Po potrebi dodati još malo vode (ako je pregusto) ili još malo kokosa (ako je prerijetko). Ovu kremu premažite preko složenih banana. Stavite kratko u zamrzivač, dok pripremate sljedeću kremu.

Krema od badema – U blender ubacite bademe (koje po želji možete prethodno blanširati, no nije nužno), ekstrakt vanilije, agavin sirup i vodu. Dobro i dugo izblendajte dok se svi bademi ne usitne i sve se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ovu kremu premažite po kremi od kokosa, te lijepo zagladite. Ostavite tortu preko noći u hladnjaku i prije serviranja ukrasite ju kokosovim brašnom ili po želji.

Zdrave palačinkice od heljdinog brašna

Što trebate?

  • 1 šalica (120 g) heljdinog brašna
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1- 1.5 šalica bademovog mlijeka
  • 1 zrela banana
  • 2 žlice mljevenog lana
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • Kokosovo ulje, za pečenje palačinkica
  • Banane, lješnjaci i med za posluživanje

Kako pripremate?

U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – heljdino brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, prstohvat soli i mljeveni lan (lan možete samljeti u kuhinjskom multipraktiku ili blenderu). U drugoj posudi vilicom dobro izdrobite zrelu bananu (bolje je da je malo zrelija i ne pretvrda).

Dodajte joj med ili javorov sirup i mlijeko te promiješajte. Mokre sastojke ulijte u suhe te ih dobro izmiješajte pjenjačom. Ako Vam se čini pregusto, dodajte još mlijeka. Smjesa mora biti gušća nego za obične palačinke, ali ne pregusta (nešto kao za američke pancakes).

U teflonskoj tavi ugrijte malo kokosovog ulja te manjom zaimačom stavljajte smjesu na tavu i malo raširite kružnim pokretima. Pecite 4 po 4 palačinkice, ovisno o veličini tave. Pecite ih na umjerenoj vatri dok se ne stegnu s donje strane, a zatim pažljivo pomoću ravne špatule preokrenite na drugu stranu. Smanjite vatru potpuno i pecite još oko 2 minute, pazeći da se ne prepeku.

Pečene palačinke odlažite na tanjur, pokrivajući ih vlažnom krpicom dok sve ne ispečete. Palačinke poslužite s kriškicama banane, sjeckanim lješnjacima i s malo meda.

Cupcakesi od rižinog brašna s kremom od jagoda

Što trebate?

  • 240 g rižinog brašna
  • 110 g prosenog brašna
  • 60 g nezaslađenog kakaa
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žlica svježe mljevenog lana
  • 4 jaja
  • 175 g smeđeg Muscovado šećera
  • 150 g grčkog jogurta
  • 240 ml mlijeka (zobeno, bademovo ili kravlje)
  • 400 g posnog sira (skute)
  • 1 žličica meda
  • ½ paketića želatine
  • 200 g jagoda
  • Jagode za dekoraciju

Kako pripremate?

Koristite silikonske kalupe za muffine ako ih imate. Ako ne, namastite i pobrašnite kalupe za muffine, ili ih obložite papirnatim košaricama. Pećnicu ugrijte na 180°C.

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: rižino i proseno brašno, kakao, sol, prašak, sodu i mljeveni lan. Prosijte po potrebi. U drugoj, većoj zdjeli pjenjačom dobro izmiksajte jaja i šećer. Dodajte grčki jogurt i mlijeko, te sve pomiješajte. Dodajte suhe sastojke, te miješajte tek toliko da se dobro poveže. Smjesom punite kalupiće do ¾ visine (neće se jako dići).

Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 – 20 minuta. Pustite muffine da se ohlade. Za kremu operite i očistite jagode. Usitnite ih u pire u jakom blenderu te po potrebi procijedite da ne bi ostalo komadića.

Želatinu namočite prema uputi s pakiranja. Pomiješajte pire od jagoda s posnim sirom i medom i otopljenom želatinom, te ostavite u hladnjaku da se krema malo stisne (ali ne smije previše). Kremom punite slastičarsku vrećicu i istisnite dekorativno na muffine. Sve ukrasite rezanim jagodama i listićima metvice.