Fitness trenerica i slastičarka Nikolina Dianežević s nama je podijelila tri vikend recepta za slasne deserte
Ovog vikenda jelo nam se nešto slatko pa smo zamolile fitness trenericu i slastičarku Nikolinu Dianežević tri zdrava recepta
Food blogerica, fitness trenerica i slastičarka Nikolina Dianežević, koja nas je prije par mjeseci posjetila u redakciji i skuhala nam odlična jela, već dosta dugo se bavi kuhanjem koje je uspješno spojila s vježbanjem.
Na svom Instagramu često objavljuje zdrave specijalitete, a nama su za oko zapeli deserti pa smo je zamolile da s nama podijeli recepte za ove delicije.
Raw torta od kokosa i badema
Što trebate?
Za podlogu:
- 180 g oraha
- 1 žličica cimeta
- 70 g datulja (bez koštica)
- 1 banana
- Malo soka od limuna
- Malo kokosovog brašna i kokosovog ulja za premazati kalup
Za kremu od kokosa:
- 90 g datulja (bez koštica)
- 120 g kokosa
- 100 ml svježe cjeđenog soka od naranče
- Ribana korica neprskane naranče
- Oko 180 ml vode
Za kremu od badema:
- 230 g badema (mogu biti i “obični” i blanširani)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 ml agavinog sirupa
- 150 ml vode
Kako pripremate?
Podloga – U blenderu dobro usitnite orahe s cimetom i datuljama. Datulje bi trebale biti malo mekše, a ukoliko su baš jako suhe, pustite ih da se namaču oko sat vremena u hladnoj vodi). Ocijedite pa ih dodajte postupno, a kada postignete ljepljivu teksturu smjese, utisnite ju u kalup promjera oko 18-20 cm, koji je prethodno premazan kokosovim uljem i posut kokosom. Nakon što sve dobro utisnete i poravnate špatulom ili žlicom, diljem podloge poslažite bananu rezanu na tanke kolutiće. Poprskajte limunovim sokom.
Kremu od kokosa – U blender stavite datulje (također bi trebale biti malo mekše i ne potpuno suhe), brašno kokosa, sok naranče, naribane korice naranče i vode. Dobro izblendajte (oko 2-3 minute) da postignete kremastu teksturu i usitnite sve komadiće. Po potrebi dodati još malo vode (ako je pregusto) ili još malo kokosa (ako je prerijetko). Ovu kremu premažite preko složenih banana. Stavite kratko u zamrzivač, dok pripremate sljedeću kremu.
Krema od badema – U blender ubacite bademe (koje po želji možete prethodno blanširati, no nije nužno), ekstrakt vanilije, agavin sirup i vodu. Dobro i dugo izblendajte dok se svi bademi ne usitne i sve se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ovu kremu premažite po kremi od kokosa, te lijepo zagladite. Ostavite tortu preko noći u hladnjaku i prije serviranja ukrasite ju kokosovim brašnom ili po želji.
Zdrave palačinkice od heljdinog brašna
Što trebate?
- 1 šalica (120 g) heljdinog brašna
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 1- 1.5 šalica bademovog mlijeka
- 1 zrela banana
- 2 žlice mljevenog lana
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- Kokosovo ulje, za pečenje palačinkica
- Banane, lješnjaci i med za posluživanje
Kako pripremate?
U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – heljdino brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, prstohvat soli i mljeveni lan (lan možete samljeti u kuhinjskom multipraktiku ili blenderu). U drugoj posudi vilicom dobro izdrobite zrelu bananu (bolje je da je malo zrelija i ne pretvrda).
Dodajte joj med ili javorov sirup i mlijeko te promiješajte. Mokre sastojke ulijte u suhe te ih dobro izmiješajte pjenjačom. Ako Vam se čini pregusto, dodajte još mlijeka. Smjesa mora biti gušća nego za obične palačinke, ali ne pregusta (nešto kao za američke pancakes).
U teflonskoj tavi ugrijte malo kokosovog ulja te manjom zaimačom stavljajte smjesu na tavu i malo raširite kružnim pokretima. Pecite 4 po 4 palačinkice, ovisno o veličini tave. Pecite ih na umjerenoj vatri dok se ne stegnu s donje strane, a zatim pažljivo pomoću ravne špatule preokrenite na drugu stranu. Smanjite vatru potpuno i pecite još oko 2 minute, pazeći da se ne prepeku.
Pečene palačinke odlažite na tanjur, pokrivajući ih vlažnom krpicom dok sve ne ispečete. Palačinke poslužite s kriškicama banane, sjeckanim lješnjacima i s malo meda.
Cupcakesi od rižinog brašna s kremom od jagoda
Što trebate?
- 240 g rižinog brašna
- 110 g prosenog brašna
- 60 g nezaslađenog kakaa
- ¼ žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žlica svježe mljevenog lana
- 4 jaja
- 175 g smeđeg Muscovado šećera
- 150 g grčkog jogurta
- 240 ml mlijeka (zobeno, bademovo ili kravlje)
- 400 g posnog sira (skute)
- 1 žličica meda
- ½ paketića želatine
- 200 g jagoda
- Jagode za dekoraciju
Kako pripremate?
Koristite silikonske kalupe za muffine ako ih imate. Ako ne, namastite i pobrašnite kalupe za muffine, ili ih obložite papirnatim košaricama. Pećnicu ugrijte na 180°C.
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: rižino i proseno brašno, kakao, sol, prašak, sodu i mljeveni lan. Prosijte po potrebi. U drugoj, većoj zdjeli pjenjačom dobro izmiksajte jaja i šećer. Dodajte grčki jogurt i mlijeko, te sve pomiješajte. Dodajte suhe sastojke, te miješajte tek toliko da se dobro poveže. Smjesom punite kalupiće do ¾ visine (neće se jako dići).
Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 – 20 minuta. Pustite muffine da se ohlade. Za kremu operite i očistite jagode. Usitnite ih u pire u jakom blenderu te po potrebi procijedite da ne bi ostalo komadića.
Želatinu namočite prema uputi s pakiranja. Pomiješajte pire od jagoda s posnim sirom i medom i otopljenom želatinom, te ostavite u hladnjaku da se krema malo stisne (ali ne smije previše). Kremom punite slastičarsku vrećicu i istisnite dekorativno na muffine. Sve ukrasite rezanim jagodama i listićima metvice.