NOVO MJESTO

Ficlek je moderna verzija gostione s domaćom hranom. Bile smo tamo

FOTO: Aleksandar Selak

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedno uzbudljivo gastro mjesto

Ovih su dana svi gastro entuzijasti željeno iščekivali otvorenje Ficleka, čiji vlasnik, Borna Janeš, već vodi vrlo uspješni bistro Pod Zidom, smješten tek vrata do. Za razliku od ponude prvog restorana, koja cilja na visoku bistrologiju, Ficlek nudi tradicionalnu domaću hranu, ali spravljenu tako da prati sve profesionalne standarde struke.

Aleksandar Selak

Na čelu kuhinje se nalazi Barbara Šuk, koja je godinama zanat brusila upravo na tradicionalnim jelima, u širem timu se nalazi i chef Kristijan Misirača, dok je konceptualno pomagao i Ivan Zidar, vlasnik Mason Burgera. Namirnice dobavljaju s obližnjeg Dolca, kao i od manjih OPG dobavljača, a cilj cijele priče je stranim, ali i domaćim gostima ponuditi iskustvo autentične zagrebačke kuhinje. I sve to, priča nam, Janeš, u interijeru moderne verzije gostionica u kojem će se osjećati kao kod kuće.

Faširanci, mlinci, pohani picek i ficleki

Aleksandar Selak

Na stalnom jelovniku naći će se omiljena jela Zagrepčana, kao što su ajngemahtec, pohani picek, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširanci, tafelšpic, štrukli, granadirmarš, te razni prilozi i umaci poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, abšmalcanih mahuna i hren sosa, a svaki će se dan moći kušati i po jedno varivo, kao i jelo dana. Naravno, jelovnik donosi i stranicu s tzv. ficlekima, malim jelima, odnosno daskicama s domaćim narescima, žemljicama s raznim punjenjima te paštetama i marinadama, koje će odlično pristajati uz kućno vino koje rade u suradnji s poznatom plešivičkom vinarijom Šember.

Interijer koji poziva na uživanje

Žemljica kuhana šunka, hren, jaje (16 kn)

Karta slastica, pak, donosi kaiseršmarn s domaćom marmeladom ili Linoladom, domaće štrukle te makovnjaču i orehnjaču. Osim ukusnih jela, pažnju će vam privući i prekrasno uređen interijer, za koji je zaslužna Vlatka Leskovar Zidar.

Štrukli (45 kn)

“Interijer se razvijao kako se razvijala i sama ponuda. Htjeli smo napraviti gostionicu, ali ne u smislu nekadašnjih krčmi, već tako da preuzmemo motive starih zagrebačkih mjesta i interpretiramo ih u modernom duhu. Šank je tako napravljen od materijala od kojih su se radile stare zagrebačke peći, tu su i tipična ogledala starih kafića i gostiona, drvene obloge. S obzirom na to da je mjesto zamišljeno i za dnevne i za večernje varijante, odabrali smo visoke stolove, kako bi sve skupa bilo maksimalno opušteno. Naravno, i cijeli je servis biran u tom štihu”, objašnjava nam Leskovar Zidar. Sudeći prema atmosferi kojoj smo ondje već danas, na prvi radni dan, svjedočile, uopće ne sumnjamo da će se u Ficleku i nadalje tražiti mjesto više.

Zagrebački odrezak, rizi bizi (62 kn)
Kaiseršmarn s marmeladom (25 kuna)