NOVO MJESTO

Ferdinand knedle napokon su stigle u centar grada. Bili smo tamo i probali ih

FOTO: boris štajduhar

Brojni Hrvati koji su imali prilike posjetiti neku od sad već pet Ferdinand knedle slastičarnica u Beogradu pitali su se samo jedno – kad će one biti dostupne i kod nas. Nakon mjeseci iščekivanja, najava preko društvenih mreža, birokratskih i inih zavrzlama, Ferdinand knedle napokon su otvorene i u centru Zagreba, na adresi Radićeva 23. Posjetili smo ih odmah po otvaranju, a vlasnik, Nikola Nedeljković ispričao nam je priču iza nastanka brenda.

ferdinand knedle ponuda
boris štajduhar

Za nekoliko je prijatelja napravio domaće knedle sa šljivama, redom ih oduševio, a kad je shvatio da se nude na vrlo malo mjesta u Beogradu, i to ne kvalitete kakvu su kod kuće postigli, rodila se ideja. Budući da dolazi iz korporativnog svijeta, i radio je u marketingu jednog poznatog brenda bezalkoholnog pića, krenuo je s detaljnim istraživanjem tržišta, uključujući društvene mreže, vidio je potencijal i sa svojim bogatim znanjem krenuo graditi brend.

Nude 16 slatkih knedla, uskoro stižu slane, bezglutenske i veganske opcije

ferdinand knedle zagreb
boris štajduhar

Prije svega, tražio je internacionalno ime koje će uvijek isto pisati i izgovarati, a kad je slučajno naišao na čuvenu izjavu cara Ferdinanda “Ja sam car i hoću knedle”, znao je da ga je pronašao. Od samog početka bila mu je, priča nam, želja otvoriti Ferdinand knedle, uz one u Beogradu, u Zagrebu, Pragu i Beču. Na tome se aktivno radi, nedavno su otvorili u Novom Sadu, a počeli su i pregovori s Ljubljanom.

Prvi radni dan u Zagrebu, zaključujemo prema rijeci ljudi koja se slijeva u suvremeno uređeni prostor koji potpisuje beogradski INKA studio, protječe i više nego dobro. Nemoguće je ne zastati pred vitrinom i pomalo hipnotizirano gledati u sve te šarene knedle, pa nam Nikola kratko pojašnjava što sve nude, i što je sve u planu. U aktualnoj se ponudi nalazi 16 slatkih knedli različitih punjenja, od klasičnih sa šljivama ili marelicama, preko kremastih s pistacijom, marakujom i divljom kupinom, orahom, vanilijom s Madagaskara.

boris štajduhar

Doznajemo i da sve kreme, odnosno punjenja koje koriste rade sami i ne koriste kupovne, boje koje koriste potpuno su prirodne, ne koriste konzervanse ni aditive dok tijesto za knedle u Hrvatskoj rade od ličkog krumpira s kojim su, kako nam Nikola potvrđuje, prezadovoljni. Isto tako, ono se svakog dana priprema svježe, u sklopu istog objekta. U ponudu će uskoro uvrstiti i nekoliko vrsta slanih knedla, poput onih s četiri vrste sira ili s rikulom i pršutom, kao i one bezglutenske i veganske, a raspon cijena po knedli kreće se od 14 do 20 kuna. Na pitanje o njihovim najpopularnijim knedlama, odnosno onima koje smatra da bi svatko tko dođe trebao probati, Nikola nam spremno odgovara: marakuju, Carsku knedlu s tri vrste belgijske čokolade, knedlu s pastom od pistacija s mrvljenim pistacijama. Dodaje i da je cijelom timu oduvijek bilo važno da gostima ponude širok spektar okusa, pa da doista svako može pronaći nešto za sebe.

Ferdinand knedle: Što smo kušali i kako nam se svidjelo

Uz četiri stola u unutrašnjosti objekta, uskoro će otvoriti i terasu, a radno vrijeme im je svakog dana, od ponedjeljka do nedjelje, od 9 do 22 sata. Što se tiče dostavnih servisa i online naručivanja, s time će, kaže Nikola, još malo pričekati. Naime, s obzirom na to da su tek stigli na naše tržište, žele da svi oni koji kušaju njihove knedle po prvi put, dođu kod njih i imaju puno, zaokruženo iskustvo, od usluge pa nadalje. Mi smo upravo takvo iskustvo danas dobili, što zbog ugodnog razgovora s vlasnikom, što zbog ljubaznih djelatnika koji rado daju preporuke. Prva je ‘pala’ knedla s marakujom koja se, možete nam vjerovati, ne zaboravlja tako brzo, a mi smo se obećali vratiti još barem 15 puta, dok ne isprobamo sve koje imaju u ponudi. Više informacija možete pronaći ovdje.

najbolje knedle u zagrebu
Čoko-malina, Marakuja
boris štajduhar
Čoko-višnja, Princeza s Madagaskara
boris štajduhar
boris štajduhar
boris štajduhar