RECEPT

Farfalle s brzim umakom od rajčica, bijelim grahom i cvjetovima brokule

Sastojci:

• 1 jušna žlica maslinovog ulja
• 1 mala, sitno nasjeckana glavica luka
• sol
• 4 usitnjena češnja češnjaka
• prstohvat mljevene ljute papričice
• 6 šalica opranih i usitnjenih listova i cvjetova brokul
• 3 šalice rajčica narezanih na kockice
• 1 jušna žlica svježeg origana + nekoliko grančica origana za ukrašavanje
• konzerva bijelog graha (ocijeđenog),
• ¾ šalice parmezana

Priprema: Lonac s vodom stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu, u drugom loncu zagrijte ulje, dodajte luk i prstohvat soli te pržite 6 minuta, odnosno dok luk ne poprimi zlatnu boju. Dodajte češnjak, mljevenu ljutu papriku i brokulu te kuhajte 8 minuta, dok povrće ne omekša. Zatim dodajte rajčice i origan te još prstohvat soli, smanjite plamen i lagano pirjajte. Kad voda zavrije, stavite farfalle i kuhajte oko 7 minuta, da budu kuhane “al dente”. Na polovici kuhanja tjestenine u umak dodajte bijeli grah te ga lagano zdrobite štapnim mikserom ili viljuškom kako bi se umak zgusnuo. Nastavite kuhati umak još 5 minuta. Ocijedite tjesteninu i stavite je odmah natrag na plamen, dodajte polovicu umaka i brzo promiješajte. Razdijelite tjesteninu u 6 tanjura i prelijte preostalim umakom. Po želji, pospite parmezanom i ukrasite grančicama origana.