TV SERIJA

Evo što trebate znati o seriji Schitt’s Creek koja je sinoć apsolutno trijumfirala na dodjeli nagrada Emmy

Ova je humoristična serija prva u povijesti odnijela pobjedu u sve četiri glumačke kategorije

Da ste se do sinoć krenuli raspitivati za seriju Schitt’s Creek, vjerojatno biste brzo zaključili kako je riječ o seriji za koju većina nije čula. S druge strane, ima vrlo vjernu bazu obožavatelja koja se tijekom prve polovice 2020. pokušavala pomiriti s činjenicom da je šesta sezona, koju su netom pogledali, ujedno bila i posljednja. No, dan nakon dodjele nagrada Emmy, održane u vrlo specifičnim uvjetima, o toj istoj seriji priča cijeli svijet.

View this post on Instagram

With Catherine O'Hara, Eugene Levy, Dan Levy and Annie Murphy winning their #Emmys tonight, that means our little Canadian show is the first comedy to ~ever~ sweep all four acting categories, and that is absolutely wild 🇨🇦

A post shared by Schitt's Creek (@schittscreek) on

Trijumfirala je u kategorijama najbolje humoristične serije, najboljeg glavnog glumca i glumice u humorističnoj seriji, kao i u kategorijama najboljeg sporednog glumca i glumice u humorističnoj seriji, pa su mnogi već odlučili da je upravo Schitt’s Creek serija koju će sljedeću pogledati. Za slučaj da je i vas zaintrigirala, u nastavku vam donosimo nekoliko osnovnih informacija koje o njoj trebate znati?

O čemu se radi?

Radnja prati obitelj Rose, supružnike Johnnyja i Moiru, te njihove dvoje odrasle djece, Alexis i Davida. Budući da je Johnny još od mladosti nevjerojatno uspješan poduzetnik, obitelj je navikla na život u izobilju; na doručak se odlazilo u Pariz, nosili su se samo odjevni komadi iz posljednjih kolekcija, punile su se naslovnice tabloida, a jedni se s drugima i nisu previše družili. No, jednom kad otkriju da je njihov poslovni menadžer varao na prijavi poreza, ostaju bez svega i prisiljeni su krenuti od nule.

Jedini posjed koji im je država dopustila zadržati je gradić Schitt’s Creek, koji je Johnny kupio sinu nakon jedne izgubljene oklade. Jednom kad ondje stignu, gradonačelnik će ih s veseljem smjestiti u gradski motel, a obitelj se iz epizode iz epizodu susreće sa problemima običnih smrtnika, poput objedovanja u lošoj zalogajnici, činjenici da svatko nema svoje krilo kuće i uopće tome da si ne mogu priuštiti ni automobil, a kamoli privatne avione koje su navikli stalno koristiti.

Tko glumi?

U glavnim se ulogama nalaze glumački doajeni, Catherine O’Hara (Sam u kući, Bubimir) i Eugene Levy (Američka pita, Raspad sistema), a onda gotovo nepoznati Dan Levy, njegov sin, te Annie Murphy, kojoj je ovo također prva veća uloga. Važno je spomenuti i da su kao kreatori serije potpisani upravo otac i sin Levy, kojima je ovaj projekt bio prvi na kojem su zajedno surađivali.

Koliko serija ima epizoda i sezona?

Serija Schitt’s Creek prikazivala se u periodu između 2015. i 2020., a svaka od šest snimljenih sezona ima po 13 epizoda.

Screenshot

Modni odabiri koje nećete zaboraviti tako skoro

Obitelji Rose možda su uzeli većinu imovine, ali još uvijek posjeduju svoju dizajnersku odjeću i ni ne razmišljaju o tome da se stilom prilagode novom okruženju u kojem su se našli. Otac je tako uvijek u odijelima, stil majke, kao i njezina kolekcija vlasulja, zaslužuju članak za sebe, dok se Alexis oblači poput tipične bogate it djevojke. Njezin brat David, s druge strane, nosi isključivo crno-bijele kombinacije i njeguje estetiku koju bismo mogli opisati kao pomalo hipstersku.

Zašto je pogledati?

Ako niste vjerovali preporukama zakletih obožavatelja, možda ćete vjerovati nagrada Emmy – ovo je serija čiji je humor zbilja poseban, drugačiji, beskompromisan i uvjerljiv. Gleda se vrlo lako, epizode traju svega dvadesetak minuta, a likovi su napisani neobično promišljeno za jedan takav, opušteni format.

Screenshot

Isto tako, vrijedi spomenuti da je riječ o seriji čija je početna produkcija bila relativno skromna, i koju su odbile gotovo sve velike američke kuće. Otac i sin Levy uspjeli su je prodati tek kanadskoj kući CBC, a svaka je sezona bilježila porast gledatelja za 20 do 30 posto, dok se tijekom posljednje dvije sezona napokon počela emitrati i na Netflixu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba