INTERIJER

Evo što odmah možete sami napraviti kako biste osigurali sebe i svoj dom od potresa

Neke od ovih stvari u svojoj kući možete napraviti doslovno nakon pročitanog članka

Godinu 2020. uz pandemiju, u Hrvatskoj su obilježili i razorni potresi. Nakon malog predaha nakon zagrebačkog iz ožujka, krajem godine uslijedio je još snažniji na području Petrinje. Podrhtavanja ne prestaju, veliki strah je i dalje prisutan kao i pitanje kako dalje, odnosno kako naučiti živjeti s potresima, što u posljednje vrijeme često možemo čuti kao jedan od savjeta. Osim posljedica na mentalno zdravlje, mnogi ih osjećaju i na svojim objektima gdje žive koji se svakim novim podrhtavanjem u nekim slučajevima narušavaju.

Upravo iz tog razloga velik broj ljudi živi u velikoj neizvjesnosti i postavlja si pitanje na koji način osigurati sebe u svom domu, pa onda i dom. Uz protupotresna učvršćivanja konstrukcije objekata i slično, uz savjete i izvedbe stručnjaka, jasno je kako su mnogi od nas paralelno i u potrazi za instantnim, novčano prihvatljivijim rješenjima koja mogu za svoju sigurnost u slučajnu novog potresa primijeniti odmah.

Unsplash

Za početak, uklonite sve što vam stoji iznad uzglavlja kreveta, kao što su slike, police s knjigama, ukrasima i svim onim što bi se u slučaju podrhtavanja moglo srušiti na vas dok spavate ili boravite u krevetu. Sav namještaj u stanu učvrstite ako nije dovoljno stabilan ili ga resteretite ako je pak preopterećen, a koji stoji ‘na klimavim nogama’. U kuhinji teže posuđe i staklo premjestite na niže police, a gornje ostavite ispunjene lakšim sadržajem i manje lomljivim. Sve prolaze u stanu ostavite maksimalno prohodnima, posebice onaj koji vodi prema ulaznim vratima. Ukrasna ogledala naslonjena na zid svakako savite u položaj u kojem je najmanje izgledno da će se razbiti i pritom nekoga ozlijediti.

Isto vrijedi i za sve ukrasne i lako lomljive komade koji su položeni slobodno na nekim višim pozicijama u stanu. Dobro promislite koji su vam kutci u kući, stanu najsigurniji osim štoka ako se zateknete kod kuće za vrijeme novog udara. Promislite i gdje vam se nalaze glavni kućni ventili za priključke, struja, plin i slično kako biste što manje vremena potrošili na njihovo traženje ukoliko vam se nešto po tom pitanju učini sumnjivim i da trebate reagirati. Ako imate spreman ruksak za hitne situacije, svakako ga ostavite na vidljivom i lako dostupnom mjestu pored ulaznih vrata.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba