INTERIJER

Evo na što biste trebali pripaziti ako namještaj kupujete online. Donosimo vam 10 korisnih savjeta

Kupiti komodu, sofu ili pak čaše putem online trgovina može biti popriličan izazov. Evo kako si olakšati taj cijeli proces i pritom ne ostati razočaran

Prošla, ali ova godina mnoge od nas natjerale su na online kupnju svega i svačega. Osim onih esencijalnih stvarčica, online smo počeli kupovati baš sve, pa čak i namještaj na neviđeno. Upravo taj segment za mnoge još uvijek može biti izazov, posebice ako spadate u kategoriju onih koji primjerice tkaninu svoje potencijalne sofe vole dodirnuti, u nju sjesti i dugo u salonu razgledavati ili pak osjetiti teksturu komode, čaša itd. No, ako ste pak odlučili izaći i svoje zone komfora i silno si priželjkujete komad namještaja ili pak neki detalj za dom iz online trgovine čije komade ne možete vidjeti uživo u svom gradu, postoji niz korisnih savjeta koje možete primijeniti kako na kraju ne biste online shoppingom ostali razočarani. U nastavku vam donosimo 10 njih koji će vam itekako biti od pomoći.

Bez mjerenja ništa

Sve precizno izmjerite, pa čak i ako su u pitanju svijećnjak ili vaza. Ako vam se na prvu učini da će vam ta vaza stati na tu određenu policu ili kutak, bolje da ništa ne nagađate. Širina, visina, dubina bitni su parametri oko bile stvarčice koju kupujete online.

Hm, hoće li željeni komad proći kroz ulazna vrata

Ako ste pronašli svoju sofu iz snova u online trgovini, prije narudžbe svakako provjerite koliko se ona može rastaviti u dijelove. Naime, puno tu može biti nepoznanice koje se tiču dostave u vaš stan, kao što su može li se sofa ponijeti stubištem, hoće li uopće stati u lift i hoće li moći proći kroz vaša ulazna vrata. Pritom uzmite u obzir i faktore kao što su radijatori na zidu, ali i opciju skidanja vrata ukoliko bude potrebno. U pojedinim situacijama svaki centimetar može biti presudan.

Unsplash

Virtualna perspektiva u prostoru je ipak moguća

Kako biste dobili perspektivu vaše sofe, kreveta i slično u prostoru, prema dimenzijama njegovu površinu možete sami sebi prikazati uz pomoć ljepljive pik trake na podu ili pak raznih aplikacija koje taj komad mogu virtualno smjestiti u prostor. Na taj način ćete dobiti vjerniji dojam uklapa li se on svojim dimenzijama u odnosu na postojeće elemente oko njega. Pritom svakako provjerite primjerice i visinu nogica i koliko je taj element dignut od poda, odnosno može li primjerice usisivač proći ispod njega, ako vam je to bitno.

Iskustva kupaca su pravo zlato

Ako dosad niste kupovali preko te online trgovine, pročitajte svakako iskustva kupaca. Može se dogoditi da je 50 posto kupaca zadovoljno, a 50 nije. U tom slučaju presudite prema nekim svojim zadanim parametrima i donesite odluku na temelju toga. Neki negativni komentari se vjerojatno ne tiču možda izbora vašeg konkretnog komada.

Izgled stranice online trgovine puno govori o mnogočemu

O samoj trgovini puno će vam reći i izgled njihove web stranice. Danas mnogi drže do svog vizualnog identiteta, pa tako velike kompanije ulažu puno u kvalitetu fotografija, opisa, grafika i detaljnih informacija. Svakako zavirite i na dio ‘about’ te sva ona polja ispisana sitnim slovima, provjerite podrijetlo i svakako posjetite njihove društvene kanale, kao i komentare.

Unsplash

Zoomirajte pojedine fotografije proizvoda

Kod online pregledavanja komada koji vas interesira, razgledajte sve ponuđene fotografije, i to iz svih kuteva. Super opcija je ako fotografije možete zoomirati u sklopu weba, ako ne, to možete uvijek učiniti i sami uz pomoć opcija na svom računalu. Tako možete dobiti konkretniji dojam boja, tkanina, samog materijala, teksture, što je recimo super ako kupujete kakav tepih ili prekrivač. Ako imate mogućnost, pogledajte isti artikl na dva različita ekrana jer se boje mogu razlikovati od monitora do monitora.

Ne zanemarujte specifikacije o materijalima

Iako vam fotografija proizvoda možda govori sve, svakako provjerite sve pisane specifikacije kada je riječ o materijalima od kojih je proizvod načinjem. Neke stvari izgledom vas mogu itekako zavarati. Imitacije pojedinih materijala zbilja mogu izgledati uvjerljivo. Pa, kako biste izbjegli sve neugodnosti ako recimo izbjegavate plastiku, čitanje dijela o proizvodu je zakon.

A možda da si naručite neki uzorak?

Ako se pak mučite s pojedinim materijalom, niste sigurni je li to ta boja koju želite, hoće li ona zbilja biti takva, imajte na umu da kod pojedinih trgovina možete naručiti uzorak. To se može pokazati ključnim i vrlo mudrim potezom prije same kupnje. Taj uzorak tako možete fizički implementirati u svoj prostor i potvrditi si je li to to ili pak možda nije. Za slanje uzoraka ćete možda morati izdvojiti nekoliko kuna, ali to može zbilja biti vrijedan ulog.

Unsplash

Kako zapravo funkcionira dostava?

Nakon što ste marljivo prošli sve prethodne korake, provjerite i sve detalje oko dostave odnosno kako ona funkcionira. Provjerite svakako do kojeg kata dostavljači nose, po kojoj cijeni, hoće li vam odmah montirati namještaj i koliko koštaju sve dodatne usluge, odnosno jesu li oni možda besplatne.

Povrat i sve oko toga

Za kraj, ako ste ipak negdje u cijelom procesu nešto promašili i odlučili vratiti vaš naručeni komad, prije kupnje provjerite sve detalje oko povrata, kako se on vrši, koliko imate vremena, u kojem vremenskom roku ćete dobiti povrat novca, tko će preuzeti vaš komad namještaja itd.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube