PRIČA

Ekipa iz Đardina dala nam je savjete kako urediti balkonski vrt. Presadili smo i dvije biljke

Proljeće je idealno da krenete stvarati svoj mali balkonski vrt. Svojim savjetima oko sadnje pomogle su nam Martina i Sandra iz Đardina

Vjerujem da ste dosad sigurno čuli ili pak posjetili Đardin. Ako pak niste, riječ je o jednoj vrlo posebnoj cvjećarnici u Zagrebu o kojoj smo pisali ekskluzivno ovdje čim se otvorila, a meni je osobno postala jedna od omiljenijih gradskih lokacija. Moram priznati da osim što mi je u blizini kuće, da su me tamo potpuno osvojili, kako raskošnom ponudom biljaka, tako i cijelim konceptom i pristupom, pa onda i osobljem. Malo je reći kako je Đardin postala moja non plus ultra postaja u gradu kada bih nekome poželjela pokloniti sezonsko cvijeće u jednoj malo drugačijoj interpretaciji ili pak nekom ljubitelju biljaka novog zelenog sustanara.

No, da Đardin nije sasvim obična trgovina biljem govori i činjenica da sam se ondje nekoliko puta nacrtala kada sam neku od svojih biljaka trebala spasiti ili pak samo presaditi pri čemu, pazite sad ovo, nisam trebala ni zaprljati ruke jer su oni odradili sav posao umjesto mene. Uz sve to dobila sam i gomilu korisnih savjeta koje jednostavno više nisam željela zadržati samo za sebe, pa sam se u Đardin ovaj put zaputila poslom, odnosno kako bih svima onima koji se ovo proljeće žele otisnuti u realizaciju i stvaranje kakvog balkonskog vrta, a u duši su potpuni amateri, olakšala cijeli proces.

Problemi i prednosti vašeg balkon te što želite postići

Martina Koprivnjak - krajobrazna arhitektica
Sandro Lendler

Susrela sam se ondje tako po dogovoru s dvije mlade stručnjakinje, Martinom Koprivnjak, krajobraznom arhitekticom te Sandrom Bedran, voditeljicom smjene Đardina i magistrom hortikulture. Dogovorile smo se da ćemo proći dio teorije, ali i praktični kojem sam se, priznajem nekako ipak više veselila. Za početak, pitam ih odmah što bi preporučile nekome tko se sada odlučio na kućnu sadnju vanjskih biljaka, stvaranje zelene oaze na balkonu i koji su neki početni koraci.

“Želite li stvoriti zelenu oazu, prvo što morate ustvrditi jest koji problemi proizlaze iz vašeg balkona. Kad ih utvrdite lakše ćete moći postaviti adekvatne ciljeve. Pritom morate uočiti koje potrebe bi vaš boravak na balkonu učinio funkcionalno i estetski ugodnim. Prilikom definiranja svakako analizirajte svoj balkon i obratite pozornost na orijentaciju, kakvi su vanjski uvjeti, koje biste vizure htjeli ostvariti, a koje zatvoriti kao što su recimo prometnice, neželjeni pogledi iz susjedstva itd. ” skrenula je pozornost Sandra na sve ono na što bismo u samom početku procesa trebali pomno definirati.

Prijedlog vanjskih biljaka za jednostavno održavanje i brigu

Sandro Lendler

S obzirom na to da se smatram početnicom u tome, a vjerujem da ima još mnogo takvih kojima treba neki oblik pomoći i savjeta, pitala sam djevojke i da mi preporuče neke ukrasne, začinske biljke koje se lako održavaju, ali i uspijevaju kako ne bismo odmah u startu odustali od svega. Govore kako začinskog i ljekovitog bilja zbilja ima mnogo, a da su neke od onih koje se lakše održavaju definitivno ružmarin, timijan i lovor. Kad kažu održavanje, misle u najvećoj mjeri na adekvatan položaj, uobičajeno zalijevanje i prihranjivanje tijekom rasta te periodično zalijevanje i orezivanje. “Od ukrasnih vanjskih biljaka preporučila bih eukaliptus, fotiniju i lempriku, a ako želite recimo penjačicu lako će vam uspjeti bršljan” dodaje Martina i ističe i neke proljetnice s čijom se sadnjom može svatko okušati, kao što su jaglaci, zumbuli, tulipani, narcise, begonije, a koje uvijek možete pronaći i u ponudi Đardina kad im je sezona.

Ono što me uvijek brine, govorim dalje djevojkama, jest to famozno održavanje, zalijevanje i praćenje biljaka, pa ih pitam da mi daju i neki generalni savjet, odnosno na što se točno treba orijentirati i fokusirati. Martina i Sandra mi govore kako biljke tijekom cijele godine treba uređivati i sanirati uvelo lišće. Sama rezidba recimo radi se u proljeće kada se odstranjuju predugi izdanci te se time potiče gušći rast. Pri zalijevanju treba pak svakako biti redovit, ali ne treba pretjerivati s vodom kako ne bi došlo do truljenja. Isto tako, ako ste pažljivi prema svojim biljkama, ustanovit ćete bolesti i nametnike u ranoj fazi.

Što je biljku teže nabaviti to je ona poželjnija

Sandro Lendler

Što se pak tiče preduvjeta sadnje ako recimo nemate balkon, terasu i slično, a silno želite biljke, djevojke imaju prijedlog. “Ako biljke niste u mogućnosti staviti ni na vanjski dio klupice prozora, onda se jednostavno trebate orijentirati na sobne biljke kojima je većinom potrebno dosta više brige kako bi mogle opstati. U tom slučaju, ne birajte položaj direktnog sunca koje loše utječe na njih, a kod zalijevanja budite redoviti i pazite na primjerenu dohranu za određenu biljnu vrstu” govori Martina, a kad smo već kod sobnih biljaka pitam je koje su trenutno jako popularne. Ističe kineski dolar, monsteru, točkastu begoniju itd. Dodaje i kako je dosta raširen trend kolekcionarskih biljaka te se prema tome i oni u Đardinu prilagođavaju tržištu, točnije potražnji. Naime, što je biljku teže nabaviti to je ona poželjnija, a ljudi najčešće prate portale koji predstavljaju zanimljive biljne vrste.

No, vraćamo se mi ipak na temu balkonskih biljaka i bitno pitanje učestalosti presađivanja te kako taj proces zapravo izgleda kod kuće i što sve treba osigurati. Doznajem kako se mlade balkonske biljke presađuju svake godine ili svake dvije, ovisno o biljci i korijenovom sustavu, dok se odrasle biljke presađuju rjeđe radi prirodnog usporavanja rasta. Prilikom samog procesa presađivanja potrebno je osigurati veću teglu od prethodne, dobru drenažu, dovoljnu količinu zemlje i prihranu za biljke. Naravno, nakon presađivanja biljku je potrebno odmah zaliti.

Bambusov specifičan šum lišća kada zapuše povjetarac

Sandro Lendler

Ono što svi uvijek volimo dobiti u svemu, pa tako i u domeni biljaka, jesu i neki tips and tricks koji će nam koristiti, pa pitam Martinu i Sandru da mi daju i neke koji konkretne male savjete. “Više je manje, naime, uvijek je bolje češće je zaliti vodom nego jednom u dva tjedna s prevelikom količinom vode. Nadalje, prilikom uređivanja prostora bitno je obratiti pozornost na dimenzije i boje biljaka te tegli i njihovu skladnost. Za vanjsko bilje dobro je doznati i posavjetovati se kako će ono izgledati cijele godine. Ako pak imate prostora, tuširajte svoje biljke ili ih čistite pomoću vlažne pamučne krpice. I da, nemojte ih trljati, nego ih samo lagano prebrišete” sugerira nam Sandra i naglašava još jednom kako zdrave i bujne biljke tvore zapravo najbolje zelene oaze kojima mnogi teže, ali podsjeća još jednom i da tome prethodi pravilno zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature, redovita prihrana, grooming biljaka te pregled ima li kakvih naznaka štetočina ili bolesti. Otkriva i kako su bambusi primjerice odlični za zelene oaze na balkonu jer imaju specifičan šum lišća kada zapuše povjetarac, a zelene oaze kao takve najbolje djeluju na čovjeka ako se kombiniraju boje i materijali.

Presađivanje eukaliptusa i timijana

Sandro Lendler

S obzirom na to da sam već dobila gomilu vrijednih informacija, bilo je vrijeme da se bacimo i na praktičan dio, presađivanje. Martina me tako provela kroz cijeli proces s eukaliptusom, a Sandra je slično učinila i s timijanom. Treba imati na umu kako su obje biljke u kategoriji onih za vanjske prostore. Dogovorile smo se i da biramo biljke koje će početnicima biti nekako najjednostavnije u smislu brige, održavanja i uspijevanja. Za početak, Martina je rekla kako je eukaliptusu potreba dovoljno velika tegla i da ne smije biti manja od one u kojoj on inicijalno dođe. Iako je njezina imala u sebi implementiranu drenažu, tim dijelom se nismo bavile, ali u protivnom ju je potrebno osigurati drugim metodama, primjerice na dno staviti granule za tu namjenu.

Kod presađivanja je naravno potrebna i količina zemlje koju je bitno dobro utisnuti, potisnuti bočno, odnosno da zemlja ne upada kada se biljka zalije. Kao vrlo bitan korak presađivanja jest i ta, ponavlja, da se na kraju sadnje biljka obavezno zalije. Što se pak tiče održavanja, eukaliptus se preko ljeta zalijeva češće, svaka dva do tri dana, a zimi rjeđe, jednom tjedno. On treba sunca, ali možete biti vani cijelu godinu jer je prilično otporan i izdržljiv. Nije zahtjevan za održavanje i raste onoliko koliko mu dozvolite, odnosno o volumenu tegle.

Proces presađivanja nije mogao biti jednostavniji

Sandra Bedran, magistra hortikulture i voditeljica smjene Đardina
Sandro Lendler

Što se pak tiče samog timijana, u pitanju je začinska vanjska biljka za koju mi Sandra otkriva kako se zapravo jako lijepo razvija i da bi od ove tri male sadnice koje imamo, do jeseni trebali dobiti 50 cm dužine preko tegle. Kao i kod eukaliptusa i timijanu treba osigurati drenažu u nekom obliku. Timijan ne cvate, ali ima zato jako lijep intenzivan miris. Što se tiče zalijevanja, ako je kišno, a imate otkriven balkon, onda ga recimo uopće ne zalijevate, a ako je balkon natkriven onda svakih deset dana. Ako je pak balkon nenatkriven, a vani prži sunce i 30 je stupnjeva, timijan ćete trebati zaliti svaku večer. On preko zime pak može lako prezimiti, ali nije loše i da ga nečime zaklonite. Sve zapravo ovisi o poziciji i formatu vašeg balkona. Sandra ističe i da je timijan idealna biljka za početnike koji žele stvarati svoju urbanu balkonsku zelenu oazu i pritom vole začinsko bilje. Kod presađivanja Sandra je koristila novu hranjivu zemlju, ubacila sadnice u teglu koja već ima drenažu i koju je prethodno pripremila slojem zemlje i sve lijepo utisnula te na kraju isto zalila. Morala sam primijetiti kako oba procesa nisu mogla biti jednostavnija, a sve ostalo je naravno dalje na vama koliko ćete se o biljkama brinuti ili ne.

Sandro Lendler

Za kraj, pitam ih obje i koliko biljke i zelenilo zapravo utječu na naše živote, doprinose njegovom boljitku.

“Biljke su živi organizam i zahtijevaju određene uvjete za normalan rast te doprinose smanjenju CO2 iz zraka. Pružaju nam estetske vrijednosti tijekom cijele godine od cvatnje i listanja te faze stvaranja plodova do faze mirovanja zimi. Osim toga, bilje povećava cjelokupni biološki potencijal grada, ali i za pojedinca ima veliki psihološki i fizički značaj. Uz nešto prirodno svatko se osjeća bolje što pridonosi emocionalnom i tjelesnom oporavku, zdravlju, kondiciji” poručuju djevojke, a mi se nadamo da smo vas ovim člankom motivirali, ali i ohrabrili da se konačno bacite u ovu avanturu kojom ćete garantirati oplemeniti svoj život.

Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler
Sandro Lendler

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba