GASTRO

Đurina Hiža uvela dostavu svojih proizvoda, uz snažnu poruku o neotpuštanju radnika u krizi. Čule smo se s vlasnikom

FOTO: PR

Restoran i OPG iz Varaždinskih Toplica nastavlja s radom u nešto drugačijem obliku, pritom se boreći za svako radno mjesto – i stvarajući nova

U više smo navrata pisale o tome na koje su sve načine restorani odlučili svoje poslovanje prilagoditi vremenu pandemije koronavirusa. Dok su jedni po prvi put uveli izvanrednu dostavu svojih gotovih jela, drugi su ponudili i dostavu polugotovih jela, što putem platforma za dostavu, što u vlastitom aranžmanu. No, značajan je broj, poput Le Kolača i Franko’s Streeta, na koncu odustao od dostave, vidjevši da nema financijske računice. Iz tog nam je razloga još i draže čuti vijesti o novim poduzetnicima koji se bore, i ne žele odustati.

Dostava u pet velikih gradova

Posljednja nam takva priča stiže iz Varaždinskih Toplica. Đurina Hiža, restoran poznat po pripremi mesa koji je osvojio i brojne Zagrepčane na raznim street food festivalima, kao i njihov OPG Božić, najavio je dostavu vlastitih mesnih i vinskih delikatesa, koje dostavlja u pet hrvatskih gradova (Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Ludbreg, Čakovec), s napomenom da će se na njihovoj ruti uskoro naći i poneki dalmatinski, odnosno slavonski grad.

“Kad sam razmišljao o ovoj ideji, prije desetak dana, očekivao sam interes, prije svega naših stalnih gostiju koji nam dolaze u Đurinu Hižu, a puno ih je iz Zagreba i okolice. Nisam mogao niti sanjati da će se interes proširiti i na ostale dijelove Hrvatske. Jako sam sretan jer me zovu u Split, Istru, Slavoniju, Viroviticu, Karlobag, a javili su se i gurmani s Cresa i Hvara”, rekao nam vlasnik, Nikola Božić.

Poštivanje mjera zaštite i rad u skladu s maksimalnim higijenskim standardima

S obzirom na preporučene mjere zaštite protiv širenja koronavirusa, pitale smo ga i kako dostava funkcionira u praksi. “Jako mi je važan kontakt s ljudima, no budući da je pandemijska situacija, poduzeo sam sve zaštitne i higijenske mjere i pri dostavi sam propisno zaštićen maskom i rukavicama. Kratko popričam s ljudima, podijelim s njima recept i savjete za pripremu hrane, i to s propisane udaljenosti”, pojasnio je Božić.

U proces proizvodnje proizvoda koje dostavlja uključena je i cijela obitelj; majka peče domaći kruh i spravlja kosanu mast te od medvjeđeg luka spravlja pesto, a od koprive i mente prirodne sokove, otac s velikom ljubavlju priprema Sauvignon i Rizling rajnski od grožđa iz vlastitog vinograda. Nikolina su, pak, strast steakovi (T-Bone, Rib Eye i Tomahawk, koje odležava u Dry Ageru), a nudi i sušenu šunku i domaće kobasice od divljači.

Očuvanje radnih mjesta i poziv na suradnju kao krajnji ciljevi

Konačno, važno je spomenuti i da je Božić, vrlo hrabro, odlučio zadržati sve svoje radnike, redovito im isplaćivati plaže, pa čak i zaposliti nekoliko novih. Kaže da takvu odluku nije bilo lako donijeti, ali shvatio je da mora promijeniti način poslovanja želi li da se ono uopće nastavi.

“Jako mi je drago da je ovako super krenulo jer će mi to omogućiti isplatu plaća svojim zaposlenicima, a sav preostali novac investiram u svoj lager”, zaključio je Božić, koji je, također, putem društvenih mreža pozvao i druge OPG-ove da mu se pridruže i započnu suradnju. Narudžbe se vrše putem mail adrese dedaideposvetu@gmail.com, a više informacija možete doznati putem službene Facebook stranice.