RECEPT

Doris Valković s bloga Foodoris s nama je podijelila jesenski recept za košarice s kremom od bundeve

FOTO: Foodoris / Doris Valković

Doris Valković s bloga Foodoris s nama je podijelila recept za košarice s kremom od bundeve

Doris Valković, među blogerima poznata pod imenom Foodoris, po je struci kulturologinja koja je velika ljubiteljica kuhanja i hrane, no ponajprije one biljnog porijekla. Osim kuhanja strast su joj i putovanja na kojima crpi mnogo inspiracije te uzgoj povrća i voća. Blog Foodoris pokrenula kako bi kroz recepte i savjete približila cjelovite namirnice svim zainteresiranima. Kroz svoje recepte želi potaknuti ljude da sami pripremaju hranu i posvete svoje vrijeme konzumiranju iste. Neki recepti na njenom blogu su i vegetarijanski, a sigurno će se za svakoga pronaći nešto. Među kategorijama recepata su doručci, grickalice i namazi, juhe i smoothieji, slani i slatki recepti.

S obzirom na to da su trenutno aktualne jesenske sezonske namirnice, Doris je s nama podijelila recept za košarice s kremom od bundeve.

Košarice s kremom od bundeve

Što trebate

Za košarice

  • 2,5 šalice badema
  • 1 šalica otkoštenih datulja (datulje prethodno namočite u toploj vodi sve dok ne omekšaju)
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice maslaca od kokosa
  • 1/2 žličice vanilije u prahu
  • prstohvat soli

Za kremu

  • 1 šalica pirea od bundeve (koristila sam hokaido bundevu koju sam na pari skuhala i smiksala štapnim mikserom)
  • 1/2 šalice napitka od badema (ili od nekog drugog biljnog napitka)
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica brašna od tapioke (+ 2 žlice vode za otopiti)
  • 1/2 žličice vanilije u prahu
  • 1/2 žličice cimeta u prahu

Kako pripremate

Priprema košarica

Staviti grijati pećnicu na 175 stupnjeva. Kalupe za muffine, najbolje silikonske, ili kalupe za tart obložiti trakicama papira za pečenje. Odrezati trakice debljine 1 cm i obložiti unakrsno dvije trakice po kalupu kako bi lakše mogli izvući pečene košarice.

U multipraktiku usitniti bademe skroz u brašno, dodati sol, kakao i vaniliju te nekoliko trenutaka miksati da se ujedine. Dodati otopljeni kakao maslac te otkoštene i ocijeđene datulje. Miksati sve dok se datulje ne usitne i smjesa se na pritisak povezuje. Smjesa će biti pomalo mrvičasta. Ako je previše suha, dodati malo ulja od kokosa.

U pripremljene kalupe stavljati smjesu (otprilike dvije žlice smjese po kalupu, no to ovisi o veličini vašeg kalupa) te dobro utisnuti rukama po dnu i sa strane kalupa, tvoreći košaricu. Košarica ne smije imati pukotina niti rupa te mora imati istu debljinu sa svih strana. Staviti košarice peći u zagrijanu pećnicu 10-15 minuta. Košarice su pečene kada su se stvrdnule i lagano potamnile.

Izvaditi košarice iz pećnice te pustiti da se ohlade u kalupu. Košarice punite kremom dok su u kalupu i stavite u hladnjak da se stisnu. Pripazite prilikom vađenja košarica iz kalupa jer su poprilično krhke.

Priprema kreme

Otopiti brašno od tapioke u vodi i pripaziti da ne ostanu grudice. U blender staviti sve sastojke i dobro izblendati. Prebaciti u posudu za kuhanje te na laganoj vatri zagrijati kremu uz miješanje. Pustiti da se krema skroz ohladi i puniti ohlađene košarice s ohlađenom kremom. Po želji možete ukrasiti košarice otopljenom čokoladom i zrnima kakaa. Doris preporučuje. Košarice čuvati u hladnjaku.