GASTRO

Donosimo vam recept za brudet s lignjama koji smo probali u Dubrovniku

Rješenje za dane kada vam se jede brudet, ali ne čisti riba

FOTO: Sandro Lendler

Rješenje za dane kada vam se jede brudet, ali ne čisti riba

Iako se u brudetu obično nalazi riba, ovaj put smo ga odlučili pripremiti s lignjama. Zapravo u brudet možete staviti bilo koju ribu, plodove mora ili pak jegulje. Naziv potječe od talijanske riječi brodetto (juha, ujušak) i odnosi se isključivo na riblje ili morsko jelo. Liganja se još nismo zasitili za ovo ljeto, a ova verzija nam se činila kao super odmak od klasičnih prženih liganja ili onih sa žara. Čak smo i prilog od krumpira rado zamijenili palentom. Znali smo da je brudet dobar budući da je najdraže jelo Ivana Ivušića te podsjetnik na maminu kuhinju i djetinjstvo.

Inače Ivan je naš sugovornik iz video serijala “Moje mjesto, tvoja destinacija” iz Dubrovnika. Ondje neumorno razvija inovativna digitalna rješenja i radi na digitalizaciji grada i županije. Jelo koje smo pripremili nema mnogo sastojaka, relativno je povoljno i jednostavno za pripremiti, a u nedostatku svježih, mogu se koristiti i smrznute lignje. Naglasak je na aromatičnim začinima od kojih u pet minuta zamiriši cijela prostorija. Upravo nas taj miris inspirira da ponovimo recept u skorije vrijeme. U nastavku vam donosimo recept, uz koji preporučujemo čašu bijelog vina ili salatu od rikole.

RECEPT

Brudet od liganja s palentom

Sandro Lendler
Sastojci:
– 800 g očišćenih liganja
– 2 glavice žutog luka
– 4 režnja češnjaka
– 200 ml passate od rajčice
– 150 ml bijelog vina
– 75 ml maslinova ulja
– sol, papar, šećer
Priprema:

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Za to vrijeme zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi. Na zagrijanom ulju pirjajte luk dok ne promijeni boju i postane staklast. Dodajte mu češnjak i još vrlo kratko pirjajte. Svježe lignje je potrebno očistiti i nasjeckati na kolutiće, a ako imate smrznute i očišćene, samo ih otopite u hladnoj vodi prije pripreme. U isto vrijeme dodajte vino, passatu od rajčice i Vegetu Natur za brudet te pričekajte da zakipi. Zatim smanjite vatru i ostavile brudet da lagano krčka još otprilike pola sata. Jelo je gotovo kad lignje omekšaju, a smjesa se zgusne. Palentu pripremite prema uputama na pakiranju, ali tako da bude malo gušća. Ako ipak pripremate riblju verziju ovog jela, dodajte žličicu vinskog octa tijekom kuhanja kako se riba ne bi raspala.

Sadržaj nastao u suradnji s Vegetom Natur