SERIJE

Dok čekamo novu sezonu Velike, napravili smo popis povijesnih serija u kojima glavnu ulogu imaju žene

Povijest možda ne možemo ispraviti, ali zato možemo određene povijesne događaje prikazati iz ženske perspektive

Izašao je novi trailer za nadolazeću drugu sezonu Velike (The Great), a mi jedva čekamo da Katarina (Elle Fanning) napokon preuzme tron od svog muža, cara Petra III. (Nicholas Hoult) te zavlada Rusijom. Seriju je za Hulu napisao Tony McNamara koji stoji i iza scenarija za Miljenicu (The Favourite), a ako poput nas uživate u sadržaju djelomično utemeljenom na povijesnim događajima, tada ćete zasigurno uživati i u ovoj genijalnoj satiričnoj povijesnoj drami koja sebe nikada ne shvaća preozbiljno.

Jedina je ozbiljna stvar u ovoj seriji, uz sjajnu kostimografiju i glumu (dakako), odličan scenarij koji na jedan svjež način rasvjetljava apsurdnost razdoblja u kojem je radnja smještena (18. st. u carskoj Rusiji), a koju je moguće razotkriti isključivo retrospektivno, iz suvremene pozicije. Seriju ne bismo preporučili povjesničarima bez smisla za humor.

Gdje gledati? HBO GO.

Povijest iz ženske perspektive

A dok čekamo novu sezonu koja izlazi 19. studenog, sastavili smo listu povijesnih serija u kojima glavnu ulogu imaju žene. Zašto baš žene? Čak i ako niste pozorno slušali na satovima povijesti, vjerojatno znate da povijest nije bila baš posebno blagonaklona prema većini, dapače bila je nemilosrdna prema gotovo svima (osim prema bijelim muškarcima, sorry not sorry), posebno prema ženama (fun fact: žene u Jugoslaviji dobile su pravo glasa prije točno/samo 76 godina!). Ok, dakle, povijest možda ne možemo ispraviti, ali zato možemo (naučiti na pogreškama i) prikazati određene povijesne događaje iz ženske perspektive. Na ovoj su se listi stoga našle i serije koje se eksplicitno bave određenim povijesnim događajima, ali i one čija je radnja smještena u povijesna razdoblja kojima se rado vraćamo. Idemo redom.

Tuđinka (Outlander)

Uz Veliku, tu je i Tuđinka (Outlander), priča koja obrađuje jednu od temeljnih dilema s kojima se svatko od nas vjerojatno ponekad susreo u svojim mislima, barem pod tušem – da se vratimo u prošlost, bismo li mogli išta zaista i promijeniti? Tuđinka na nešto ozbiljniji i senzualniji način obrađuje povijesne događaje (jakobitski ustanak iz 1745) od Velike, ali i u ovoj je seriji u središtu zapravo pokušaj uspostave razumijevanja između prošlosti i sadašnjosti, u nešto doslovnijem smislu.

Engleskinja Claire (Caitriona Balfe) medicinska je sestra koja igrom slučaja završi u 1743. primorana naučiti igrati prema pravilima osamnaestostoljetnog društva u Škotskoj, razdoblja koje nije bilo baš previše blagonaklono prema (neovisnim) ženama. Ona je pritom Tuđinka na dvama razinama – u povijesnom, ali i kulturološkom smislu.

Gdje gledati? Netflix.

Alias Grace

Alias Grace serija je koja se, za razliku od prethodne dvije, ne bavi konkretnim povijesnim događajima nego putem jedne pojedinačne biografije razotkriva devetnaestostoljetne dosege i otkrića na području znanosti i psihologije u Kanadi. Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Margaret Atwood (autorice Sluškinjine priče) koji u središte stavlja Grace Marks (Sarah Gadon), djevojku optuženu za ubojstvo, čiju je motivaciju gotovo nemoguće dokučiti. Naglasak je pritom stavljen na njezino djetinjstvo, odrastanje u siromaštvu i imigrantsko iskustvo, zarobljenost u klasnoj i rodnoj poziciji te moderne metode kojima se koristi doktor Simon Jordan (Edward Holcroft) koji pokušava dokazati kako Grace nije ubojica nego (samo) histerična. Ugh.

Gdje gledati? Netflix.

Anne with an E

Poput Grace Marks, i Anne Shirley (Amybeth McNulty) odmalena je suočena s društvenom osudom koju prati odrastanje u siromaštvu. No, Anne, za razliku od Grace, nije optužena za ubojstvo (još!) i u sebi nosi neopisivu snagu i kreativnost koja graniči s genijalnošću. Ova je kanadska serija nastala prema klasičnom dječjem romanu Anne od Zelenih zabata (Lucy Maud Montgomery) koji kroz vizuru jedne nadarene djevojke na ulazu u pubertet razotkriva apsurdnosti, ograničenja i nepravde s kojima se suočava, ne samo siromašna i nadarena siročad, nego i djevojčice općenito. Anne with an E predivna je priča o odrastanju, apsolutni must-watch za sve koji žele pogledati nešto toplo, nježno i inspirativno.

Gdje gledati? Netflix.

Downton Abbey

Downton Abbey u središte stavlja čitavu raskoš likova, od aristokrata pa sve do njihove posluge; u Downton Abbeyju svačiji je glas važan i svatko ima pravo na svoju priču. Ova serija daje dubok i iskren uvid u hijerarhiju plemićke obitelji Crawley koja se, suočena s povijesnim promjenama, nalazi na rubu izumiranja. No, ova serija istovremeno u fokus stavlja i živote njihove posluge, suptilno razotkrivajući dimenzije procesa demokratizacije koji jača tijekom 20. stoljeća.

Načelno bismo mogli reći kako je glavni lik u ovoj fikcionalnoj povijesnoj drami Lady Mary (Michelle Dockery), ali osim nje tu su i njezine sestre Lady Edith (Laura Carmichael) i Lady Sybl (Jessica Brown Findlay) te niz ženskih likova koji se suočavaju s preprekama i dilemama koje donose aktualnosti prve polovine 20. stoljeća – od pojave telefona i ženskih hlača pa sve do ostvarivanja ženskog prava glasa.

Gdje gledati? Netflix.

Mildred Pierce

Priča o ženi koja se nakon rastave pokušava izboriti za sebe i svoju obitelj možda danas nekima zvuči pomalo izlizano, ali ako u obzir uzmete činjenicu da je radnja ove serije smještena u doba Velike depresije, kada mnoge žene još uvijek nisu imale čak ni pravo glasa, tada će vam biti jasnije zašto morate pogledati ovu seriju. I naravno, ako ni zbog čega drugoga onda definitivno zbog sjajne Kate Winslet.

Gdje gledati? HBO GO.

The Marvelous Mrs. Maisel

Ako ste voljeli Gilmoreice, tada ćete obožavati The Marvelous Mrs. Maisel, još jednu seriju koju potpisuje sjajna Amy Sherman-Palladino, a koja u središte stavlja lik Miriam Midge Maisel (Rachel Brosnahan), bogate Židovke i kućanice s Upper East Sidea koja odluči postati komičarka. Sve u vezi ove serije funkcionira besprijekorno – od outfita pa sve do punch-lineova, Midge je duhovita, drska i genijalna protagonistica koja odluči narativ očajne kućanice preokrenuti u svoju korist te ga iskoristiti kao materijal za svoju novu karijeru.

U sve to, tu su i vizure New Yorka, sumnjivi likovi i mračni lokali u podrumima u kojima se psuje i puše cigare, bizarni standardi ljepote te pritisci s kojima se suočavaju žene u 50-ima, a poglavito one koje su muževi prevarili sa svojim tajnicama.

Gdje gledati? Amazone Prime.

Kruna (The Crown)

Dok se Midge pokušava izboriti za mikrofon u svijetu kojim dominiraju (ne)duhoviti muškarci, kraljica Elizabeta II. (Claire Foy, Olivia Colman) s druge se strane bare pokušava izboriti za poštovanje u svijetu kojim definitivno ne dominiraju duhoviti muškarci (nego samo oni neduhoviti). Kruna (The Crown) već ima kultni status, a ako je još uvijek niste pogledali, predlažemo vam da to napravite što prije. Nema na čemu.

Gdje gledati? Netflix.

Damin gambit (The Queen’s Gambit)

Još jedna serija o kojoj se jako puno pisalo i govorilo u posljednje vrijeme, a koja se ne bavi niti jednim konkretnim povijesnim događajem nego donosi isključivo užitak uranjanja u određeno povijesno razdoblje, definitivno je Damin gambit (The Queen’s Gambit). Serija prati uspon mlade šahistice Beth Harmon (Ana Taylor-Joy) koja uspijeva od napuštenog, ružnog pačeta postati labud, princeza šaha. Užitak u ovoj seriji ostvaren je nježnom, ali odmjerenom kinematografijom, elegantnim kostimima te sjajnom glumom nadarene Taylor-Joy čiji ćete uspjeh proživjeti i na osobnoj razini.

Gdje gledati? Netflix.

Gospođa Amerika (Mrs. America)

Zanimljiv pogled na povijest feminističkog pokreta u Americi donosi FX-ova serija Gospođa Amerika (Mrs. America) u kojoj glavnu ulogu tumači Cate Blanchet. Gospođa Amerika, Phyllis Schlafley, kontroverzna je antifeministička figura koja utjelovljuje paradoks suvremenog feminizma – ženu koja uspijeva doći na visoku političku poziciju zahvaljujući borbi i uspjesima feministkinja, ali pritom taj uspjeh osporava u vlastitome političkom djelovanju. Nešto poput Željke Markić, ali high-budget verzija.

Gdje gledati? HBO GO.

GLOW

GLOW iliti Gorgeous Ladies of Wrestling serija je u kojoj će uživati svi ljubitelji estetike osamdesetih, britkog humora, ali i ženskog hrvanja. Kao i Damin gambit, riječ je o seriji koja ne pruža dublji uvid u okolnosti razdoblja u kojem se radnja odvija, ali zato donosi gomilu spreja za kosu, tajica i snažnih (doslovno) žena koje vas mogu razbiti, ako i kada to požele. Zabava zagarantirana.

Gdje gledati? Netflix.

OJ Simpson VS. The People

I došli smo i do 90-ih. Odlučili smo umjesto Seks i grada koji je očit izbor, ovdje uvrstiti jedan biser suvremene televizije o kojem se ne priča onoliko koliko bi se trebalo pričati. OJ Simpson VS. The People samo je naizgled priča o najpopularnijem i najkontroverznijem američkome suđenju u povijesti. U središtu ove mini-serije lik je Marcie Clark (Sarah Paulson), američke tužiteljice čija je frizura doslovno preko noći postala predmet sprdnje šire američke javnosti. Serija sjajno prikazuje s kakvim se sve pritiscima žene na visokim pozicijama, u usporedbi sa svojim muškim kolegama, moraju svakodnevno nositi.

Gdje gledati? Netflix.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba