ARHITEKTURA

Divna kuća na Braču kao hommage tradicionalnoj dalmatinskoj gradnji. Čule smo se s arhitektom

Sutivanska avangarda izrasla iz tradicije – tako bismo opisali ovu kuću za odmor na otoku Braču koju je projektirao arhitekt Berislav Lukšić

“Kuća za odmor Trokut u Sutivanu na otoku Braču jedna je od prvih mojih realizacija, a kao ideja nastala je još u sklopu diplomskog rada na studiju arhitekture, kod mentora prof. Nikole Popića. Rad se referirao na tadašnju megalomansku gradnju apartmana po formuli €xm², što bi značilo da su se investitori i arhitekti vodili samo maksimumom da bi izgradili što više kvadrata bez prostorne kvalitete. Ondašnja kriza je nasreću zaustavila slijepo kupovanje apartmana na obali, a kupci veće platežne moći željeli su više od apartmana. To je stvorilo prostor za modernu kuću, imala ona kritički pristup ili ne. Dobra arhitektura ispituje život, a ona loša samo zadovoljava formu ‘modernog’ stila” objasnio mi je arhitekt Berislav Lukšić iz arhitektonskog Biroa Lukšić čiji vam rad upravo predstavljamo.

Kako u razgovoru nastavlja, cijela njegova dosadašnja praksa nastala je kao odgovor na tu devastaciju prostora. Pritom se trudi zadržati beskompromisan kritički pristup suvremenoj dalmatinskoj kući u svrsi turizma, ladanja, uživanja u klimi i prirodi, odnosno pokušava prostoru dati smisao kroz osnovne elemente sunca, sjene, pogleda i arhitektonske kompozicije.

Realizacijom kuće Trokut predložena je tako, prema Lukšićevim riječima, alternativa konceptu građenja kuća na srednjojadranskoj obali i predstavlja rezultat tipološke analize elemenata i sklopova koje čine bit suvremenog stalnog i povremenog boravljenja.

Svrha ove realizacije je da, osim komercijalnog vida turizma, ispita kako se ona odnosi prema prostoru i što suvremenom korisniku treba. Umjesto formule €xm2 i potpune apartmanizacije mjesta, ova realizacija prema Lukšićevom objašnjenju pruža intimnu atmosferu gdje korisnik ima mogućnost maksimalnog boravka i traži sukladne turističke ponude unutar Sutivana.

“Ova kuća suptilno naglašava vrijednosti tradicionalne dalmatinske gradnje, te stoga ima i didaktičku funkciju: središnja prostorna tema kuće je vertikalni dvor (patio, void) na koje se logički veže kuća i terasa s bazenom. Ideja kuće je realizirana zahvaljujući uspješnoj komunikaciji s konzervatorima i njihovom razumijevanju prema liberalnom pristupu u projektiranju. Nadalje, unutrašnjost kuće je opremljena različitim high-tech elementima što rezultira i zanimljivim dijalogom s vanjskim kamenim oplošjem.”

Kreativnost i inovativnost ostvarena je pak specifičnim pristupom u projektiranju. Arhetipski model dalmatinske kuće apstrahiran je velikim otvorima prema željenim vizurama, a konkretiziran oplošjem od lokalnog kamena. S ograničenim financijskim i arhitektonskim alatima ostvareni su najrazličitiji prostorni doživljaji.

Kuća tako, kako objašnjava arhitekt Lukšić, nema veliku potrebu primjerice za grijanjem/hlađenjem zbog ostvarene kvalitetne prirodne ventilacije i promišljene orijentacije staklenih površina prema zimskom kretanju sunca. Povoljni mikroklimatski uvjeti kuće i dodatni sadržaji u vidu unutarnjeg bazena, saune i južnog dvorišta omogućavaju popunjenost u sezoni, od kasnog proljeća do rane jeseni.

Korisnici su prepoznali i sve vrijednosti objekta što je pozitivno i inspirativno utjecalo na lokalnu gradnju, te potvrdilo početne projektantske pretpostavke. Kako je realizacija kuće utjecala i na okolnu gradnju, turistička ponuda mjesta već je doživjela određene pozitivne promjene da se prilagodi novoj vrsti korisnika.

“U svjetlu tih događaja može se samo pretpostaviti, ali i očekivati, da će ova mala kuća za odmor i dalje biti određeni pokretač jednog drugačijeg i pitomijeg turističkog razvoja Sutivana” poručuje zadovoljno Lukšić, a mi vas vodimo u obilazak.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube