Par koji volimo

Sadržaj omogućava Mars

Detaljno smo istražile jesu li bolji ljubimci psi ili mačke. Dvojba nije nimalo jednostavna

Jedna od vječnih dilema koja se barem jednom vodi u nekom društvu sigurno je pitanje oko toga jesu li bolji ljubimci psi ili mačke

Naravno, oni koji posjeduju psa će reći da su to psi, a oni koji imaju mačke, veličati će njih. S obzirom na to da se isto pitanje potegnulo i u redakciji odlučile smo napraviti vrlo jednostavan popis zašto volimo pse, a zašto mačke.

Zašto volimo pse?

James Barker / Unsplash

Sigurno ste barem jednom čuli da je pas čovjekov najbolji prijatelj. To je potpuno točno. Ako tražite životinju koja će vam svakog dana pokazivati koliko vas voli i samo vama davati svoje vrijeme, to je zasigurno pas. U onim trenucima kada dođete doma s posla, umorni i pospani, vaš pas će vas dočekati kao da vas nije vidio godinama. To veselje i sreću jako teško možete vidjeti kod neke druge životinje. Neovisno o tome koliko godina ima ili koje je pasmine, ono što njega zanima je da i vi njega volite, a on će vam to vratiti trostruko.

Ako ste sportski tip, pas je jako dobar pomoćnik u treningu. Sunčani dani i velika zelena livada za njuh su pravi mali raj. To je jedna od prednosti kada imate psa – jako ga je lako razveseliti. Dopustite mu da nesmetano trči, njuška i igra se s drugim psima, to će obožavati. Dobro je poznato da psi imaju puno energije. Zato ga jednostavno povedite sa sobom na trčanje – bit će vam prava inspiracija da nastavljate i dalje.

Uz bezuvjetnu ljubav koju vam pružaju, poštovanje je također jedna jako važna stvar koju ćete od njih dobiti. Iako su možda kao štenad dosta neposlušni (nemojte im zamjeriti, pa još su bebe), ako se malo potrudite oko njihovog odgoja dobit ćete pravog psa kojeg ćete bez problema upoznavati sa svim svojim prijateljima i drugim psima, a i voditi ga na sve svoje avanture.

Ovo su glavni razlozi zašto volimo pse:

 • bezuvjetna ljubav
 • iskreno poštovanje
 • partner za trening
 • njihova energija je inspiracija
 • vole avanture više nego mi
 • vole se maziti

Naš poznati glumac Slavko Sobin veliki je ljubitelj životinja: udomio je dva prekrasna psa, a otkrio nam je i da bi volio imati i macu… Što još kaže, pogledajte u videu.

 

Zašto volimo mačke?

Iako mačke možda ne možete istrenirati kao psa i malo manje pokazuju svoje osjećaje, imati mačku kao ljubimca također ima svoje prednosti. Ako imate mali stan ili nemate dvorište, mačkama to nimalo neće smetati. One će na baš svakom svom koraku pronaći nešto zanimljivo za njuškanje, dodirivanje, pa i bacanje. Nisu nimalo zahtjevne što se tiče vašeg bavljenja s njima. Možda nećete dobiti skakanje po prostoriji kada dođete doma s posla, ali ćete dobiti lagano maženje i mjaukanje s kojim vas pozdravljaju.

Erik Jan Leusink / Unsplash

 

Ako imate ubrzan život, puno posla i malo vremena, mačke su idealan ljubimac za vas. Ne trebate ih često prati jer i same vrlo brinu oko toga da budu čiste, a i s njima nećete imati prljave otiske šapica po stanu. Istina, možda ćete svako malo dobiti poklon koji niste tražili, ali to je njihov znak poštovanja prema vama, kao i znak da vas toliko vole da vam žele dati nešto lijepo.

Mačke doduše, ne razumiju baš pojam osobnog prostora, ali to također može biti jako slatko jer će htjeti spavati s vama, buditi vas tako da vas dodirnu svojom mekanom šapom po nosu ili se gurati o vas sve dok ne posustanete i počnete ih maziti. Bez brige, iako se možda na prvu mačke čine kao mirne životinje i s njima ćete se moći igrati satima, samo trebate otkriti koja im je igra najdraža.

Ovo su glavni razlozi zašto volimo mačke:

 • mekane su i nježne
 • čiste su po prirodi
 • ne zahtijevaju puno
 • pokazuju ljubav na svoj način
 • vole se maziti
 • vole se igrati

Zaključak

View this post on Instagram

a good squeeze is all you need ☺️

A post shared by Henry + Baloo ?? (@henrythecoloradodog) on

Kome dati glas

S obzirom na to da smo i sada uspjeli nabrojati gotovo isti broj prednosti za pse i mačke, polemika u redakciji i dalje nije riješena. Ako ste i vi podijeljenog mišljenja, OVDJE možete glasati i vidjeti kakvog su mišljenja ostali.

Ono najvažnije je ipak da jednako volimo i pse i mačke, ali i da brinemo za dobrobit jednih i drugih. Zato ne zaboravite pokazati svojim ljubimcima svu svoju ljubav, čuvajte ih i puno ih mazite, a ako vidite neku napuštenu životinju sjetite se kako ste vi njihova prilika za bolji život i da im trebate pomoći. Svi smo mi isti tim – tim životinje.

Sadržaj donosimo u suradnji s tvrtkom Mars

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba