KAZALIŠTE

Deset žena sinoć je osvojilo nagradu Tony. Izdvojili smo neke koje su nas se posebno dojmile

Na 73. godišnjoj dodjeli Tony nagrada deset je žena dobilo priznanje. Evo koje smo izdvojili

Sinoć se na jednom mjestu okupilo mnoštvo izvrsnih ljudi iz svijeta kazališta. Svakako treba istaknuti voditelja Jamesa Cordena koji je vodio čitavu dodjelu, ali i činjenicu da su se slavile različitosti. Deset nagrada odnijele su žene, a neke od njih, kao i njihove govore, izdvajamo u nastavku kao i kompletan popis pobjednica.

Ali Stroker

https://www.youtube.com/watch?v=M_-zvnurL3M

Po prvi puta u povijesti, Tony nagradu preuzela je žena u invalidskim kolicima. Za svoju ulogu Ado Annie u mjuziklu Oklahoma, Ali Stroker je osvojila nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu. U svom emotivnom govoru je zahvalila čitavom svom timu, ali i objasnila za koga je ova nagrada zapravo. “Ova nagrada je za svako dijete koje večeras gleda, a koje ima invaliditet, ograničenje ili izazovan život, za one koji čekaju da vide sebe u ovoj areni – vi ste Oklahoma.” Ali ima 31 godinu, a s dvije godine je završila u invalidskim kolicima nakon prometne nesreće. Osim u govoru, prilikom obraćanja novinarima ispričala je koliko kazališta nisu namijenjena za osobe s invaliditetom te kako je već tražila producente da nešto učine u vezi s time.

Rachel Chavkin

View this post on Instagram

RACHEL CHAVKIN SAID IT, THANK YOU #hadestown#musicals#musical#tonys#broadway#director#rachelchavkin

A post shared by Becca (@bookofmusicals) on

Rachel Chavkin primila je Tony nagradu za režiranje mjuzikla Hadestown na kojem je, važno je napomenuti, bila jedina žena u produkciji. Ovaj mjuzikl ujedno je osvojio i Tony nagradu za najbolji mjuzikl. U svom govoru, koji je bio zaista snažan, dotakla se pitanja seksizma na Broadwayu. Prozvala je producente koji rade na Broadwayu da je potrebno zapošljavati više žena i umjetnica različitih rasa za kreativne uloge. Ujedno je napomenula kako ih ovime nije tražila za uslugu, već samo preporučila brojne talente. Chavkin je primitkom ove nagrade postala tek 10 žena u 73 godine koja je osvojila nagradu za režiju.

Rosemary Harris

Posebnu nagradu za životno postignuće u kazalištu osvojila je Rosemary Harris koja se smatra živućom legendom. Rosemary i dalje glumi premda ima 91 godinu. Prilikom dodjele nagrade prisjetila se nevjerojatnih glumaca, režisera i producenata s kojima je radila u karijeri koja je trajala od 1952. godine. Rosemary je već osvojila Tony nagradu za najbolju glumicu, a bila je nominirana devet puta. Osvojila je i Zlatni globus, Emmy i nagradu Oscar.

Judith Light

Posebnu nagradu, Isabelle Stevenson, ove godine osvojila je Judith Light zbog svojih humanitarnih, donatorskih i društvenih aktivnosti. Judith se već godinama posvećuje radu LGBTQ zajednice, podiže svjesnost o opasnostima HIV-a i AIDS-a, a pomaže u radu i brojnim organizacijama koje djeluju na Broadwayu. U emotivnom govoru je navela kako je pomaganje i njen humanitarni rad privilegija te je zahvalila svima što su joj omogućili osvajanje ove nagrade. Isabelle Stevenson nagrada dodjeljuje se pojedincima koji su se istaknuli društvenim poticanjem kroz aktivnosti vezane uz kazalište.

Camille A. Brown

Camille nije osvojila Tony nagradu, ali vrlo ju je važno istaknuti kao prvu crnkinju koreografkinju i umjetničku direktoricu u 23 godine koja je uopće bila nominirana za ovako prestižnu nagradu. Brown je stvarala koreografiju za predstavu Choir Boy koju je napisao Tarell Alvin McCraney, a koja prikazuje mladog dječaka koji postane glavni glas crkvenog zbora. Za News One izjavila je kako je ova nominacija vrlo važna i da pokazuje koliko je potrebno poticati različitosti u plesu i kazalištu. Nagradu za najbolju koreografiju osvojio je Sergio Trujillo za mjuzikl Ain’t Too Proud: The Life and Times of the Temptations.

Popis nagrađenih žena u 2019. godini

  • Anaïs Mitchell – najbolja glazba u mjuziklu, Hadestown
  • Rachel Chavkin – najbolja režija mjuzikla, Hadestown
  • Elaine May – najbolja glavna uloga u predstavi, The Waverly Gallery
  • Stephanie J. Block – najbolja glavna ženska uloga u mjuziklu, The Cher Show
  • Celia Keenan – Bolger, najbolja sporedna glumica u predstavi, To Kill a Mockingbird
  • Ali Stoker – najbolja sporedna glumica u mjuziklu, Oklahoma
  • Rachel Hauck – najbolji scenski dizajn za mjuzikl, Hadestown
  • Jessica Patz (uz Nevina Steinberga) – najbolja glazba u mjuziklu, Hadestown
  • Rosemary Harris (uz Terrencea McNallyja i Harolda Wheelera) – posebna nagrada za životno postignuće
  • Judith Light – Isabelle Stevenson nagrada

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba