TATE ZA TATE

Sadržaj omogućava La Roche-Posay

Dermatolog: Bebinoj koži sklonoj atopiji smetaju vruće kupke. Izbjegavajte i rukavice za kupanje

O njezi kože sklonoj atopiji razgovarali smo s dr. Domagojem Ćužićem iz KBC-a Rijeka

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem stanje je kože popraćeno svrbežom koje se javlja u oko 20 posto djece mlađe od sedam godina. Mnogi ljudi imaju genetske predispozicije za atopijski dermatitis, što znači da se on može pojavljivati u obiteljima. U 50 posto slučajeva atopijski dermatitis prođe do šeste godine, ali može se zadržati i u adolescentskoj, pa i odrasloj dobi. 

“Zadnjih godina imamo sve više takvih slučajeva, od blažih pa do ozbiljnijih oblika bolesti”, kaže dr. Ćužić dodajući da su i njegova oba sina imala blaže oblike ekcema. 

Koža puca, svrbi…

Vrlo suha, zategnuta koža koja svrbi najočitiji je simptom atopijskog dermatitisa koji se obično pojavljuje tijekom prvih mjeseci života. Kod novorođenčadi se najčešće javlja na licu, posebno na obrazima i bradi, a koža je na mjestima zahvaćenima ekcemom hrapava te je sklona pucanju i prhutanju. S vremenom se ekcemi mogu proširiti na područje vrata te pregibe laktova, zapešća te iza koljena. 

Osobe pogođene ovim poremećajem imaju vrlo reaktivan imunosni sustav i sklone su alergijskim stanjima poput astme i alergijskog rinitisa. Sve to izaziva nemir, u djece i u roditelja.

Zimi stanje pogoršavaju hladan vjetar i suh zrak

“Svakako bih napomenuo roditeljima da kod svakog problema s kožom djeteta smireno reagiraju, ne stvaraju paniku, slušaju i primjene preporuke dermatologa, a kao otac da sudjeluju čim više u odgoju i njezi djeteta, jer tako s djecom postižemo intimnije odnose, a oni s time sigurnost i oslonac da smo uvijek tu kad zatreba”, govori dodajući kako ga raduje to što posljednjih godina tate sve više sudjeluju u brizi oko djece, te da odlazak liječniku više nije samo ‘dužnost’ koju ispunjava mama. 

Koža postaje izrazito suha kada izgubi sposobnost samozaštite, odnosno kada oslabe funkcije njezine zaštitne barijere. Kako do toga dolazi? U površinskom sloju kože stvara se sve manja količina lipida (masnih supstanci), a stanice kože gube sposobnost zadržavanja vode koja zatim isparava.

Različiti čimbenici mogu izazvati suhoću i svrbež kože, a najčešće je, osim genetskih predispozicija, riječ o iznimno niskim ili visokim temperaturama, hladnom vjetru, suhom zraku u grijanim prostorima, proizvodima koji sadrže sapune te mirisima i konzervansima iz kozmetičkih proizvoda koji mogu iritirati kožu.

Koži treba odgovarajuća zaštita

Budući da su pred nama sve hladniji dani, te da sve više boravimo u grijanim prostorima, dr. Ćužić kaže: “U borbi s atopijom roditelji će djeci najbolje pomoći tako da nježnu dječju kožu redovito njeguju prema preporukama dermatologa. Također, iznimno je važno izbjegavanje alergena u djece kod koje je u podlozi atopijskog dermatitisa i neka alergija. Potrebno je i na najmanju moguću mjeru smanjiti izlaganje provocirajućim čimbenicima kao što su hladnoća, burovito vrijeme i suh zrak u domovima, a kožu je pritom potrebno zaštiti odgovarajućim emolijensima.”

Na to nam se nameće pitanje, kako odabrati odgovarajuću njegu za mališane s osjetljivom kožom. Dermatolog Ćužić dao nam je savjet iz prve ruke. “Oba moja sina, stariji Duje (14) i mlađi Lovre (10) imali su blaže ekceme koje sam uspješno rješavao s dermokozmetikom iz linije La Roche-Posay“, kaže i dodaje da ih danas redovito koriste i veliki i mali članovi njegove obitelji.

Nježne formule za nježnu kožu

Upitali smo ga kako izgleda rutina koju koriste njegovi dječaci. “Za kupanje koristimo Syndet kremasti gel te Lipikar Baume AP+M odmah nakon kupanja. Nastojimo da redovito mažu ruke Lipikarom kad idu van kao i prije spavanja”, otkrio nam je dermatolog.

Otkrio nam je i koju rutinu njege najčešće savjetuje roditeljima. “Ovisno o stupnju ekcema,  roditelje uvijek podsjećam na važnost redovite njege. Uz kortikosteroidnu terapiju kod izraženijih ekcema, preporučujem uljne ili kremaste kupke uz Lipikar AP+M balzam za njegu, a prema potrebi i Cicaplast Baume B5”, kaže. 

Iznimno je važno, napominje dr. Ćužić, koristiti proizvode ultranježnih formula, poput sindeta, koji ne sadrže sapun koji će dodatno isušiti ionako osjetljivu kožu. Potrebno je izbjegavati upotrebu toaletnih rukavica i spužvi koje mogu dodatno oštetiti kožu i u djeteta izazvati iritaciju. Za svakodnevno pranje, kaže, upotrebljavajte mlaku vodu i sindet, nakon čega treba uslijediti namjenski emolijent za kožu sklonu atopiji.

PEXELS

Postavite pitanje stručnjaku

Ako imate još neko pitanje vezano za brigu o bebi, sada imate priliku postaviti ga stručnjacima, dermatologu i pedijatru, na stranici ‘Tate za tate’. Usput ispunite kratku anketu i pomozite nam saznati više o tome što zanima mame i tate u Hrvatskoj. Na kraju ankete postavite svoje pitanje, a ako odgovorite na nagradni zadatak, imate priliku osvojiti La Roche-Posay Lipikar poklon paket. Više detalja potražite na stranici.

Sadržaj omogućava La Roche-Posay

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube