ZDRAVLJE

SADRŽAJ OMOGUĆAVA FARMACIA

Debljanje, suha kosa i umor simptomi su bolesti za koju često ni ne znamo da ju imamo

Simptome često pripisujemo stresu, ali u pitanju može biti i hormonalni disbalans

Stresu pripisujemo puno problema vezanih uz naše tijelo, ali time kao da ih kategoriziramo pod nešto prolazno. Kada razdoblje stresa završi, sve će biti kao prije. Međutim, neki simptomi kao što su debljanje, umor i manjak motivacije, zatvor, osjetljivost na hladnoću, suha koža i lomljiva kosa, pokušavaju nam reći da se dogodila nepovratna promjena. Sigurno ste čuli za bolesti štitnjače, ali jeste li ikada do kraja shvatili čemu se tu radi.

Hormonski sustav je poglavlje gdje je većina nas okrenula na iduću stranicu udžbenika, ne obraćajući pozornost na to da su hormoni odgovorni za funkcioniranje našeg organizma. Suplementacija i liječenje bolesti štitnjače su, nažalost, doživotni i dosta kompleksni, ali uz redovito uzimanje terapije, kontrolne preglede i korekciju prehrane te životnog stila možemo pomoći svojoj štitnjači da radi što efikasnije.

O tome kako, piše Tibor Gašparić, mag. pharm koji kaže da bi žene, ako imaju većinu simptoma, u dogovoru s liječnikom trebale napraviti pretragu hormona.

Tibor Gašparić, mag. pharm 
Foto: Marko Grubišić za Farmacia press

MALENA ŽLIJEZDA KONTROLIRA SKORO SVE METABOLIČKE PROCESE U TIJELU

Često se, u nedostatku informacija, oslanjamo na iskrivljenu sliku organizma koji funkcionira, poput malog čarobnjaka ili alkemičara, uz magičnu formulu i zamah štapića stvori nešto ni iz čega. Potpuno suprotno od čarolije, naše su žlijezde zapravo male “kemijske tvornice” – imaju radnike (enzime), materijale (supstrate) i alate (kofaktore) koje koriste za obavljanje svojih zadataka.

Ako povučemo tu paralelu, sigurno možemo prihvatiti i ideju da niti najbolja tvornica s najboljim radnicima na svijetu ne može napraviti proizvod bez potrebne opreme ili resursa. Slično tako radi i sama štitnjača. Doduše, ponekad sporije nego što bi trebala – možda se debljamo, osjećamo umorno i nemotivirano, muči nas zatvor, osjetljivi smo na hladnoću, koža nam je suha, a kosa lomljiva. To je trenutak kada trebamo posumnjati na hipotireozu i zapitati se jesmo li svojoj štitnjači uopće osigurali sve gradivne blokove kako bi mogla raditi posao za koji je zadužena?

Kako funkcionira?

Ta malena žlijezda u obliku leptira uz pomoć dva hormona, T3 (trijodtironina) i T4 (tiroksina), kontrolira gotovo sve metaboličke procese u tijelu. U njenim stanicama enzim tiroidna peroksidaza (TPO) svakodnevno vrijedno ‘lijepi’ atome joda na aminokiselinu tirozin i tako dominantno proizvodi hormon T4.

Korisno se prisjetiti da aminokiselinu tirozin, osim u štitnjači, koristimo i za sintezu dopamina te adrenalina u mozgu – dva neurotransmitera koji se pojačano troše kada smo pod stresom. Mozak kao veliki i važan organ rastrošno iskoristi zalihe tirozina za vlastite potrebe, a štitnjača se mora zadovoljiti onime što joj preostane.

S druge strane, možda smo zbog povišenog krvnog tlaka dobili savjet da pripazimo na unos soli ili pak, ponukani trendovima u kulinarskom svijetu, koristimo nejodiranu himalajsku sol – zaboravljajući pritom da je kuhinjska sol uz morske plodove i alge jedan od glavnih izvora joda u prehrani. Kroz samo nekoliko nepromišljenih koraka, zbog stresnog životnog tempa i manjkave prehrane, našoj hormonskoj tvornici možda već i nedostaje osnovnih resursa te zato ne radi u punom kapacitetu!

Shutterstock

Prehrana i suplementi

Prehrana bogata proteinima osigurat će štitnjači dovoljan unos aminokiselina, a ako želimo biti potpuno sigurni – suplementacija tirozinom u dozi od 500-750 mg zadovoljit će dnevnu opskrbu. S jodom treba biti nešto pažljiviji jer visoke doze mogu, paradoksalno, zakočiti rad štitnjače. Doza od 150-300 µg pokrit će sve eventualne manjkove iz prehrane, a sigurna je za uzimanje čak i uz terapiju lijekovima.

Kada govorimo o usporenom radu štitnjače (hipotireozi), ona se gotovo dvostruko češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ženska fiziologija ima još jedan trik u rukavu na koji moramo obratiti pažnju – menstrualni ciklus. Zbog redovitog mjesečnog gubitka krvi, žene su i nešto sklonije anemiji. Željezo je bitan kofaktor za funkcioniranje TPO, a ako u tijelu imamo smanjene količine željeza – oduzimamo tom enzimu prijeko potreban alat.

Zalihe željeza su bitne

Često smo skloni deficit željeza gurnuti pod tepih i reći “Uvijek mi je željezo nisko pa nekako živim”. Zaboravljamo da je dugovječnost relativno novi koncept, a kroz tisućljeća evolucije tijelo je programirano da uvijek daje prednost sustavima za trenutno preživljavanje u odnosu na nešto što će nam koristiti na duge staze. Kod anemija postoje prioriteti! Bez hemoglobina i prijenosa kisika umiremo gotovo trenutno, bez jetrenih enzima isto ne možemo dugo.

Upravo su to sustavi u koje će tijelo uložiti zadnje zalihe, a naša štitnjača i njena kontrola metabolizma redovito će ostati kratkih rukava. Anemije nikako ne smijemo zanemarivati, a ako smo već razvili problem hipotireoze, svakako vrijedi provjeriti i zalihe željeza (feritin) te suplementirati prema potrebi. Moderni oblici željeza poput bisglicinata ili hemskog željeza ne uzrokuju zatvor, ne padaju teško na želudac i puno se bolje podnose.

Shutterstock

Sada kada smo dali našem vrijednom enzimu TPO i alat (željezo) i materijale (tirozin i jod), on radi prekovremeno i stvara puno T4. Međutim, T4 nije aktivan, tek se u jetri i bubrezima pretvara u 5 puta snažniji T3. To je posao koji obavlja kolegica iz drugog odjela – enzim 5′-dejodaza će ‘odlijepiti’ jedan jod i tako aktivirati hormon.

Osim što pomaže radu štitnjače, selen je i odličan antioksidans

Sintetsku verziju T4 koristimo i kao (pro)lijek u terapiji, što znači da ga tijelo isto prvo treba obraditi da bi počeo djelovati. Enzimi dejodaze u svom aktivnom središtu imaju selenocistein što je jedan od razloga zašto je suplementacija selena (100-200 µg) jako popularna (a i smislena!) među pacijentima s hipotireozom.

Ako je u podlozi hipotireoze autoimuna komponenta, to znači da je organizam zapravo zbunjen i neprestano stvara imunološku vojsku protutijela koja umjesto bakterija i virusa napada naše vlastite stanice. U slučajevima Hashimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti, nesretne mete su najčešće tiroglobulin (anti-TG) ili tiroidna peroksidaza (anti-TPO). Osim što je selen važna karika u sastavu samih enzima, njegov organski kompleks pokazao se korisnim i za smanjenje ukupne količine protutijela.

Budući da štitnjača nije pretjerano ekološka ni zelena tvornica, u njenom radu nastaje puno slobodnih radikala (ROS). Selen je ovdje otkrio i drugo lice kao odličan antioksidans i protektor od oksidacijskog stresa, pogotovo u kombinaciji s drugim antioksidansima poput vitamina B6, B9, A i C.

Kad smo pod stresom

Poput radnje neke dobre sapunice, u vrijednoj obitelji dejodaza postoji i zli brat blizanac 5-dejodaza (bez apostrofa). On dolazi na scenu kada smo pod stresom (zbog povišenog kortizola ili u fazama intenzivnog gladovanja) i brzo napravi pravi dramatični zaplet. Uzima T4 i pretvara ga u reverzni T3 – oblik hormona za koji kažemo da je antagonist jer radi sve suprotno od normalnog T3.

Kako bismo ovo spriječili, dobro je razmisliti o korištenju adaptogenih biljaka poput rodiole (442 mg ekstrakta) koja će kontrolirati izlučivanje kortizola i tako zaustaviti spletke ovog negativca. Adaptogene biljke mogu pomoći i kod psihičkih turbulencija i anksioznosti koji nerijetko dolaze u pratnji hipotireoze.

 

FARMACIA PREPORUČUJE:

Farmacia

Thyroideal+ je dodatak prehrani za ravnotežu hormona, metabolizma i stvaranja energije. Selen doprinosi normalnoj funkciji štitnjače. Jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona i normalnoj funkciji štitnjače. Folna kiselina, tiamin te vitamini B12 i B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji. Vitamin B6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti. Bakar, tiamin, jod i vitamin B3 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. Pakiranje sadrži 60 kapsula, po cijeni od 169.90 kn.

Farmacia

 

Unibiane jod, tablete sadrže 150 µg. Dodatak prehrani na bazi joda. Jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitnjače i normalnoj funkciji štitnjače. U pakiranju dolazi 120 tableta po cijeni od 97.23 kn

 

 

Farmacia

Sideral®Forte Int. primjenjuje se u stanjima povećane potrebe za željezom i vitaminom C. Prolazi nepromijenjeno kroz želudac, apsorbira se u crijevu i ne nadražuje sluznicu željeza. Također se odlikuje dobrom gastroenterološkom podnošljivošću te visokim stupnjem resorpcije i bioraspoloživosti. U pakiranju dolazi 20 kapsula, po cijeni od 177.14 kn.

 

 

 

 

Farmacia

Oxybiane cell protect kombinirajući vitamine i minerale s antioksidansima i ekstraktom Porphyral HSP-a ®, štiti stanice od slobodnih radikala i potiče normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Porphyral HSP-a ®, patentirani ekstrakt dobiven iz jestive alge Porphyra umbilicalis koja izlučuje ‘anti-stress’ supstance, tzv. heat shock proteine, čije je osnovno svojstvo obrana organizma od širokog raspona napada kojima stanice mogu biti izložene. Pakiranje ima 60 kapsula, po cijeni od 227.25 kn.

 

Farmacia

Phytostandard RODIOLA preporučuje se kod pojačanog stresa u svim fazama (nemir, umor, bezvoljnost) te za povećanje mentalnih i fizičkih performansi. Rodiola pomaže organizmu prilagoditi se nepovoljnim okolnostima i promjenama u okolini (adaptogeno djelovanje). Pakiranje sadrži 20 kapsula, po cijeni od 120.23 kn.

 

Selen

Selen pridonosi normalnoj funkciji štitnjače i imunološkog sustava, održavanju normalne kose i noktiju, normalnoj spermatogenezi te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Pakiranje sadrži 50 kapsula, po cijeni od 120.86 kn.

 

Ovaj sadržaj kreiran je u suradnji s www.farmacia.hr

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube