NOVO MJESTO

Otvorio se Soi Fusion Bar u Swanky Mint hostelu. Bile smo tamo i isprobale par jela

FOTO: Borko Vukosav

Azijski Soi Fusion Bar otvorio se unutar prostora Swanky Monkey Gardena u Ilici 50

Za jelovnik u novom azijskom restoranu Soi Fusion zadužen je već poznati zagrebački chef Vid Nikolić koji je na jelovnik novog restorana stavio japanske gyoze, havajski poke, katsu piletinu te satay ražnjiće. Na meniju su posebnost i točeni craft kokteli te gazirani sokovi kućne izrade. Meni hrane i pića će se na jesen još širiti, a za sada smo isprobale njihova tri jela.

Japanska, havajska i indonezijska kuhinja

Borko Vukosav

Sva jela su, očekivano, odlična, a najviše nas je oduševila tuna poke. U havajskom tuna poke dobit ćete sushi rižu, oyster ponzo umak, avokado, edamam, wakame salatu, furikaku, nori, mladi luk, pink gari, daikon i shiitake glljive. Cijena je 75 kuna.

Borko Vukosav

Gyoze se rade u dvije verzije, sa svinjetinom, mladim lukom i gorgonzolom te s tofuom, sa shiitake gljivama, mladim lukom te kineskim kupusom, a cijena za obje verzije je 42 kune. Isprobale smo gyoze sa svinjetinom čije je tijesto i meso jako dobro. Poznatu katsu piletinu rade od pilećih pohanih prsa u panko mrvicama s azijskim coleslawom, mariniranim daikonom i katsu umakom, a sve to stavljaju u brioche pecivo. Cijena je 52 kune.

Borko Vukosav

Na meniju je i satay piletina po cijeni od 60 kuna, a koja uključuje sushi rižu, grilane pileće ražnjiće marinirane u kokosovom mlijeku i začinima uz ukiseljeno povrće, crveni curry i kikiriki umak, a cijena je 60 kuna. Kombinacija okusa piletine, začina i blago kiselog povrća upravo je ono što smo očekivale od Nikolića. Odlična je stvar i što su sve porcije dosta velike pa se ne morate brinuti da ćete nakon jela ostati gladni.

Proširivanje menija na jesen

Borko Vukosav

Za vrijeme ljeta će glavni kuhar biti mladi Dino Popović, a na jesen će Nikolić ponovno preuzeti kuhinju. Na jesen će se meni još proširiti pa će u njega dodati kineska bao peciva, noodlesi, malezijska curry laksa od rakova te nekoliko vrsta japanskog ramena.”Trenutno nešto slično već radimo u Poreču pa smo htjeli takvo nešto otvoriti i u Zagrebu. Na jesen ćemo upgreadati kuhinju, a ideja je da stvorimo ramen bar, a ubacivat ćemo i curryje i ostala jela. Znat ćemo najbolje kada stvarno krenemo”, rekao nam je Nikolić. Očekuju imati i dostavu za onu hranu koja se može prevoziti, a dostavljat će se i njihovi kokteli.

Homemade soda od borovnice
Katarina Drvodelić

Za pića u Soi Fusionu je zaslužan glavni barmen Vedran Gulin koji će pripremati koktele s točionika. Zanimljivo je da su oni prvi koji uvode tap koktele, što su točeni craft kokteli s točionika.”Radi se o tome da napravim veliku količinu koktela koji se tada stavljaju u bačve i iz njih ih točimo kao što se toči pivo. Dobar dio sastojaka je moj pa su zbog toga kokteli craft. Svjetski je trend da svi barovi imaju i sastojke prilagođene sistemu rada unaprijed te par koktela koji se toče. U maksimalnom naponu ćemo imati pet koktela, tri na tapu i dva u bocama, a u nekom trenutku ćemo imati i dostavu koktela”, objasnio nam je Gulin.

U ponudi su za sada tri koktela – Fig Collins za 45 kuna, Sugar Free G&T za 35 kuna te Scharf Manhattan za 38 kuna. Uz to su na meniju i njihove domaće sode odnosno gazirani sokovi od svježeg sezonskog voća kao što su borovnica i malina, ali i smokvin list po cijeni od 15 kuna. Sastojci, pa tako i sode će se mijenjati ovisno o sezonskom, domaćem voću. U svakom slučaju se hranom sigurno nećete razočarati, a uz to još možete isprobati zanimljive koktele izrađene na malo drugačiji način.

Borko Vukosav