GASTRO

Cremme ima nove kolače, inspirirane tradicionalnim hrvatskim slasticama. Prve smo ih kušale

FOTO: Aleksandar Selak

The New Traditional naziv je nove ponude slastica u Cremmu

Za slučaj da volite tradicionalne okuse hrvatskih slastica, a nemate ni ništa protiv iskušavanja njihovih novih, nešto drugačijih inačica, točno znamo gdje se ovih dana trebate zaputiti. Mi tako nismo ni sekunde dvojile kad smo čule da u Cremme, jednu od omiljenih slatkih adresa u Tkalčićevoj ulici, stiže nova ponuda kolača, inspirirana upravo tradicionalnim receptima. Ponuda nosi naziv The New Traditional i želi dokazati da za okuse tradicionalne hrvatske kuhinje ne moramo posezati daleko u prošlost.

Viška, Splitska ili Skradinska torta?

Lješnjak, inspiracija Esterhazy torta: kolač s kremom od vanilije, punjen crumbleom od lješnjaka i karamelom, na mekoj podlozi od lješnjaka, obavijen hrskavim čokoladnim omotačem

Jednom kad smo onamo stigle, objasnili su nam da se ponuda temelji na 12 porcioniranih najpoznatijih hrvatskih slastica koje su pripremale generacijama unatrag. Od Viške, Splitske, preko Skradinske, pa sve do Esterhazy torte, Cremme nudi jedno osuvremenjeno iskustvo dobro nam znanih okusa. Tradicija se, rekli su nam, kod njih sljubljuje sa suvremenim slastičarskim tehnikama, a krajnji bi vas rezultat, vjeruju, mogao oduševiti.

Inspiracija sladoledima s Jadrana

Pistacija i limeta, inspiriran sladoledima s Jadrana: biskvit od pistacije i limete, bez brašna, obogaćen bogatom kremom od pistacije i bijele čokolade te okružen moussom od limete uz dodatak pistacije

Cijene kolača kreću se između 22 i 26 kuna, a uz već spomenute, zapazile smo i još neke zanimljive; tu je kolač Limeta i Pistacija, inspiriran sladoledima koji se često nude duž jadranske obale, Kruška i karamela, inspiriran desertom kruška u vinu, kao i suvremena inačica čupavca, nazvana Kokos i čokolada. Nekoliko kolača, poput Skradinske torte i Damen kaprica, dolaze s uvijek dobrodošlom oznakom ‘bez brašna’, a mi ćemo, nakon što smo kušale sve što smo mogle u jednom navratu, reći da su nam sjajni i jedni i drugi.

Kruška: mousse od Gold čokolade s insertom od krušaka u vinu, na mekom biskvitu od lješnjaka s hrskavim slojem
Viška torta: mousse od mandarine i naranče obogaćen središtem od tamne čokolade i biskvitom od rogača i naranče, na prhkoj čokoladnoj podlozi
Malina i bijela čokolada: mousse od bijele čokolade i maline, obogaćen središtem od maline i čokoladnim biskvitom s malinama
Jagoda šampanjac: mousse od jagode sa središtem od Freixenet šampanjca na badem podlozi bez brašna, ukrašen svježim jagodama
Skradinska torta: torta od oraha, badema i limuna sa slojevima kreme od naranče i ruže i ganacheom od Callebaut čokolade
Čupavac: kolač bez brašna s moussem od kokosa i čokolade, biskvitom od kokosa preliven tamnom čokoladnom glazurom