SUPER FOOD

Chefovi iz restorana Savica Casual Urban Eatery s nama su podijelili tri vikend recepta

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovaj vikend smo tražile fine recepte u urbanim restoranima pa smo zamolile chefove iz restorana Savica Casual Urban Eatery da s nama podijele neke od svojih najboljih recepata

Savica Casual Urban Eatery mjesto je na kojem domaća kuhinja susreće moderni način pripremanja hrane i gdje domaće namirnice susreću kreativnost. Glavni razlog zašto je ovaj restoran omiljen među gastroljupcima je i super, domaća atmosfera. Tim kuhara sastoji se od Damira Bajo, Domagoja Ivanjko, Mihovila Roso i Zvonimira Štrka, a jelovnik stvaraju u skladu sa sezonskim namirnicama, a začinske mješavine rade sami. Svakog radnog dana nude drugačija jela po pristupačnim cijenama, a ovo su neka koja su izdvojili kao najbolja.

BBQ rebrica

Savica

Što trebate?

BBQ glaze

• 22g smeđeg šećera
• 235 ml javorovog sirupa
• 120 ml jabučnog octa
• 1 čajna žličica senfa
• 4 režnja (tostiranog) češnjaka
• 1 čajna žlica papra
• 1 čajna žličica (tostiranog) sjemena kumina
• žlica soli
• 480 g ketchup
• 22 g žutih gorušica
• 28 ml Worcestershire umak
• 2 žličice fermentiranog umaka od chilija

Začini za kuhati rebra sous vide

• 225 g smeđeg šećera
• 56 g slatke mljevene paprike
• 112 g soli
• 50 g šećera
• 10 g chilli praha
• 5 g češnjak praha
• 5 g luk praha
• 12 g mljevenog crnog papra

Kiseli krastavci

• 4 krastavca
• Pola čajne žlice soli
• 80 ml rižinog octa
• 1 i pol čajna žlica soli
• Pola žlice sojinog umaka
• 1 žlica tostiranih sezamovih sjemenki

Krumpir

• 3 krumpira
• Sir cheddar
• Sol

Kako pripremate?

Kombinirajte smeđi šećer, javorov sirup, ocat i začine u maleni lonac za kuhanje preko srednjoj vatri. Skuhajte, povremeno miješajući, i zatim smanjite vatru na najmanje i lagano kuhajte. Dodajte ketchup, senf, Worcestershire umak i fermentirani chili umak te dobro promiješajte. Kuhajte još 5 minuta zatim propasirajte i ohladite na sobnu temperature.

Začine sve dobro izmiješajte i dobro utrljajte u meso, vakuumirajte i kuhate u sous vidu na 72 stupnja 12 sati.

Narežite krastavce na što manje ploške. Posolite i pustite da odstoje 5 minuta. Iscijedite krastavce. U maloj posudi pomiješajte rižin ocat, sol, šećer i sojin umak. Miješajte dok se šećer ne otopi. Krastavcima dodajte octenu mješavinu, sezamove sjemenke i zatim sve dobro promiješajte.

Krumpir skuhajte u kori u slanoj vodi, a zatim ga prerežite na pola i zapecite u pečnici sa sirom.

Losos s bulgur salatom i breskvama

Savica

Što trebate?

• 250 g losos fileta
• 3 g mljevenog đumbira
• 1 režanj češnjaka sitno sjeckanog
• 1 mladi luk sitno sjeckan
• 1 čajna žlica sjemenki korijandera… tostiran pa mljeven
• 4 žlice sakea
• 1 žlica maslaca
• Bulgur 200 g
• Breskve 50 g
• Pola čajne žlice crvene paprike
• Pola avokada – oguljen narezan na kockice
• Svježi korijander
• Maslinovo ulje
• Ocat rižin
• Sol

Kako pripremate?

U posudi pomiješajte đumbir, češnjak,korijander mljeveni,sol,papar i sake. U to položite losos i utrljajte mješavinu u njega te ga pustite da odstoji jedan sat. Skuhajte bulgur, ohladite ga i u njega umiješajte breskvu, mladi luk, avocado. Začinite po ukusu s uljem i octom. Na lagano zagrijanu tavu dodajte maslac, pustite da se otopi i zagrije te na njemu ispecite losos. Pazite da ga ne prepečete. Losos stavite na salatu od bulgura i pospite svježim korijanderom.

Pileća salata

Savica

Što trebate?

• 250 g pilećih prsa
• 60 g smeđeg šećera
• 14 g paprike
• 8 g chili praha
• 6 g mljevenog crnog papra
• 14 g soli
• 9 g prah od češnjaka
• 3 g ružmarina sitno sjeckanog
• Par kapi maslinovog ulja

Salata
• Zelena salata
• Radič

Kako pripremate?

Piletinu umiješajte u začine i ostavite ju da sat vremena da odleži u njima.