Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Chef iz restorana Marinero podijelio je s nama tri svoja recepta za vikend

Imamo tri vikend recepta za jela iz restorana i konobe Marinero

Restoran i konoba Marinero je a la carte restoran sa svakodnevnom ponudom vrhunskog roštilja na drveni ugljen te s jelima ispod peke. Ovisno o sezoni se mijenjaju i jela koja se stvaraju od svježih i sezonskih namirnica. Restoran Marinero ima dugogodišnju tradiciju i često se svrstava u vrh gastronomske ponude grada Zagreba.

Najveće promjene su se dogodile prije osam godina kada su preselili na novu lokaciju kada su i mijenjali ime iz konobe u restoran. Kako sa sezonom mijenjaju jela i meni, na novom meniju našlo se par novih jela za koje su odlučili s nama podijeliti recepte. U nastavku donosimo recepte za rižoto sa šparogama, lungić s pireom od celera i duvanjski burek.

Rižoto od škampa sa šparogama

Što trebamo?

  • 150 grama riže
  • 100 grama škampa
  • 100 grama šparoga
  • 2 češnja češnjaka
  • 0,03 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • sol
  • papar

Kako pripremamo?

Na maslinovom ulju lagano popržimo sitno rezani češnjak, dodamo rižu i zalijemo vinom. Kada vino ispari, lagano dodajemo riblji temeljac uz stalno miješanje. Šparoge koje smo očistili i blanširali, narežemo i popržimo ih sa škampima na maslinovom ulju. Kada je riža pri kraju, dodamo škampe i šparoge te jako je bitno da se škampi ne kuhaju dugo jer se raspadnu – dovoljno im je tri minute da se skuhaju. Rižoto začinimo sa soli, paprom i na kraju dodamo malo maslaca da dobije kremoznost. Kad je gotov spreman je za serviranje.

Svinjski lungić u BBQ umaku s pireom od celera

Što trebamo?

  • 300 grama svinjskog lungića
  • 100 grama celera
  • 50 grama krumpira
  • 100 ml BBQ umaka
  • mlijeko
  • maslac
  • sol
  • papar

Kako pripremamo?

Meso začinimo i lagano pouljimo, zatim ga zapečemo sa svih strana. Kada smo ga zapekli, umotamo ga u aluminijsku foliju kako bi svi sokovi ostali u mesu da se ne presuši. Skuhali smo krumpir od kojeg smo napravili pire, celer smo također skuhali i propasirali. U pire dodamo celer, malo mlijeka i maslaca, te lagano kuhamo dok se lijepo ne poveže. Začinimo sa soli i parom. Pire treba biti kremast. Gotovo meso premažemo s BBQ umakom. Jelo je spremno za serviranje.

Duvanjski burek

Što trebamo?

Tijesto:

  • 800 grama brašna
  • topla voda
  • ulje
  • sol

Nadjev: 

  • 1,5 kg mesa (svinjetina ili teletina)
  • 1,5kg krumpira
  • 250 grama crvenog luka
  • 100 grama papra
  • 100 grama soli

KAKO PRIPREMAMO?

Prema tradicionalnom receptu iz Tomislavgrada, tijesto za duvanjski burek kao i za ostale pite mijesi se i valja ručno u kuhinji, te se priprema svježe, neposredno prije samog pečenja. Tijesto pripremamo na način da napravimo smjesu od brašna, soli, tople vode i malo ulja te ga ostavimo da odstoji oko sat vremena.

Za vrijeme dok tijesto bude spremno za razvlačenje priprema se smjesa od sjeckanog mesa (svinjskog ili telećeg), sjeckanog krumpira čemu se dodaje sol, papar i crveni luk. Odležano tijesto se razvlači kako bi bilo što tanje pa se razvučeno dijeli na jednake dijelove koji se pune pripremljenim nadjevom od mesa i krumpira, te se napunjeno zamata u obliku valjka. Nakon punjenja, tijestom se kruži po okrugloj tepsiji dok ju se ne ispuni. Slast duvanjskom bureku daje pečenje ispod peke ili sača ispod kojeg se peče 35 – 40 minuta. Po završetku pečenja burek se premazuje s maslacem.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba