SUPER FOOD

Chef dubrovačkog restorana Ružmarin, Zoran Ožegović podijelio je s nama tri super vikend recepta

Svakog vikenda tražimo jednog iskusnog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Za ovaj vikend odlučile smo inspiraciju potražiti na našoj obali, točnije u Župu dubrovačku pored Dubrovnika. Recepte je ovog puta s nama podijelio chef Zoran Ožegović

Restoran Ružmarin ugodno je malo mjesto koje je otvoreno sada već treću sezonu, a chef Zoran Ožegović za njih priprema recepte već godinu dana. Uvijek se trude da namirnice koje koriste budu prave mediteranske i svježe, pa nije rijetko da prije pripreme jela odlaze do sajma po svježe povrće i ribu. Bez obzira na to što kroz ljetnu sezonu imaju više posla, rade kroz cijelu godinu i svake godine broje sve više i više posjetitelja.

Salata sa sirom buratinom i filetima grejpa

Što trebate?

  • buratina 4 komada
  • 2 grejpa
  • mlada blitva 0,05 kg
  • mladi špinat 0,05 kg
  • žuta cherry rajčica 0,5 komada

Kako pripremate?

Prvo grejp ogulimo s nožem i narežemo na kriške, ali tako da očistimo i od vlakana i koštica ako ih ima. Mladu blitvu i špinat očistimo i operemo te pomiješamo sa grejpom i cherry rajčicom narezanom na četvrtine. Začinimo maslinovim uljem, krupnom solju i krupno mljevenim paprom, serviramo na tanjur i u sredinu stavimo buratinu.

Rižot od komorača sa reduciranim portom

Što trebate?

  • 2 glavice komorača
  • riža 0,3 kg
  • povrtni temeljac 4 dcl
  • poriluk 0,07 kg
  • peršin 0,04 kg
  • parmezan 0,1 kg
  • maslac 0,05 kg
  • maslinovo ulje 0,2 lit
  • sol i papar po potrebi

Kako pripremate?

Romorač narežemo na kocke otprilike 0,5 cm, poriluk narežemo na jako tanke ploške pa popržimo na pola maslinovog ulja. Na to dodamo komorač. Dok pržimo poriluk i komorač uz konstantno miješanje dodajemo na pola izdinstanu rižu te lagano zalijevamo povrtnim temeljcem. Kad riža omekša (ja volim da je malo tvrđa) začinimo po potrebi sa solju, paprom i peršinovim listom te na kraju dodajemo hladan maslac, parmezan, i ostatak hladnog maslinovog ulja. Dobro umješajte ali nemojte više vraćati na vatru. Bitno je da bude jako kremasto. Serviramo na tanjur te prelijemo reduciranim portom kojeg reduciramo na vatri do željene gustoće.

Marinirani pileći batak sa salatom od mahuna

Što trebate?

  • otkošteni pileći batak 6 komada
  • đumbir 0,03 kg
  • soja sos 0,1 l
  • svježi chilly 0,03 kg
  • korijander 0,02 kg
  • češnjak 0,03 kg
  • ulje suncokretovo 0,1 l
  • limun 1 kom
  • crveni papar po potrebi

Za salatu:

  • mahune 0,4 kg
  • limun 2 komada
  • peršinov list 0,04 kg
  • maslinovo ulje 0,1 l
  • sol i papar po potrebi

Kako pripremate?

Otkoštenu piletinu narežemo svaki komad na pola tako da u svaku porciiju stavimo po 3 komada. Komade piletine mariniramo tako da sve sastojke koje imamo zdrobimo u mužaru osim limuna kojeg ocijedimo. Kad dobijemo u mužaru kremastu masu to dobro utrljamo u piletinu i prelijemo uljem te ostavimo par sati u frižideru kako bi piletina poprimila marinadu. Piletinu možemo peći na tavi, ali ja preferiram živu vatru.

Za salatu od mahuna prvo ih treba očistiti i prokuhati tako da ostanu malo tvrde. Bolje je da nisu kuhane do kraja. Limun ogulimo i koru narežemo na tanke tanke trakice, a sok ocijedimo. Peršin nakidamo, ali samo list. Sve sastojke pomiješamo i začinimo sa maslinovim uljem, solju i paprom te ako nedostaje kiseline možemo dodat malo vinske kvasine.