GASTRO

Četiri domaća koktel majstora dala su nam recepte za tople i hladne opcije. Htjet ćete ih isprobati

Ove ćemo jeseni i zime, kako stvari stoje, većinu koktela ispijati kod kuće, pa smo potražile jednostavne, ali zanimljive recepte

Nismo jedne od onih koje diskriminiraju konzumaciju koktela prema godišnjem dobu. Da, najčešće ih pijemo tijekom ljeta, ali volimo ih piti i kroz proljeće, i kroz jesen, i kroz zimu. S druge strane, nikad nismo mislile da ćemo u njihovoj pripremi postati toliko vješte ili da ćemo toliko vremena provesti guglajući recepte koji nam se čine dovoljno jednostavnim za kućnu radinost. No, život u karanteni i ograničeno kretanje natjerao nas je upravo na to.

U želji da se i kod kuće počastimo zbilja dobrim koktelom, kontaktirale smo nekoliko domaćih koktel majstora, s jasnim ciljem; domoći se recepata koje rade profesionalci, ali do čijih sastojaka nije komplicirano doći, i čija priprema ne traži profesionalnu obuku. Na naše veliko zadovoljstvo, upravo smo to i dobile, a najveći će izazov, predviđamo, i vama biti tek odlučiti koji ćete pripremiti prvi.

Bourbon Toddy (Zlatko Orečić, Hotel Esplanade Zagreb)

Aleksandar Selak

Sastojci

90 ml vruće vode
30 ml bourbon whiskeyja Buffalo Trace
30 ml rakije viljamovka Pircher
20 ml svježeg sok od limuna
1 barska žlica meda (ovisno o željenoj slatkoći)
3 cijela klinčića
1 zvjezdasti anis
cimet štapić za dekoraciju

*začini Botanica

Aleksandar Selak

Priprema

Uliti vruću vodu u termo čašu ili šalicu ovisi u čemu ćete poslužiti napitak i odložiti sa strane da se grije. U lončić dodati vruću vodu, sve sastojke i začine (osim cimeta) i dobro promiješati. Sve iz lončića zajedno procijediti u termo čašu i ukrasiti sa štapićem cimeta.

Serbus (Filip Lipnik, ArtofBar/ArtofBar Academy)

Aleksandar Selak

Sastojci

50 ml Old pilots gina
20 ml svježeg soka limuna
30 ml svježeg soka crvenog grejpa
20 ml Monin sirupa od limunska trava
60 ml Fever tree tonica
menta
dehidrirana žuta ružica

Aleksandar Selak

Priprema

Svi sastojci osim tonika se po redu stave u shaker. Sve se dobro protrese kroz 15 do 20 sekundi, pa prelije u visoku čašu s ledom.

Nadotočiti tonik do vrha čaše, ukrasiti mentom i dehidriranog žutom ružicom (Botanica).

Raspberry buck (Mirjana Filković, We Are 50, prema receptu Nikole Markovića)

Aleksandar Selak

Sastojci

50 ml Bulleit bourbona
20 ml sirupa maline
10 ml liker bazge
10 ml soka limete
100 ml ginger beera

Aleksandar Selak

Priprema

Sve sastojke staviti u shaker i dobro protresti. Preliti u highball čašu (0,4 litre), dodati ginger beer (korišteno je ono brenda Count’s) i po želji ukrasiti dehidriranom limetom.

Cikla voli džin (Petar Knežević Žeruk, @pk_gintonic_croatia, vlasnik prvog portala posvećenog promicanju džin kulture)

Aleksandar Selak

Sastojci

50 ml džina
10 ml šećernog sirupa
15 ml svježeg soka od limuna
10 ml zakiseljenog soka od cikle
80-100 ml mineralne vode
celer
menta
slatka paprika u prahu

Aleksandar Selak

Priprema

U ovom se receptu svi sastojci stavljaju direktno u čašu. U visoku čašu staviti led te prvo rashladiti čašu. Nakon toga izbaciti višak vode iz čaše, te postepeno stavljati sve sastojke.

Nakon što se dodala mineralna, promiješa se sve još jednom i dekorira sa svježim celerom, te vrhom mente koji se na kraju posipa sa slatkom paprikom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba