GASTRO VODIČ

Burger s čipsom ili maslacem od kikirikija? Ovo su najneobičniji burgeri koje smo pronašli na Burger Festu

Otišli smo ručati na trg dr. Franje Tuđmana i obišli sve kućice u potrazi za nesvakidašnjim burgerima

Počelo je novo izdanje omiljenog Zagreb Burger Festivala. Svi zainteresirani će tako do 19. rujna moći probati slasne burger kreacije istaknutih domaćih ugostitelja, svakog dana od podne do 24 sata, a petkom i subotom do jedan sat poslije ponoći. Tu su El Toro, The Burger Bar, BBQ Hot Yard i Brewbites, iz Dalmacije stižu šibenski Festina Lente i dubrovački Guloso, iz Varaždinskih Toplica dolazi Reshetka International, a svoje su nove okuse predstavili i Mate Janković s Institutom za burgere te Ivan Pažanin sa Chef’s Burger by Ivan Pažanin. Na našu veliku sreću, nova lokacija Festivala nalazi se tik do naše redakcije, pa smo se kolektivno odlučili ondje zaputiti na ručak. A da bi stvari bile malo zanimljivije, dali smo si i jedan konkretni zadatak – pronaći najneobičnije burgere i redom ih isprobati. O kojima se radi, gdje ih kušati i po kojoj cijeni, provjerite u nastavku.

Kućica: El Toro

Aleksandar Selak

Burger: Asado

Cijena: 68 kuna

Sastav: 100 posto Black Angus 150 grama, cheddar, panceta, umak limeta-majoneza s dimljenom paprikom, iceberg, salsa verde, pecivo

Opis: Ovaj bismo burger preporučili gurmanima, koji se ne boje različitih okusa i tekstura. Isto tako, preporučili bismo ga i onima koji dođu jako gladni (mi ga nismo uspjeli pojesti).

Kućica: BBQ HOT YARD

Aleksandar Selak

1.Burger: Peanut Butter Jelly Burger

Cijena: 62 kune

Sastav: junetina 200 grama, brioche pecivo, maslac od kikirikija, džem od borovnice, prženi luk

Opis: Zaista drugačiji burger, koji donosi okuse na koje u toj kombinaciji nismo navikli. Ipak, ne dajte da vas pomisao na meso s pekmezom i kikiriki maslacem odbije. Jako, jako nam se svidio i sigurno ćemo ga doći kušati još koji put.

Aleksandar Selak

2.Burger: Vege BBQ Burger

Cijena: 59 kuna

Sastav: vege popečak od proteina soje i graha, pecivo, rikola, rajčica, BBQ umak

Opis: Vegani i vegetarijanci koji dođu na ovaj festival trebaju se zaputiti upravo na ovu kućicu, budući da jedina nudi bezmesne opcije. Naglasili su nam da popečke peku na odvojenom grillu, okreću ih s posebnim hvataljkama, a svidjelo nam se i to što peciva po narudžbi uzimaju iz Bread Cluba.

Kućica: Reshetka International

Aleksandar Selak

Burger: Đuragan

Cijena: 62 kune

Sastav: 100 posto govedina, namaz od smeđeg maslaca, sir Varaždinec, Rešetka umak, karamelizirani umak

Opis: Ovaj je burger poseban i upečatljiv po tome što je – jednostavan. Kako nam je ispričao vlasnik, Nikola Božić, htio je predstaviti nešto drugačije od njihovih prošlih burgera, ali i ostalih burgera na festivalima, od kojih se uvijek očekuje da donose eksploziju okusa i veliki broj namirnica. Đuragan je, dakle, bazičan, ali nipošto prosječan (o kvaliteti mesa ovog brenda nije potrebno posebno govoriti) ili dosadan. Dapače, sigurno je jedan od naših favorita.

Kućica: Guloso

Aleksandar Selak

Burger: Huncut

Cijena: 60 kuna

Sastav: 100 posto goveđe meso, dimljeni sir, jalapeño kisele papričice, tortilja čips, kremasta gochjuang majoneza

Opis: Ako ste raspoloženi za hrskavu teksturu čipsa u burgeru, obilje sira, dozu pikantnosti i isprobavanje majoneze kakvu vjerojatno još niste nigdje kušali, zaputite se upravo na ovu kućicu.

Kućica: Festina Lente

Aleksandar Selak

Burger: Kobaja

Cijena: 59 kuna

Sastav: meso domaće kobasice, tri vrste senfa s majonezom, crveni i bijeli kupus s kiselim vrhnjem, džem od čipsa i kapule

Opis: Možda biste na prvu mogli pomisliti da na jednom festivalu burgera ne trebate odabrati burger od kobasice, ali ozbiljno apeliramo da se toj misli oduprete. Što se tiče većine članova naše redakcije, baš je ovaj burger proglašen favoritom. Obiluje okusom i pravi je comfort obrok za kojim bismo uvijek rado posegnuli. A budući da je Festina Lente originalno stacionirana u Šibeniku, festivali su nam odlična prilika.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube