FILM

Brokeback Mountain, Kill Your Darlings i još par filmova koje možete pogledati u Mjesecu ponosa

Još uvijek smo u Mjesecu ponosa u kojem slavimo različitosti i prava LGBTIQ zajednice, a kao pozdrav tome donosimo nekoliko filmova LGBTIQ tematike

Prije desetak godina ste za filmove LGBTIQ tematike trebali posegnuti malo dublje u tražilicu, dok se danas ta kategorija filmova nalazi na gotovo svakom streaming servisu. Upravo je lipanj Mjesec ponosa i vrijeme u kojem želimo poticati ljubav u svim oblicima pa smo izvukle par filmova koji se bave LGBTIQ tematikom. Uz najpopularniji kao što je Brokeback Mountain s Heathom Ledgerom, imamo i par novijih koji bi vam se mogli svidjeti.

Brokeback Mountain

Godina: 2005.
Trajanje: 134 minute

Ova potresna ljubavna drama Anga Leeja stvorena je na temelju istoimene knjige Annie Prolux, a prati priču dvojice kauboja, Ennisa i Jacka i njihovu vezu. Upoznali su se dok su zajedno radili, kada su imali i prvu večer zajedno. Obojicu život odvede na različite putove dok oni skrivaju svoje prave želje i potrebe. Ulaze u brakove i imaju djecu, ali se uvijek nekako uspijevaju vratiti jedno drugome. Film pokazuje njihovu ljubav te na koliko prepreka su nailazili u životu. U glavnim ulogama su Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway i Michelle Williams. Film je osvojio brojne nagrade.

A Single Man

Godina: 2009.
Trajanje: 99 minuta

Film A Single Man redatelja Toma Forda prikazuje profesora engleskog jezika koji se nosi sa životom nakon smrti partnera. Radnja je smještena u 60-e, a prikazuje i na koji način je društvo tretiralo osobe različite seksualne orijentacije. George, kojeg glumi Colin Firth, teško se snalazi u životu, a čak i razmišlja o samoubojstvu. George provodi vrijeme sa svojim prijateljima i pokušava se snaći u tuzi i živjeti s njom. U glavnim ulogama su i Julianne Moore te Nicholas Hoult.

Kill Your Darlings

Godina: 2013.
Trajanje: 104 minute

Ranih 40-ih, Allen Ginsberg bio je student na kolumbijskom sveučilištu na kojem je pronašao društvo Luciena Carra, Williama Burroghsa i Jacka Keroucka. Ovo veliko društvo zajedno istražuje nove književne ideje koje će kasnije imati velik utjecaj na svjetsku književnost. Osim toga, istražuju i svoje potrebe koje ih dovode do još većih i važnijih otkrivenja. U glavnim ulogama su Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Jack Huston te Michael C. Hall.

Blue Is the Warmest Colour

Godina: 2013.
Trajanje: 180 minuta

Francuski film Abdellatifa Kechichea prati ljubavnu priču Adele i Emme. Iako Adele odlazi na spojeve s muškarcima, ne nalazi zadovoljstvo u tome i sanja o nečemu većem, boljem. Upoznaje Emmu i automatski ju odbija zbog njene orijentacije, a tada i čitavo društvo tako reagira na Adele zbog njihovog prijateljstva. No, Adele zavede Emmina plava kosa i njena sloboda koja joj dopušta da upozna samu sebe kao ženu i kao odraslu osobu.

Call Me by Your Name

Godina: 2017.
Trajanje: 132 minute

Film Luce Guadagnina prati Olivera i Elia, zanimljiv ljubavni par. Radnja je smještena u 80-e godine u Italiji, a govori o ljubavi mladića i njegovog starijeg partnera. Olivera poziva Eliev otac kako bi radio s njima, a tada oni otkrivaju svoju ljubav i sve čari koje ona donosi. To ljeto obilježi im čitave živote i prati ih kroz sve što kasnije prolaze. Film je stvoren na temelju romana Andrea Acimana. Usput, u listopadu stiže novi nastavak te knjige.

Love, Simon

Godina: 2018.
Trajanje: 110 minuta

Simon je mladi tinejdžer koji skriva veliku tajnu od svoje obitelji i prijatelja. Internetskim putem upoznaje osobu koja ga u potpunosti razumije i s kojom ima mnogo zajedničkih tema, a koja je ujedno i muškarac. Dok se bori s tinejdžerskim problemima i pokušava postaviti svoj život na čvrste temelje, njegova tajna dolazi u ruke osobe koja je ne zna čuvati. Simon se uz čitavu tu zbrku zaljubljuje u osobu s kojom se dopisuje, a koju zapravo ne poznaje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba