Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Brioš s borovnicama, bijelom čokoladom i limunom zvuči savršeno. Jelena Markota dala nam je fora recept

Ovog se vikenda okušajte u pripremi delicije koja osvaja i okusom i izgledom

Na Instagram feedu Jelene Markote, koja se krije iza profila Eardur, redovito pronalazimo inspiraciju za recepte. Ovog smo vikenda odlučile zasukati rukave i okušati se u pripremi brioša s borovnicama, bijelom čokoladom i limunom. Zvuči neodoljivo, zar ne? Jelena je napisala da je teško dočarati koliko je krajnji rezultat ukusan, te naglasila da brioš radi po provjerenog recepturi poznate splitske slastičarke Tee Mamut. Cijeli recept i sve potrebne sastojke provjerite u nastavku.

Brioš s borovnicama, bijelom čokoladom i limunom

Jelena Markota

Što trebamo?

Za nadjev

25 g borovnica
60 g brezinog šećera
10 g margarina
40 g bijele čokolade (Jelena je koristila frankoniu blonde vegan)
korica polovice limuna

Kako pripremamo?

U posudu s debljim dnom stavite 125 g borovnica, brezin šećer (može i obični ) i margarin te kuhajte na srednjoj vatri između pet i sedam minuta. Kad su se borovnice ukuhale i smjesa je postala sjajna i gusto tekuća, dodajte čokoladu i koricu polovice limuna te neprestano miješajte. Kuhajte još par minuta pa ostavite da se skroz rashladi.

Tijesto (detaljni recept ispod) razvaljajte u pravokutnik i rasporedite ohlađeni nadjev pa pospite s još 100 g svježih borovnica. Zamotajte u čvrstu roladu pa zarežite po vrhu na šest dijelova i uz pomoć konca izrežite pravilne role. Složite u pleh po izboru (role će još dosta rasti), premažite biljnim mlijekom i pecite 30 minuta na 180°C.

Jelena Markota

Brioš prema receptu Tee Mamut

Sastojci

450 g glatkog brašna
5 g soli
60 g šećera
1 vrećica suhog kvasca
270 g biljnog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
korica jednog limuna
70 g maslinovog ulja

Priprema

Pomiješajte brašno, sol i šećer. Kvasac otopite u toplom mlijeku kojem ste dodali naribanu limunovu koricu i ostavite par minuta da se aktivira. Dodajte vaniliju u mokru smjesu pa sve dodajte u smjesu s brašnom. Počnite mijesiti nastavcima za tijesto. Kada ste dobili čvrstu kuglu počnite dodavati maslinovo ulje malo po malo neprestano miksajući.

Jelena Markota

Ovo je čvrsto tijesto i ako imate malo slabiji mikser moguće da će se mučiti. Mijesite barem 15 minuta, dobit ćete prekrasno glatko tijesto koje se potpuno odvaja od posude. Prekrijte ga folijom za svježinu i ostavite da se diže sat vremena na toplom. Sasvim lagano premijesite i ostavite da se prekriveno diže u frižideru još jedan sat, a nakon toga koristite po želji.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba