GASTRO

Blogerica Marina Brekalo objavila je kuharicu s veganskim sirevima. Imamo recept za onaj 'kozji'

FOTO: Maja Danica Pečanić

Veganski sirevi Marine Brekalo prva je kuharica na hrvatskom tržištu koja se bavi delikatesnim sirevima biljnog porijekla

Neovisno o tome jeste li već prešli na vegansku prehranu ili jednostavno imate afiniteta prema kušanju novih jela i namirnica, nosimo dobre vijesti. U domaćim knjižarama odnedavno možete nabaviti kuharicu Veganski sirevi, iza koje stoji gastro blogerica Marina Brekalo (@brekalicious), a koja je prva kuharice takve tematike na ovim prostorima. U njoj su skupljeni najvažniji recepti za veganske sireve koje kao početnik svatko može napraviti s lako dostupnim namirnicama.

Baza su im uglavnom orašasti plodovi i probiotici za fermentaciju, a ne mora vas brinuti ni težina pripreme. Veganski sirevi, napominje autorica, izgledom doista nalikuju na mliječne sireve, ali okusi se ne ponavljaju doslovno. No, možda će vas iznenaditi to što su biljnoj varijanti okusi snažni, puni i raskošni. Kuharicu, objavljenoj u nakladi Planetopije, trenutačno možete nabaviti po sniženoj cijeni od 46,35 kuna, a u nastavku provjerite i jedan od recepata koji se u njoj nalazi.

‘Kozji’ sir od indijskih oraščića

Maja Danica Pečanić

Sastojci

2 šalice indijskih oraščića
2 žlice jabučnog octa
2 žlice limunovog soka
2 žlice prehrambenog kvasca
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice mlijeka od indijskih oraščića
½ žličice soli

Priprema

Namočite indijske oraščiće dva do četiri sata. Uključite pećnicu na 100 ⁰C. Sve sastojke pomiješate i izblendajte nekoliko minuta, ovisno o jačini blendera. Trebate dobiti glatku homogenu smjesu. Smjesu stavite na masni papir i oblikujte po želji.

Stavite peći na 100 ⁰C, od 60 do 180 minuta, ovisno koliko želite da ‘sir’ bude čvrst. Ako želite da bude čvršći pecite ga dulje. Idealan je u salatama, uz krekere i kao dio veganskih plata.